15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    30 χρόνια μετά: Περιήγηση στην πόλη-φάντασμα Pripyat στο Τσερνόμπιλ με το Google Street View

    30 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από μία από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία των πυρηνικών ατυχημάτων. Ήταν 26 Απριλίου του 1986, όταν το τραγικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ στην τότε Σοβιετική Ένωση οδήγησε σε απελευθέρωση ραδιενέργειας 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι η πυρηνική βόμβα στη Χιροσίμα. Θα έμενε στην ιστορία σαν η χειρότερη καταστροφή του είδους της στην Ευρώπη. Η έκρηξη, που οφειλόταν σε μία αποτυχημένη δοκιμή σε έναν από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου, απελευθέρωσε ραδιενεργά αέρια και σκόνη που ο άνεμος μετέφερε σε όλη την κεντρική και νότια Ευρώπη.

    p7

    31 άτομα, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και πυροσβέστες που κλήθηκαν να σβήσουν τις φωτιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις, έχασαν τη ζωή τους από το ατύχημα μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο αμέτρητες ζωές επηρεάστηκαν μακροπρόθεσμα από την έκθεση στην ακτινοβολία, με τις συνέπειες του ατυχήματος να είναι έως και σήμερα ανυπολόγιστες.

    p4

    Διαβάστε την πρόσφατη έκθεση της GreenPeace που προκαλεί (ακόμη) ανησυχία 

    p6

    Περίπου 350.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στην “πυρηνική ζώνη αποκλεισμού” σε μία περιοχή ακτίνας 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Η πόλη που επλήγησε περισσότερο είναι η Pripyat στη σημερινή Ουκρανία η οποία εγκαταλείφθηκε άμεσα και παραμένει ακατοίκητη έως και σήμερα.

    p2

    Η πόλη Pripyat κατοικούνταν κυρίως από εργαζομένους στο εργοστάσιο και τις οικογένειές τους και εκκενώθηκε μία ημέρα μετά την έκρηξη, στις 27 Απριλίου του 1986. Για να μειωθούν μάλιστα οι αποσκευές ειπώθηκε στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, διάρκειας περίπου τριών ημερών. Ως αποτέλεσμα, στο Pripyat παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετακινηθούν λόγω της ραδιενέργειας.

    p5

    Ακόμη και σήμερα για να εισέλθουν επισκέπτες στην πόλη πρέπει να περάσουν από τους ελέγχους ασφαλείας και να έχουν την κατάλληλη άδεια και ξεναγό.

    P0

    Οι εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο μπορούν να μας μεταφέρουν στην πόλη φάντασμα πλέον, όμως πολύ πιο ζωντανή είναι και η εικονική βόλτα που μπορεί να κάνει κάποιος σε μέρη στο Pripyat και το Τσερνόμπιλ με τη βοήθεια του Google Street View.

    p1

    Κάντε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στην πόλη-φάντασμα στην Ουκρανία που έχει ακόμη τα σημάδια του τραγικού ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles