11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    251,000 τηλεγραφήματα του Wikileaks ελεύθερα στο διαδίκτυο

    Το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Ένα αρχείο μεγέθους 1,73 GB που δημοσιεύτηκε στο Cryptome, φέρνει στο φως 251000 τηλεγραφήματα που απεστάλησαν από Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο, χωρίς όμως να έχουν επεξεργαστεί. Αυτό σημαίνει πως έρχονται στο φως τα ονόματα όλων των Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και των συνεργατών τους που μετάδιδαν πληροφορίες.

    Ένας πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Wikileaks που συνήθως “επεξεργάζεται” τα τηλεγραφήματα πριν τα δημοσιεύσει, και της εφημερίδας Guardian, καθώς το Wikileaks κατηγορεί την Guardian ότι ένας δημοσιογράφος της, σε συνεργασία με τον πρώην έμπιστο και νυν θανάσιμο εχθρό του Julian AssangeΝτάνιελ Ντομσάιτ-Μπεργκ, αποκάλυψαν τον κωδικό αποκρυπτογράφησης του αρχείου στο βιβλίο τους που κυκλοφόρησαν και εξιστορούσαν τις περιπέτειες της συνεργασίας τους με τον Assange. Μυστήριο καλύπτει το πώς το συγκεκριμένο αρχείο, ανέβηκε σε torrent στο διαδίκτυο και γιατί. Ο Assange φέρεται να να ειδοποίησε γι αυτό τους Αμερικανούς, ώστε να προστατεύσουν τους πληροφοριοδότες τους, καθώς, πολλοί από αυτούς αναφέρονται ονομαστικά στα τηλεγραφήματα και κινδυνεύει η ζωή τους.

    Αν θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ένα πρώτης τάξεως σκάνδαλο, τότε θα μιλήσει γι αυτή τη διαρροή.

    Για όλα τα τηλεγραφήματα, κυρίως Ελληνικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στο συγκεκριμένο αρχείο, έχει αρχίσει την μετάφραση και την μετάδοση το The Press Project από εχθές, και μπορείτε να βλέπετε την σταδιακή ροή τους εδώ. Πολύ καλή δουλειά.

    Πηγές: Wikileaks, wired, cryptome, guardian, thepressproject.gr

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles