21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η Adobe κατηγορεί την Apple για το τέλος του mobile Flash

    Η επιτυχία ή αποτυχία κάποιου λογισμικού δεν εξαρτάται πάντα από την ποιότητα που προσφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία ή από την αποδοχή εκ μέρους των χρηστών, αλλά και από την υποστήριξη της αγοράς. Έτσι όταν η Apple κράτησε από την αρχή αρνητική στάση απέναντι από το Flash, τόσο στο iPhone όσο και στο iPad, τα σημάδια έγιναν εμφανή στο ορίζοντα. Όταν η κυρίαρχη mobile πλατφόρμα, δηλαδή το iOS (τουλάχιστον πριν «πάρει τα πάνω του» το Android), δεν υποστήριξε ποτέ το Flash, τότε ήταν λογικό ότι οι web developers θα κατέφευγαν σε άλλες πλατφόρμες ώστε να κάνουν τις σελίδες τους αναγνώσιμες από τα iDevices. Αυτό ήταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους για τη mobile έκδοση του Flash, και αν μέχρι τώρα δεν το είχατε καταλάβει, ο Mike Chambers, lead product manager της Adobe, το «κάνει λιανά» στο προσωπικό του blog. Συγκεκριμένα έγραψε τα εξής:

    Αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές, αλλά με δεδομένο τον κατακερματισμό της αγοράς φορητών συσκευών, και το γεγονός ότι μία από τις κυρίαρχες mobile πλατφόρμες (το iOS της Apple) δεν επέτρεψε στον Flash Player να τρέξει στον browser του, ο Flash Player δεν θα πετύχαινε την εξάπλωση που έχει στα desktop συστήματα. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ότι και αν κάναμε εμείς, ο Flash Player δεν θα ήταν διαθέσιμος στο iOS της Apple, σε καμία περίπτωση στο άμεσο μέλλον.

    Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έλευση της πλατφόρμας HTML5, η οποία αντίθετα με το Flash, προοριζόταν εξ αρχής για την ανάπτυξη web περιεχομένου, σφράγισαν τη μοίρα του mobile Flash. Ο Mike Chambers «κατηγορεί» επίσης την εξάπλωση των mobile εφαρμογών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστούν λειτουργίες που σε ένα συμβατικό περιβάλλον θα εκτελούσε ο Flash μέσα από τον browser. Διευκρίνισε όμως ότι η desktop έκδοση του Flash Player έχει ακόμα μεγάλη σταδιοδρομία, και προέτρεψε τους προγραμματιστές που ασχολούνται με Flash να επεκτείνουν τις ικανότητες τους.

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles