16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Αναδρομή: οι μεγαλύτερες τεχνολογικές απογοητεύσεις του 2011

    Πάει ο παλιός ο χρόνος… και κάποιες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας, εύχονται να μη γυρίσει! Το 2011 είδαμε εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες ή τουλάχιστον σημαντικές βελτιώσεις σε τεχνολογίες που υπήρχαν ήδη. Είχαμε όμως και ατυχή γεγονότα, προϊόντα που «δεν έπιασαν», κτλ. Το Engadget θυμάται τα epic fails της χρονιάς που πέρασε, και εμείς σας μεταφέρουμε κάποια από αυτά.

    Duke Nukem Forever

    Ίσως λέγεται Forever γιατί το περιμέναμε μία αιωνιότητα. Ίσως γιατί έπρεπε να μείνει για πάντα στις αποθήκες της Gearbox. Το προϊόν που πήραμε από τα ράφια (ή έστω παραλάβαμε δωρεάν ως δημοσιογραφική κόπια), ήταν μία κλωτσιά στα αχαμνά, όπως κάνει ο Duke Nukem στους εξωγήινους. Ένα παιχνίδι που ετοιμαζόταν για 15 χρόνια, κυκλοφόρησε σε μία μορφή που έμοιαζε σαν να είχε δημιουργηθεί σε 15 εβδομάδες. Ο Δούκας ντρόπιασε τους προγόνους του από τη δεκαετία του ’90, τα οποία ήταν πραγματικά ποιοτικά παιχνίδια, και έγραψαν ιστορία στο gaming.

    iPhone 5

    Που είναι το iPhone 5, οέο? Αυτό με τη μεγαλύτερη οθόνη, την αυξημένη αυτονομία, τη μεταλλική πλάτη, και τα λοιπά καλούδια για τα οποία έτρεχαν τα σάλια μας. Προφανώς βρίσκεται ακόμα στα «καμαρίνια» της Apple και σαν μεγάλη ντίβα, δεν ήθελε να βγει χωρίς να είναι άψογα προετοιμασμένο. Αντίθετα, η φετινή ατραξιόν στη σκηνή του Κουπερτίνο ήταν το iPhone 4S. Βελτιωμένο από το προηγούμενο μοντέλο, αλλά μας έκοψε τη φόρα, με αποτέλεσμα να μην του δώσουμε το «χειροκρότημα» που περίμενε, αν και όπως σε κάθε iPhone, του δώσαμε τον οβολό μας.

    Nintendo 3DS

    Όχι βρε, μη μας παρεξηγήσετε, μια χαρά συσκευή είναι το 3DS. Με το 3D χωρίς γυαλιά, με την οθόνη αφής, με το augmented reality… Η Nintendo είναι εκείνη που μας απογοήτευσε. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, έριξε την τιμή, κάνοντας τους early adopters να νοιώθουμε… καταλαβαίνετε πως. Και σαν αντάλλαγμα, μας έδωσε απλά ένα μάτσο ρετρό παιχνίδια. Ωραία μεν, παμπάλαια δε. Σαν να μην έφτανε αυτό, αργότερα παραδέχτηκε ότι το 3DS κυκλοφόρησε σε ελλιπή μορφή. Για να το διορθώσει αυτό θα διαθέσει τον Φεβρουάριο ένα πρόσθετο αναλογικό μοχλό, που θα κάθεται σαν γκουμούτσα στα δεξιά της συσκευής. Όχι μόνο θα το πληρώσουμε 20 ευρώ, αλλά θα αποχαιρετήσουμε και τη φορητότητα του 3DS.

    Sony Playstation Network

    Σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει το «ιιιιιιιιιι» της Ζουμπουλίας, και μάλιστα όχι μία αλλά πολλές φορές σε διάστημα ενός μήνα περίπου. Θα τα πούμε συνοπτικά. Η Sony αποφάσισε να το παίξει «αδιάφθορη» και να κηρύξει ανοικτό πόλεμο κατά των πειρατών, συλλαμβάνοντας έναν από αυτούς (όχι η ίδια… το FBI). Οι υπόλοιποι χάκερς νευρίασαν και άρχισαν να επιτίθενται αλύπητα στη δικτυακή υπηρεσία Playstation Network. Λόγω της αδύναμης υποδομής ασφαλείας του PSN, το δίκτυο έπεσε ηρωικά σε χρόνο DT. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η κλοπή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων από 77 εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας. Εν ολίγοις η Sony είδε και έπαθε για να επαναφέρει το PSN σε κατάσταση λειτουργίας. Επίσης, καλόπιασε τους χρήστες με δωρεάν παιχνίδια και με δωρεάν ετήσια συνδρομή σε μία υπηρεσία προστασίας πιστωτικών καρτών. Εμείς, είτε τους συγχωρέσαμε είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το PSN, τουλάχιστον για τα exclusive games του PS3.

    Blackberry & Playbook

    Ανταγωνισμός κύριοι της RIM, ανταγωνισμός. Δεν περιμένει κανένα και είναι αμείλικτος. Ειδικά στη σημερινή εποχή και στην αγορά της τεχνολογίας. Πολλαπλές διακοπές λειτουργίας στις υπηρεσίες Blackberry? Και μάλιστα όταν αυτές οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται κυρίως από επαγγελματίες, για τους οποίους το «always connected» είναι σχεδόν τόσο σημαντικό όσο η αναπνοή τους. Να μιλήσουμε τώρα και για το Playbook? Αυτό το tablet είναι σαν τη μαύρη τρύπα του CERN που φοβόμαστε ότι θα «καταπιεί» τον κόσμο. Έτσι και το Playbook τραβάει χρήματα με ανεξέλεγκτη βαρύτητα, και το χειρότερο είναι ότι πρόκειται μόνο για τα δικά σας, και όχι για των χρηστών. Επενδύετε, βλέπετε ότι δεν αποδίδει, και συνεχίζετε να επενδύετε απτόητοι. Ενώ αυτή η νέα γενιά των Blackberry? Υπόσχεστε νέο λειτουργικό σύστημα και νέα smartphones που θα μας αφήσουν άφωνους, αλλά συνεχίζετε να τα καθυστερείτε. Αρχίζουμε να ανησυχούμε ότι… «Blackberry υπάρχουν».

    Touchpad & WebOS

    Αντίθετα από τη RIM που φαίνεται να έχει δηλώσει τυφλή υποταγή στο Playbook, η Hewlett Packard δεν έδωσε δεύτερη ευκαιρία στο Touchpad. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι δεν του έδωσε καν την πρώτη ευκαιρία. Με τα πρώτα δείγματα χαμηλών πωλήσεων, η HP απέσυρε το tablet της από την αγορά. Βέβαια μετά από αυτό, η ζήτηση για το Touchpad αυξήθηκε, ίσως γιατί αποτελούσε πλέον συλλεκτικό προϊόν, ίσως γιατί η εταιρεία έριξε την τιμή του κατακόρυφα. Ίσως γιατί το WebOS είναι ένα καλό λειτουργικό σύστημα, το οποίο δεν άξιζε να αποσυρθεί, κυριολεκτικά πριν από την ώρα του. Κάτι που τελικά ίσως δεν γίνει, αφού η νέα ηγεσία της HP έκανε δηλώσεις για την πιθανότητα να κρατήσει το WebOS «στη ζωή», σε διαφορετική μορφή, ότι και αν σημαίνει αυτό.

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles