20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    A Royal Affair: Ταινία εποχής με ελληνικό χρώμα

    Από τη Μυτιλήνη στην εποχή του Διαφωτισμού… Ο ελληνικής καταγωγής Nikolaj Arcel «έραψε» ορισμένα από τα καλύτερα κουστούμια που έχετε δει και έντυσε μία βασιλική ερωτική διαπλοκή, με βασική παράμετρο την κοινωνική αλλαγή της εποχής. Κάστρα, περούκες, μηχανουργίες, μυστικοί έρωτες και μία Δυτική Ευρώπη που είναι έτοιμη να αλλάξει. Το A Royal Affair αποτύπωσε τον 18ο αιώνα με μεγαλοπρέπεια και κέρδισε με άνεση εντυπώσεις και ουσία.

    royal

    Η επίσημη συμμετοχή της Δανίας στα Όσκαρ για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία που πήρε πλέον τον δρόμο του home entertainment, είναι ένα απολαυστικό φιλμ εποχής που καταπιάνεται με μία πραγματική ιστορία όπου η θέληση του ανθρώπου να ερωτευτεί πηγαίνοντας κόντρα στα “πρέπει” και η εξίσου ακατανίκητη επιθυμία του να παλεύει τα στραβά της εξουσίας, φουντώνουν, μπερδεύονται και μας χαρίζουν κινηματογραφική ψυχαγωγία.
    Το τρίο της πλοκής το αποτελούν η αφελής βρετανίδα Caroline Mathilde (αφοπλιστικά εκφραστική η Alicia Vikander), ο ψυχικά ασταθέστατος Δανός Βασιλιάς Christian VII (ο Mikkel Boe Folsgaard τα έχει έξοχα χαμένα) που θα παντρευτεί και ο προοδευτικών απόψεων γιατρός που θα σαγηνεύσει και τους δύο. Η αποξένωση του ζευγαριού, η βραδυφλεγής έλξη που νοιώθει γιατρός και Βασίλισσα, η κατάληξη να παραγκωνίζεται ο Βασιλιάς και να νομοθετεί το δίδυμο ακυρώνοντας το δύσκαμπτο υπουργικό συμβούλιο, συνθέτουν τον ιστό της Δανίας του 18ου αιώνα, μία γοητευτικότατη, καλογυρισμένη… «σαπουνόπερα» εποχής με τα χειρόγραφα του Διαφωτισμού και τον Βολταίρο να φιγουράρουν στο background. Ο τολμηρός «γιατρός» Mads Mikkelsen ξεχωρίζει εύλογα δίπλα στα νέα ονόματα, οδηγώντας τις ματιές, τις ανάσες, αλλά και το ζόρι να αλλάξεις απολιθωμένα μυαλά.
    Το φιλμ κινεί με επαγγελματισμό αρκετά νήματα χωρίς να χάνει συνολικά σε έμπνευση, δείχνοντας πως για να μεταμορφωθεί η Δανία, έστω για ένα μικρό διάστημα, στην απόλυτα προοδευτική χώρα της Ευρώπης, χρειάστηκε δολοπλοκία, έρωτας με τον απαγορευμένο βασιλικό καρπό και πολλά ψεύτικα μαλλιά και ρουζ…
    (H ταινία κυκλοφορεί σε DVD & Blu-ray από την Audio Visual).

    https://www.youtube.com/watch?v=FGXNQu3fpP8

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles