BREAKING

26ες Νύχτες Πρεμιέρας - Αυτές είναι οι ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνιστούν φέτος

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφουν και φέτος, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Το ελληνικό σινεμά είναι και πάλι στο επίκεντρο, με το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», να επιστρέφει. Παρακάτω θα μάθουμε τους τίτλους των ταινιών που θα διαγωνιστούν φέτος. Ο θεσμός βοηθά για σχεδόν μια δεκαετία τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το κοινό τους, κάτι που ούτε ο κορωνοϊός δεν κατάφερε να εμποδίσει.

Έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 470 ταινίες τα τελευταία οκτώ χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι και του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας.

Για την φετινή 26η διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν και τον περσινό αριθμό-ρεκόρ (311) φτάνοντας τις 342, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν και δραστήριο αλλά και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους.

Η διαδικασία επιλογής των ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και επιλέχθηκαν 47 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 26ης διοργάνωσης.

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν

Άγρια Δύση της Δέσποινας Κούρτη

Αδελφές Ψυχές του Βασίλη Λουλέ & ομάδας μαθητών του Ελληνικού Σχολείου του Vaihingen της Στουτγάρδης

Αέναη Δημιουργία του Παντελή Κουλουρίδη

Ανάπαυσις του Δημήτρη Παπαγιαννόπουλου

Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας του Κωστή Χαραμουντάνη

Απόδραση από τον εύθραυστο πλανήτη του Θανάση Τσιμπίνη

Βουτιά του Θύμιου Μπακατάκη

Η Γυναίκα του Λωτ του Παναγιώτη Στεργιανού

Ηρώ /HE.RO:/ του Αλέξη Κουκιά-Παντελή

Ισκιωμα του Κώστα Γεραμπίνη

Το μάους στόρι του Μιλτιάδη Χρηστίδη

Μελατονίνη του Νίκου Πάστρα

Το νόημα του Αυγούστου του Μάνου Παπαδάκη

Οταν Γελάω Κλείνουν τα Μάτια μου του Ντάνιελ Μπόλντα

Σεβαραμπες του Τζορτζ Κόντος

Στα Βήματά της της Αναστασίας Κρατίδη

Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου

Τέρμα του Δημήτρη Μουτσιάκα

Φυσαρμόνικα Μαν του Αλέξανδρου Σκούρα

Χάνσελ της Βίβιαν Παπαγεωργίου

Χούχου της Ζωής Σγουρού

Ο Χριστός γεννήθηκε στο Ροζικλαίρ του Κώστα Δημολίτσα

ALL YOU CAN EAT του Δημήτρη Αρμενάκη

BELLA της Θέλγιας Πετράκη

DAKAR του Στέλιου Μωραϊτίδη

DEAR JOEL του Θανάση Τρουμπούκη

FIAT LUX του Γιώργου Κορακιανίτη

GOADS της Iris Baglanea

HAPPY MOMENTS του Αλέξανδρου Ζαρμπή

THE HARVESTER GENERATION του Μίνωα Παπά

MADONNA F64.0 του Σταύρου Μαρκουλάκη

MARE NOSTRUM του Δημήτρη Αναγνώστου

MILKYWAY του Λευτέρη Γιαννακουδάκη

NORMAΛ του Νίκου Γκούλιου

OTRANTO των Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρη Τσίγκανου

PASHKA του Oltjon Lipe

PHELIA της Ελιας Καλογιάννη

PREMIER AMOUR του Χάρη Ραφτογιάννη

ROUTE-3 του Θανάση Νεοφώτιστου

SILENCE του Μελέτη Μοίρα

STEFANOS ROKOS: NICK CAVE & THE BAD SEEDS' NO MORE SHALL WE PART, 14 ΠΙΝΑΚΕΣ, 17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ της Ρηνιώς Δραγασάκη και της Αρασέλης Λαιμού

SWEAT της Βέρας Χοτζόγλου

TAKE IT AND END IT του Κυρηναίου Παπαδημάτου

THIS IS RIGHT; ZAK LIFE AND AFTER της Γεύης Δημητρακοπούλου

UNDER του Βαγγέλη Μπέκα

UTOPIA του Κώστα Νίκα

54 / Η ΤΥΦΛΗ ΧΕΛΩΝΑ ΚΙ Η ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ της Ισαβέλλας Μαργάρα

Οι ταινίες που επιλέχθηκαν θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ενώ ειδική κριτική επιτροπή θα απονείμει βραβεία Καλύτερης Ταινίας (Α' και Β'), Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας.

Τα βραβεία Α' και Β' Καλύτερης ταινίας θα συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, λεπτομέρειες για τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα μαζί με τη σύνθεση της φετινής επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η διοργάνωση αισιοδοξεί ώστε η 26η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών.

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020.

Το φετινό πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

0 Comment