20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    To 3D printing αλλάζει τις μπαταρίες του μέλλοντος

    To 3D printing απασχολεί ερευνητές -και όχι μόνο- όλο και περισσότερο τελευταία. Οι διαδικασίες μίας τρισδιάστατης εκτύπωσης γίνονται ολοένα και πιο οικονομικές, ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να επεκταθεί σε μεγαλύτερη ποικιλία υλικών και αντικειμένων. Και κάπως έτσι, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Harvard βρήκαν τον τρόπο να τυπώνουν τρισδιάστατα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, μαζί με τα ηλεκτρονικά που τροφοδοτούν.

    3d-printing-batteries

    Η Jennifer Lewis, λοιπόν, από το Harvard University, μαζί με τους συνεργάτες της, έχει καταφέρει να διαμορφώσει ειδικά μελάνια και ακροφύσια για το 3D printing επαναφορτιζόμενων μπαταριών και άλλων ηλεκτρονικών. Τα νέα λειτουργικά μελάνια περιέχουν νανοσωματίδια διαφόρων ενώσεων, για παράδειγμα, λίθιο για τις μπαταρίες και ασήμι για τα καλώδια. Τυπώνονται σε θερμοκρασία δωματίου σε υγρή μορφή και γίνονται στερεά μετά την εκτύπωση.

    Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από το 3D printing τέτοιων υλικών. Για παράδειγμα, μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία κατασκευής προϊόντων, καθώς δεκάδες ή εκατοντάδες ακροφύσια εκτύπωσης μπορούν να τυπώνουν υλικά την ίδια χρονική στιγμή. Και καθώς αυτά τα μελάνια μπορούν να τυπωθούν μαζί, αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά και οι μπαταρίες μπορούν να κατασκευάζονται από κοινού, κάτι που δε γινόταν έως τώρα.

    Και κάπως έτσι, επιπλέον ίσως δεν είμαστε και πολύ μακριά από την εποχή που θα τυπώνουμε τα ηλεκτρονικά μας μόνοι μας μαζί με τις μπαταρίες τους. Καθόλου άσχημο, δεν ακούγεται…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles