18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Όχι 3 αλλά…38 εκατομμύρια τα «θύματα» από το hacking της Adobe!

    Σε καθημερινή βάση «χάνονται» πολλές χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια,  κωδικοί και στοιχεία χρηστών μέσα από υποτιθέμενα ασφαλείς servers, όμως είναι μεμονωμένα περιστατικά με μικρό σχετικά αριθμό «θυμάτων». Αλλά όταν με μια επίθεση πλήττονται 38 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών και μάλιστα ευυπόληπτης εταιρείας, τότε πρόκειται για σοβαρό θέμα που απασχολεί και την επικαιρότητα.

    adobehack2

    Στις αρχές του μήνα αναφέραμε την επίθεση hackers στους servers της Adobe με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων 2,9 εκατομμυρίων χρηστών και η οποία αφορούσε τα Acrobat, ColdFusion και ColdFusion Builder προγράμματα. Δυστυχώς για την Adobe και τους χρήστες της, αποκαλύφθηκε πως ο αριθμός είναι υπερδεκαπλάσιος (!) και πως η επίθεση έπληξε ακόμη και τη δημοφιλή σουίτα Photoshop της εταιρείας.

    Η ίδια η Adobe, μετά από συνεχιζόμενες έρευνες για το περιστατικό, παραδέχθηκε δημόσια πως ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχασε τα δεδομένα 38 εκατομμυρίων «ενεργών» λογαριασμών, τα οποία περιελάμβαναν τους κρυπτογραφημένους κωδικούς αλλά και λοιπά στοιχεία χρηστών, όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών που χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν το software! Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, αφού στο AnonNews.org δημοσιεύθηκε ένα αρχείο με τα usernames και passwords 150 (!) εκατομμυρίων χρηστών της Adobe, αλλά η εταιρεία τον περιορίζει υπολογίζοντας μόνο τους ενεργούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της.

    Από εκεί και πέρα δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, για προφανείς λόγους, αλλά και από μόνο του το νούμερο των 38 εκατομμυρίων αποτελεί ρεκόρ μεταξύ αντίστοιχων περιπτώσεων. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές ασφαλείας, προκειμένου να ανέλθει σε τέτοια επίπεδα ο αριθμός των «θυμάτων», θα έπρεπε οι hackers να έχουν πρόσβαση στα συστήματα της Adobe για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, η όλη υπόθεση έγινε γνωστή μονάχα όταν ερευνητές εντοπίσαν δεδομένα της Adobe σε ένα server που χρησιμοποιείται από το οργανωμένο έγκλημα του Διαδικτύου, ειδάλλως ακόμη και σήμερα θα συνεχιζόταν η κλοπή των δεδομένων!

    adobehack1

    Υπολογίζεται πως η αβλεψία της Adobe θα της στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αν και τα χρήματα δεν αγοράζουν εύκολα την εμπιστοσύνη των χρηστών που επλήγησαν. Ήδη έχουν σταλεί e-mails στους άμεσα ενδιαφερόμενους για επαναφορά του κωδικού τους και φυσικά με τη «συγγνώμη» της εταιρείας, όμως οι διαστάσεις του ζητήματος είναι υπερβολικά μεγάλες για καλυφθούν χωρίς μεγάλη ζημιά στη φήμη της. Όσοι χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε από τα προγράμματα της Adobe φροντίστε για κάθε ενδεχόμενο να αλλάξετε τους κωδικούς του ID σας και ευχηθείτε να μην λάβετε προσωπικό ενημερωτικό σημείωμα από την εταιρεία.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles