14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    20 πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε για το AK-47 και τον δημιουργό του, Mikhail Kalashnikov

    Με αφορμή τον θάνατο του σχεδιαστή του πλέον πολυδιαδεδομένου όπλου στον κόσμο, του Mikhail Kalashnikov την περασμένη Δευτέρα, ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για κείνον και το δημιούργημά του, το AK-47.

    ak-47

    1. Ο κυβερνήτης άρματος μάχης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Mikhail Kalashnikov,  ξεκίνησε την καριέρα του ως σχεδιαστής όπλων έπειτα από ένα τραυματισμό στον ώμο, στη μάχη του Bryansk. Όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο το 1942, άκουγε τους στρατιώτες που διαμαρτύρονταν για τα Σοβιετικά τουφέκια τους και αποφάσισε να το αλλάξει αυτό.

    kalashnikov-42. Το πρώτο τουφέκι Kalashnikov βγήκε από την παραγωγή το 1947, δίνοντας στον δημιουργό του το βραβείο Στάλιν και το παράσημο του Ερυθρού Σταυρού. Το AK-47 είναι πάγιος εξοπλισμός για τον Σοβιετικό και Ρωσικό στρατό, ανελλιπώς, από το 1949.

    3. Η αντοχή, το χαμηλό κόστος παραγωγής και η ευκολία στη χρήση, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που εξασφάλισαν στο ΑΚ-47, παγκόσμια επιτυχία. Η δημιουργία του Kalashnikov ανταποκρίνεται τόσο σε αμμώδη, όσο και σε υγρά περιβάλλοντα, κάτι που κάνει τα πιο εξελιγμένα όπλα να μπλοκάρουν. Ο σχεδιαστής το αποκάλεσε «σύμβολο της δημιουργικής ευφυΐας» του Ρωσικού λαού.

    4. Το ΑΚ-47 φιγουράρει στο βιβλίο Γκίνες ως το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο, με περισσότερα από 100 εκατομμύρια Kalashnikov να χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

    5. Στρατιωτικές και ειδικές δυνάμεις σε 106 χώρες του κόσμου, από το Αφγανιστάν έως την Ζιμπάμπουε, είναι εξοπλισμένες με το ΑΚ-47
    6. Η Ρωσία, όχι μόνο έχει την αποκλειστική διανομή των τουφεκιών Kalashnikov σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει δώσει δικαιώματα παραγωγής σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Νιγηρίας.

    7. Το ΑΚ-47 θεωρείται πως έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους από αυτούς που έχουν προκληθεί συνδυαστικά από όλμους, αεροπορικές επιθέσεις και πυραυλικές επιθέσεις. Περίπου 250 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από σφαίρες ενός Kalashnikov.

    8. Ο ίδιος ο Mikhail Kalashnikov όμως, δεν είχε ενοχές για το αίμα που έχει χυθεί με την χρήση της δημιουργίας του καθώς, δημιούργησε το ΑΚ-47 για προστασία. Είχε πει το 2007: «Κοιμάμαι καλά το βράδυ. Το βάρος πέφτει στους πολιτικούς που αποτυγχάνουν να έρθουν σε συμφωνία και καταφεύγουν στη βία».

    9. Η χαμηλή τιμή του ΑΚ-47 θεωρείται ένα από τα κυριότερα προτερήματα του όπλου. Η μέση τιμή του παγκοσμίως, εκτιμήθηκε το 2005 στα 534 δολάρια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Oxford University, Phillip Killcoat. Αν και οι Αφρικανικές χώρες κατασκευάζουν το ΑΚ-47 200 δολάρια φθηνότερα.

    kalashnikov-610. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του σε βίντεο, ο Osama bin Laden είχε πάντα μαζί του ένα Kalashnikov. Σύμφωνα με αναφορές, ήταν οι ΗΠΑ που έδωσαν στον ιδρυτή της Al Qaeda το πρώτο του ΑΚ-47, για να πολεμήσει τις Σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

    11. Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τα M16 τους για τα πιο αξιόπιστα Kalashnikov, τα οποία άρπαζαν από τους νεκρούς εχθρούς τους. Ακόμα και τώρα οι Αμερικανοί πεζοναύτες διαθέτουν στην εξάρτησή τους γεμιστήρες ΑΚ-47.

    12. Η εικόνα ενός ΑΚ-47 υπάρχει στη σημαία της Μοζαμβίκης, καθώς και στους θυρεούς της Ζιμπάμπουε, της Burkina Faso (1984-97), αλλά και του Ανατολικού Τιμόρ. Το τουφέκι Kalashnikov εμφανίζεται επίσης και στη σημαία της Λιβανέζικης στρατιωτικής οργάνωσης, Hezbollah.

    13. Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ της Ρωσικής τηλεόρασης, γονείς σε μερικά Αφρικανικά κράτη, έχουν ονομάσει τα παιδιά τους “Kalash”, το τοπικό «παρατσούκλι» για τα ΑΚ-47.

    14. Ο Ρώσος μπασκετμπολίστας Andrey Kirilenko που γεννήθηκε στο Izhevsk, την πόλη όπου βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής των Kalashnikov, έπαιξε στο NBA με το νούμερο 47 στην φανέλα του και το παρατσούκλι του ήταν ΑΚ-47.
    15. Η Αίγυπτος έχει κατασκευάσει ένα γιγάντιο μνημείο στη χερσόνησο του Σινά, που δείχνει την κάνη και την λόγχη ενός ΑΚ-47.

    saddam_gold_kalashnikov

    16. Ένα επιχρυσωμένο Kalashnikov ανακαλύφθηκε από Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, που βρισκόταν στη συλλογή όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν.

    17. Έχουν εκδοθεί νομίσματα που απεικονίζουν τον Mikhail Kalashnikov και το δημιούργημά του, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε άσχετες χώρες, όπως τη Νέα Ζηλανδία. Στην 60η επέτειο από την δημιουργία του ΑΚ-47, η Νέα Ζηλανδία εξέδωσε συλλεκτικά νομίσματα των 2 δολαρίων, οι θήκες των οποίων ήταν στο σχήμα του γεμιστήρα του ΑΚ-47.

    18. Η Γαλλική εφημερίδα Liberation έχει ονομάσει το ΑΚ-47 ως την πιο σημαντική εφεύρεση του 20ου αιώνα, αφήνοντας σε χαμηλότερες θέσεις την ατομική βόμβα και τις πτήσεις στο διάστημα.

    19. Υπάρχει το κοκτέιλ Kalashnikov που γίνεται αναμειγνύοντας βότκα, αψέντι, λεμόνι, κανέλα και ζάχαρη, ενώ κυκλοφορεί ετικέτα βότκας Kalashnikov από το 2004, τα μπουκάλια της οποίας έχουν το σχήμα του ΑΚ-47.

    kalashnikov-7

    20. Ένας Κολομβιανός καλλιτέχνης, ο Cesar Lopez, έχει μετατρέψει μερικά ΑΚ-47 σε κιθάρες και μία από αυτές, είχε δοθεί σαν δώρο το 2007, στον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Kofi Annan.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles