21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    5G & Fiber Optics αποτελούν την κινητήρια δύναμη για τις σύγχρονες οικονομίες

    «Μέσω της έλευσης του 5G, με τις ταχύτερες, πιο αξιόπιστες συνδέσεις, και τη μαζική συνδεσιμότητα που υποστηρίζει, αναδύονται τεράστιες δυνατότητες για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέες μορφές και, βεβαίως, νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο  Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Δρ Στέλιος Χειμώνας, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο  InfoCom Cyprus 2021 με θέμα: «5G & Fiber Optics: The way that leads Cyprus to Ιndustry 4.0!»   

    «Στις μέρες μας, συντελείται μια άνευ προηγουμένου επανάσταση που χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνική νοημοσύνη και υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος οφείλει να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των καιρών διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητά της μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με πυρήνες ώθησης την ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομία», ανέφερε.

    Τόνισε ότι οι ψηφιακές υποδομές συνδεσιμότητας και συγκεκριμένα τα δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων αποτελούν κινητήρια δύναμη για τις σύγχρονες οικονομίες και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

    Ο Δρ Χειμώνας τόνισε ότι οι ψηφιακές υποδομές συνδεσιμότητας και συγκεκριμένα τα δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων αποτελούν κινητήρια δύναμη για τις σύγχρονες οικονομίες και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

    Όπως είπε,  «η Κύπρος έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία έτη όσον αφορά στις ψηφιακές της υποδομές και ότι σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) του 2021, κατατάσσεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών, έχει βελτιώσει την κάλυψή της σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και έχει υψηλή βαθμολογία στον δείκτη ετοιμότητας 5G, έχοντας ολοκληρώσει την αδειοδότηση του ραδιοφάσματος στις ζώνες 700 MHz και 3.6 GHz. Ωστόσο, κύρια πρόκληση εξακολουθεί να είναι η ανάπτυξη και υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Το Ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου 2021-2025, το οποίο έχει καταρτιστεί από το Υφυπουργείο μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποτελεί τον οδικό χάρτη προκειμένου η Κύπρος να γεφυρώσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις πιο προηγμένες ψηφιακά χώρες και να επιτύχει τη μετάβασή της σε μία Κοινωνία των Gigabit».

    Ανέφερε επίσης ότι το πλάνο αυτό δρα συμπληρωματικά στις προσπάθειες της αγοράς και περιλαμβάνει λεπτομερείς και στοχευμένες δράσεις αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί ποσό ύψους €53 εκατ. για δράσεις ευρυζωνικότητας.

    Είπε επίσης ότι μεταξύ άλλων, το Υφυπουργείο προωθεί την επέκταση δικτύων σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν θεωρούνται βιώσιμες, μέσω κρατικής επιδότησης ύψους €35 εκατομμυρίων και στηρίζει τα νοικοκυριά μέσω κουπονιού συνδεσιμότητας (voucher) για εγκατάσταση εσωτερικής καλωδίωσης οπτικών ινών και σύνδεση με υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2022 και να εξυπηρετήσει πέραν των 80,000 νοικοκυριών.

    Η Κύπρος ανάμεσα στις 5 ευρωπαϊκές χώρες που βελτίωσαν κατακόρυφα την επίδοσή τους στο European Innovation Scoreboard 2021

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, Θεόδωρος Λουκαϊδης στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να είναι ανάμεσα στις 5 ευρωπαϊκές χώρες που βελτίωσαν την επίδοσή τους με ποσοστό που ξεπερνά το 25% στο European Innovation Scoreboard 2021, με τη δεύτερη καλύτερη πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης στο Global Innovation Index 2021, η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, κατατάσσεται στην 28η θέση παγκοσμίως και στην 2η θέση στη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Δυτικής Ασίας, σημειώνοντας σημαντική πρόοδο σε σχέση με το 2020.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη για επένδυση στις απαραίτητες υποδομές και δράσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε πως πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία το ΙδΕΚ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, τόσο μέσα από τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας που υλοποιούνται από κυπριακές επιχειρήσεις, ερευνητικούς και άλλους φορείς στη θεματική περιοχή Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών όσο και μέσα από εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες προς το οικοσύστημα Ε&Κ.

    Αναφέρθηκε στα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ του ΙδΕΚ, τη συμμετοχή φορέων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας όπως τον Ορίζοντα Ευρώπη της ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης Ε&Κ που εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στα Διαρθρωτικά Ταμεία 2021 – 2027.

    Ο κ. Λουκαϊδης είπε επίσης ότι εντός του 2022 θα λειτουργήσει το Κεντρικό Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τη μεταφορά γνώσης και την μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων αιχμής σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

    Στην δική του παρέμβαση ο Κώστας Αγρότης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής, ανέφερε ότι οι προκλήσεις για τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υποδομών είναι πολλές αλλά ακόμα περισσότερες για τους παρόχους υπηρεσιών που αξιοποιούν τις δυνατότητες αυτών των υποδομών σημειώνοντας ότι η ύπαρξη υποδομών από μόνη της δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό εκτός και αν υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες να προσφέρονται προς τους πολίτες, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες των υποδομών αυτών.

    Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής, πρόσθεσε, έχει όραμα να καταστεί ο ηγετικός ανεξάρτητος φορέας προαγωγής , ανάπτυξης και εφαρμογής της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Γνώσης προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας και των μελών του.

    Αναφέρθηκε ακόμη στο Security-Cyber Security δηλαδή την αυξητική τάση στην επένδυση στον τομέα της ασφάλειας κυρίως από μεγάλους οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το Block Chain.

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Μενελάου, Founder – Head of Enterpise, Cyprus Blockchain Technologies είπε ότι η παράλληλη ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και οικονομίας είναι δεδομένη και η ανάγκη για γρήγορες ταχύτητες είναι εξίσου σημαντική. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ασφάλειας και αξιοπιστίας δεδομένων και του αυτοματισμού συναλλαγών μέσα από το διαδίκτυο. Ο κ. Μενελάου είπε επίσης ότι οι τεχνολογίες blockchain εφαρμόζονται οριζόντια και στις τεχνολογίες κινητής και διαδικτύου και αναμένουμε πως οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν αυτές οι τεχνολογίες, θα αναπτυχθούν ραγδαία.

    Ο Σολωμός Κυριάκου, αντιπρόεδρος οργανωτής επιτροπής, πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΛ) ανέφερε ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να φέρει νέα ψηφιακά δίκτυα στους καταναλωτές.

    «Η πολιτεία χρειάζεται με συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να τροφοδοτήσει περαιτέρω την τεχνολογική πρόοδο της χώρας μας  ». Οπως είπε , «Η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στον τρόπο λειτουργίας του κυπριακού κράτους αλλά και στη ζωή των πολιτών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας που δεν πρέπει  να χάσουμε».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles