21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    5 gadgets που έγιναν συνώνυμα της κατηγορίας τους

    Ανάμεσα στις χιλιάδες των νέων τεχνολογικών προϊόντων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, δύσκολα θα ξεχωρίσουν ελάχιστα από αυτά και ακόμα δυσκολότερα θα καταφέρουν να τα θυμόμαστε μερικά χρόνια αργότερα, όταν θα έχουν αντικατασταθεί από πιό σύγχρονα μοντέλα.

     Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες οι συσκευές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, πού είτε λόγω σωστού timing, αποδοτικού marketing ή απλώς επειδή είναι καινοτόμες και δημιουργούν νέες τάσεις στην αγορά από μόνες τους, χαράζονται για πάντα στη μνήμη μας και πρακτικά γίνονται συνώνυμες της κατηγορίας στην οποία ανήκουν. Δείτε πέντε από αυτά τα gadgets που κατάφεραν να φέρουν επανάσταση και να αναγκάσουν τους αμύητους να αναφέρονται με το όνομά τους σε όλες τα παρόμοια μοντέλα, ακόμα και άλλων κατασκευαστών!

    oldgadgets6

     Nintendo Game Boy

    Πως να ξεχάσεις αυτό το όνομα; Πως να βγάλεις από τα μυαλό σου το concept με τα δύο κόκκινα κουμπάκια και το D-pad, κάτω από την δίχρωμη οθόνη; Πως να μη λατρέψεις τις μικρές, πλαστικές κασέτες που ανταλάσσαμε σαν τρελοί με τους φίλους μας; Το Game Boy παρουσιάστηκε στον κόσμο τη διετία 1989-1990 και κατάφερε να βάλει στο μυαλό μας για τα καλά την έννοια του “φορητού gaming”, παραμένοντας για πολλά χρόνια στην κορυφή. Τι κι αν το Game Gear της Sega αλλά και το Lynx της Atari φαίνονταν ανώτερα στα χαρτιά; Η γκάμα τίτλων του Game Boy, η απλή και χρηστική κατασκευή του αλλά και το κόστος του βοήθησαν τη Nintendo να εκτοξευθεί στην αγορά των handhelds και τις μανάδες μας να αναφέρονται σε οποιοδήποτε μαραφέτι κρατήσαμε έκτοτε στα χέρια μας ως “Game Boy”. Κάτι που μας άρεσε, άσχετα αν ξέραμε την αλήθεια.

    oldgadgets1

    Sony Walkman

    Oκ, μπορεί σήμερα η λέξη “Walkman” να μη λέει πολλά στους νεαρούς χρήστες, όμως οποιονδήποτε και να ρωτήσετε γεννημένο έστω μέχρι τις αρχές των ’90s, θα δείτε ένα νοσταλγικό βλέμμα να σχηματίζεται στο πρόσωπό του, ενώ να είστε σίγουροι πως όταν γυρίσει σπίτι θα ψάξει ντουλάπια και συρτάρια με παλιατζούρες για να βρεί εκείνο το χαμένο κασετόφωνο που έχει επιβιώσει από μετακομίσεις και γενικές εκκαθαρίσεις δωματίων. Η Sony ξεκίνησε πολύ νωρίτερα βέβαια, συγκεκριμένα το 1979, με το πρώτο Walkman, το TPS-L2, αντικαθιστώντας τη σειρά των “Pressman”. Ο ανταγωνισμός προσπάθησε (Toshiba – Walky, Aiwa – CassetteBoy, Panasonic – MiJockey) αλλά μοιραία παραδόθηκε, αφού τα φορητά music players της Sony διαδέχονταν το ένα το άλλο με ταχύτατους ρυθμούς και έκαναν θραύση.

    Από τις πιό αναγνωρίσιμες “φιγούρες” ήταν το Νο 1 σε πωλήσεις, WM-2, αλλά και το WM-FX421 που κυκλοφόρησε το 1998, όταν η εποχή των κασετών ήχου έφτανε στο τέλος της. Το “Walkman” brand συνέχισε να υπάρχει και τη προηγούμενη δεκαετία, πάνω σε φορητά CD και mp3 players, αφού ήταν τόσο ισχυρό που δε γινόταν απλώς να εγκαταλειφθεί. Και μπορεί σήμερα να μην έχει την αναγνωρισιμότητα που είχε, όμως για πολλά χρόνια οποιοδήποτε φορητό κασετόφωνο αναφερόταν ως “Walkman”, ακόμα και από αυτούς που έκαναν το διαχωρισμό μεταξύ της Sony και των “άλλων”.

    oldgadgets5

    Polaroid

    Οι λεγόμενες “instant” φωτογραφικές μηχανές, δηλαδή αυτές που είχαν τη δυνατότητα να τυπώνουν μια φωτογραφία δευτερόλεπτα μετά τη λήψη της, έγχρωμη ή όχι, έγιναν δημοφιλείς τις δεκαετίες των 70s και 80s κυρίως χάρη στην Polaroid. Η εταιρεία με τη μακρόχρονη ιστορία, μας έδωσε μοντέλα φωτογραφικών που είχαν αυτή την επαναστατική δυνατότητα, για τα δεδομένα της εποχής και έτσι έγινε στο μυαλό των χρηστών ένα συνώνυμο της “στιγμιαίας” φωτογραφίας. Από τα πλέον δημοφιλή μοντέλα ήταν το SX-70 (1972-1981), όμως αξίζει να αναφερθεί πως παρά την ύπαρξη και άλλων κατασκευαστών instant cameras με επιτυχημένα μοντέλα (Kodak ΕΚ6, Fujifilm), η λέξη “Polaroid” χρησιμοποιούταν για να περιγράψει αυτή την κατηγορία φωτογραφικών μηχανών. Εν τέλει οι ψηφιακές κάμερες και οι νέες τεχνολογίες έστειλαν στη λήθη της ιστορίας τις Polaroid και όλα τα τα παρόμοια μοντέλα φωτογραφικών, όμως για εμάς πάντα θα σημαίνει το ίδιο.

    oldgadgets3

    Nokia 3310

    Ό,τι και να πούμε για το κινητό της Nokia που εμφανίστηκε το σωτήριο έτος 2000, θα είναι λίγο. Μια συσκευή πρωτόγονη για τα σημερινά δεδομένα, που όμως τότε συνδυάζε τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Design, λειτουργικότητα, ανθεκτικότητα. Α, και αφαιρούμενες προσόψεις. Σύντομα το 3310 βρισκόταν στην τσέπη κάθε εφήβου (και μη), ενώ όποιον πλανόδιο πωλητή και αν πετύχαινες, δε υπήρχε περίπτωση να μην έχει μια πλούσια γκάμα προσόψεων γι΄αυτό. Το μικρό του μέγεθος και βάρος ήταν ένα μεγάλο ατού για την εποχή που κυκλοφόρησε, όταν και οι συσκευές είχαν την τάση να μικραίνουν και να απομακρυνόμαστε από το concept της “παντόφλας”, ενώ όλοι μας σπαταλήσαμε δεκάδες ώρες παίζοντας με το αγαπημένο του “φιδάκι”. Το 3310 ανήκε σε μια γενιά τηλεφώνων που σύνδεσαν το όνομα της Nokia με την ποιότητα και το νεανικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα την κυριαρχία της επί πολλά χρόνια στην αγορά, έως την έλευση των smartphones. Και η ιστορική συσκευή δημιούργησε το δικό της θρύλο μέσω και της βοήθειας του Internet και των memes, εξ’αιτίας της χαρακτηριστικής αντοχής της σε οποιαδήποτε κακουχία. Όποιος είχε 3310 και το πέταξε στα σκουπίδια, πρέπει να καεί στην Κόλαση Των Gadgets.

    oldgadgets2

    Apple iPad

    Πραγματικά το iPad φαντάζει παράταιρο ανάμεσα στους υπόλοιπους “δεινόσαυρους” της λίστας, όμως δε μπορούμε να αρνηθούμε ότι έδωσε μόνο του ζωή σε ένα νέο είδος υπολογιστών, τα tablets, καθιστώντας το εκρηκτικά αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί οι γνώσεις των χρηστών σήμερα, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μην επιτρέπουν τη σύγχυση μεταξύ iPad και λοιπών tablets, ωστόσο αυτή η συσκευή της Apple προκάλεσε τη δική της επανάσταση και σίγουρα θα μνημονεύεται από τους συντάκτες του μέλλοντος, όπως όσες συσκευές αναφέραμε παραπάνω. Το ισχυρό brand της Apple με τον Steve Jobs ακόμη στα “καλά” του, ο ελκυστικός σχεδιασμός και η επιθετική προώθηση του προϊόντος όταν δεν υπήρχε ουσιαστικά σοβαρός ανταγωνιστής, οδήγησαν το iPad στην κορυφή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Είτε λατρεύετε την Apple και τα προϊόντα της, είτε τα μισείτε, όλοι πρέπει να βγάλουμε το καπέλο μας σε αυτό το ιδιοφυές “πλακάκι” που κατάφερε να δημιουργήσει μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν πως δεν ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Ίσως αυτό που έλειψε για να πούμε ότι iPad = Tablet, ήταν μια μακρόχρονη κυριαρχία της συσκευής, καθώς οι Android προτάσεις εξελίχθηκαν γρήγορα και δεν άφησαν περιθώριο για παντοκρατορία στο tablet της Apple.

    oldgadgets4

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles