24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    3,14 ή αλλιώς, η χαρά των μαθηματικών

    Σήμερα είναι 14 Μαρτίου, 14.3 και είναι ημέρα γιορτής όλων των geeks που ασχολούνται με τα μαθηματικά. Όπως κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα τιμάται ένας εντελώς “αφύσικος” αριθμός. Ο αριθμός π.


    Αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που αγγίξατε τελευταία φορά σχολικό βιβλίο ή είχατε κάνει κοπάνα εκείνη τη μέρα (ή όλη εκείνη τη χρονιά) μπορούμε να σας θυμήσουμε τι είναι ο αριθμός π.

    Ο αριθμός π, στην Ευκλείδεια γεωμετρία είναι ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του. Όσοι ασχολούνται με τα μαθηματικά τον γνωρίζουν και ως τη σταθερά του Αρχιμήδη. Το σύμβολο με το γράμμα π από το ελληνικό αλφάβητο, προέρχεται από το αρχικό γράμμα της λέξης περιφέρεια και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ελληνικό πληκτρολόγιο, συχνά συμβολίζεται και ως Pi.

    Ο πρώτος που καθόρισε μία αποδεδειγμένη μέθοδο με την οποία υπολογίζεται ο αριθμός, ήταν ο Αρχιμήδης και το αγαπημένο μας π, για λόγους απλούστευσης και πρακτικότητας, χρησιμοποιείται με τα δύο δεκαδικά του ψηφία, δηλαδή, 3,14.

    Ο αριθμός όμως έχει άπειρα δεκαδικά ψηφία, ενώ ο άνθρωπος που υπολόγισε τα περισσότερα δεκαδικά ψηφία στο π, (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) είναι ο Shigeru Kondo. Για 90 ημέρες, ο υπολογιστής του Shigeru Kondo κατόρθωσε να υπολογίσει 5 δισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία!

    Σε πολλές αμερικανικές ιστοσελίδες θα βρείτε διάφορους τρόπους να “γιορτάσετε” την ημέρα π. Φτιάχνοντας μία τούρτα με το γράμμα π, ή προσπαθώντας να απομνημονεύσετε όσα περισσότερα δεκαδικά ψηφία του αριθμού μπορείτε, για να εξασκήσετε το μυαλό σας. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε ένα σκασμό από μπλουζάκια και άλλα σουβενίρ,  από αυτή την ιστοσελίδα.

    Αν όμως ασχολείστε σοβαρά με τα μαθηματικά (και εννοούμε πολύ σοβαρά) μπορείτε με αφορμή αυτή τη μέρα να ασχοληθείτε με 6 μαθηματικά προβλήματα που μένουν άλυτα. Τα Millennium Prize Problems έχουν θεσπιστεί από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay, ήδη από το 2000. Στις 24 Μαϊου 2000 το ινστιτούτο Clay ανακοίνωσε τα 7 μαθηματικά προβλήματα για τη νέα χιλιετία, η λύση των οποίων θα φέρει στα μαθηματικά μυαλά, πέρα από την παγκόσμια αναγνώριση, 1 εκατομμύριο δολάρια. Από τα 7 προβλήματα, μόνο το ένα έχει λυθεί. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

    Happy π day!

    Πηγές: Wikipedia, Forbes, Clay Mathematical Institute

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles