BREAKING

Παγκόσμια ανησυχία για το Playstation Network

Έχοντας εχθές το βραδινό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων να παίζει στο background, το αφτί μου «έπιασε» τη λέξη-κλειδί Playstation. Δίνοντας την προσοχή μου στη συμπαθητική παρουσιάστρια, την παρακολούθησα να εκφράζει τις ανησυχίες της για τα τεχνικά προβλήματα του δικτύου της Sony, αλλά και για τα στοιχεία, προσωπικής και οικονομικής φύσης, που εκλάπησαν από τους χρήστες του PSN. Από στιγμή σε στιγμή περίμενα να με ειδοποιήσουν πανικόβλητοι οι γονείς μου, σύμφωνα με την οικογενειακή μας παράδοση, για «να προσέχω σε όλα αυτά που μπαίνω, μη μου πάρει η τράπεζα το σπίτι». Για κάποιο περίεργο λόγο αυτό δεν έγινε, ίσως γιατί δεν κατάλαβαν καλά την είδηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, το θέμα είναι πλέον πολύ πιο σοβαρό από ένα μεγάλο downtime των multiplayer παιχνιδιών.

Μία έρευνα, υπολογίζοντας το πιθανό κόστος από την κλοπή στοιχείων σε 318 δολάρια ανά χρήστη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συνολικό κόστος της ζημιάς μπορεί να φτάσει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια για 77 εκατομμύρια χρήστες. Το οικονομικό κόστος όμως είναι δυνατό να αποφευχθεί με προσεκτικό και συχνό έλεγχο των πιστωτικών καρτών από τους χρήστες. Αυτό που είναι καταδικασμένη να υποστεί η Sony είναι το κόστος της αξιοπιστίας της και η εμπιστοσύνη των συνδρομητών του PSN. Αν σκεφτεί κάποιος ότι το Playstation Network τέθηκε σε λειτουργία 4 χρόνια μετά το Xbox Live της Microsoft, και τον «κόπο» που έκανε η Sony για να πείσει τους gamers να επενδύσουν στη δική της κοινότητα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτή η κοινότητα να μετατραπεί σε... μειονότητα. Η εταιρεία αποδίδει το μεγάλο χρόνο επιδιόρθωσης, στο γεγονός ότι εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η (αν)ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, συμπληρώνοντας ότι μόλις τη Δευτέρα κατάφερε να εκτιμήσει πλήρως το μέγεθος του προβλήματος.

Στο μεταξύ, στη χώρα των μηνύσεων (λέγε με Αμερική), ένας χρήστης από την Αλαμπάμα ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Sony. Ο Kristopher Johns κατέθεσε μήνυση όχι μόνο για λογαριασμό του, αλλά και εκ μέρους άλλων χρηστών που επηρεάστηκαν αρνητικά από τα προβλήματα του PSN. Κατηγορεί τη Sony για ανικανότητα και αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία γνώριζε για αρκετό καιρό ότι το PSN βρισκόταν σε επισφαλή κατάσταση. Ισχυρίζεται ότι η Sony δεν εξέδωσε ενημερωτικές προειδοποιήσεις προς τους χρήστες, ούτε έλαβε μέτρα ώστε να αποφευχθεί η σημερινή καταστροφή. Για τον εαυτό του, και για όσους εκπροσωπεί, απαιτεί από την ιαπωνική εταιρεία οικονομική αποζημίωση, κάλυψη των δικαστικών εξόδων, επιστροφή χρημάτων για τη συνδρομή στο PSN, όπως και κάλυψη εξόδων για χρήση υπηρεσίας ελέγχου πιστωτικών καρτών.

Η Αγγλική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για το θέμα, και η ρυθμιστική αρχή της χώρας δήλωσε ότι τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας θα καθορίσουν αν και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από το αρμόδιο υπουργείο. Η δε Αμερικάνικη κυβέρνηση θα κάνει τη δική της έρευνα, μέσω της επιτροπής εμπορίου του κογκρέσου. Ακόμα και στον Καναδά ξεκίνησε μία διερεύνηση του θέματος μέσω της αντίστοιχης ρυθμιστικής αρχής της χώρας. Όσον αφορά την ίδια τη Sony, ζήτησε τη βοήθεια του FBI, με σκοπό το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος να ανακαλύψει τους υπεύθυνους για την επίθεση στο PSN και για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων. Ένας καθηγητής της νομικής από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε ότι η χειρότερη αντίδραση κατά της Sony θα προέλθει από τις Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς στη Γηραιά Ήπειρο υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολιτών.

Αναμφισβήτητα, αυτή είναι μία πολύ άσχημη περίοδος για τη Sony. Ανεξάρτητα από την υπόθεση του PSN, η εταιρεία δέχθηκε και ένα μεγάλο συναισθηματικό πλήγμα, με το θάνατο του πρώην προέδρου της, Norio Ohga, σε ηλικία 81 ετών, στις 23 Απριλίου. Ο κύριος Ohga ίδρυσε το τμήμα Computer Entertainment, το 1993, στο οποίο υπάγεται η ομάδα ανάπτυξης των προϊόντων Playstation. Το σημαντικότερο επίτευγμα του ήταν όμως η δημιουργία του CD, που κατάφερε να αντικαταστήσει τα αναλογικά μέσα, και μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει τη μάχη, ούτε από το DVD ούτε από το Bluray, τουλάχιστον στη μουσική βιομηχανία. Επίσης ήταν υπεύθυνος για το πρότυπο minidisc, το οποίο όμως δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ επέβλεψε τη δημιουργία της δισκογραφικής εταιρείας Sony Music, όπως και την εξαγορά του κινηματογραφικού στούντιο Columbia.

Είναι αναμενόμενο ότι κάποια gaming houses θα προβούν σε ενέργειες ώστε να «γλυκάνουν» τους gamers, μετά την πίκρα που πήραν από την καταστροφή του PSN. Τα περισσότερα παιχνίδια είναι κυρίως single-player, που συνοδεύονται από multiplayer modes, όμως κάποια παιχνίδια παίζονται μόνο online. Ένα από αυτά είναι το DC Universe Online, της ίδιας της Sony. Στο forum της σελίδας του παιχνιδιού, αναφέρεται ότι οι βάσεις χρηστών του PSN και του DCUO είναι ξεχωριστές, και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια της τελευταίας. Η εταιρεία απολογήθηκε και δήλωσε ότι θα αποζημιώσει τους συνδρομητές του παιχνιδιού, με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο, ενώ θα κάνει ειδικές προσφορές στα PC games της, αυτό το Σ/Κ.

Έχοντας «τρομοκρατηθεί» από τη συμφορά της Sony, η Microsoft αποφάσισε να λάβει τα δικά της μέτρα για την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία του Xbox Live. Η εταιρεία προειδοποιεί ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιείται μία επίθεση τύπου phishing μέσα από το multiplayer mode του παιχνιδιού Call Of Duty Modern Warfare 2. Συγκεκριμένα, οι χρήστες είναι πιθανό να λάβουν κακόβουλα μηνύματα μέσα από τη λειτουργία messaging του παιχνιδιού, ζητώντας τους να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα τους. Η εταιρεία ανάπτυξης του παιχνιδιού, Infinity Ward, δήλωσε ότι ετοιμάζει ένα patch που θα διαθέσει σύντομα ώστε να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η Microsoft ζήτησε συγνώμη από τους συνδρομητές του Xbox Live και διευκρίνισε ότι κάνει ότι μπορεί για να βρει λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment