18.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τρισδιάστατο ανάλογο του γραφένιου που θα φέρει επανάσταση

    Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το γραφένιο, εδώ και 10 χρόνια περίπου, έχει φέρει τα πάνω κάτω στην επιστήμη και την μηχανική. Είναι ανθεκτικό, είναι αγώγιμο, αλλά έχει ένα πρόβλημα: προς το παρόν, δεν μπορούσε κανείς να φτιάξει κάτι με αυτό γιατί το υλικό είναι δυσδιάστατο μόνο. Μέχρι τώρα.

    3d-graphene

    Μία ομάδα με επικεφαλής τον Yulin Chen, στο εργαστήριο Berkeley ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες μέσω το περιοδικού Science ότι ένα άλλο υλικό, το Na3Bi, έχει όλες εκείνες τις ιδιότητες του γραφένιου, αλλά είναι πιο «χοντρό». Άρα, πέρα από την εξαιρετική αγωγιμότητα, το υλικό αυτό θα επιτρέψει στους μηχανικούς να «φτιάξουν» αντικείμενα με αυτές τις ιδιότητες.

    Αν και πολλοί επιστήμονες έχουν καταφέρει να φτιάξουν ταινία από γραφένιο, το περίφημο υλικό δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο του στην βιομηχανική παραγωγή, εξαιτίας της δυσδιάστατης ιδιότητάς του. Το 3DTDS όπως λέει ο Chen “είναι ένα φυσικό, τρισδιάστατο ανάλογο του γραφένιου, με παρόμοια ή και καλύτερη κινητικότητα και ταχύτητα των ηλεκτρονίων».

    Αν σταθεροποιηθεί, πράγμα που ελπίζουν να καταφέρουν οι επιστήμονες του Berkley Lab, θα φέρει πραγματική επανάσταση στις ηλεκτρονικές συσκευές. Θα κατασκευαστούν σκληροί δίσκοι με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα, ενώ άμεση θα είναι η εφαρμογή του στους οπτικούς αισθητήρες. Και γιατί όχι; Ίσως με αυτό δούμε τις πολυπόθητες βελτιωμένες μπαταρίες για τις συσκευές μας.

    Για να δούμε… θα τα καταφέρουν αυτή τη φορά οι επιστήμονες, λίγο πιο γρήγορα από το γραφένιο;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles