BREAKING

Μία εβδομάδα με τα Windows Phone 7: Είμαστε έθνος ανάδελφον

Η υποφαινόμενη δεν θα μπορούσε να γράψει κανένα βαρύγδουπο τεχνικό review για ένα λειτουργικό σύστημα. Δεν είναι η δουλειά της. Μπορεί όμως να σας πει τις εντυπώσεις της ως απλοϊκός καταναλωτής με "θηλυκή" ματιά από τις εμπειρίες της μία εβδομάδα με το Windows Phone 7.

Λοιπόν... αγόρασα μία εξαιρετική συσκευή, το LG Optimus 7, το οποίο με έχει ενθουσιάσει. Στιβαρό, γρήγορο, με εξαιρετική ανταπόκριση στην οθόνη, (ναι, το λευκό είναι λευκό και όχι κίτρινο), το browsing και οι πολλαπλές λειτουργίες, αδιάκοπες από κολλήματα λόγω hardware. Ναι, είναι βαρύ, αλλά σε πολλά πράγματα το μέγεθος μετράει, έτσι δεν είναι;

Η καινούρια εμπειρία όμως ήρθε με το λειτουργικό. Έχοντας περάσει μερικές μέρες με ένα Blackberry μετά από ένα χρόνο Android, ενεργοποιώντας τις 3,7 ίντσες οθόνης του LG Optimus 7 και βλέποντας τα Windows Phone 7 να ξεδιπλώνονται σε πλήρη ανάπτυξη είπα πως "ναι, εδώ είμαστε". Το παιχνίδι με τα κουτάκια μπορεί να με κάνει χαρούμενη. Έβαλα τον windows live λογαριασμό μου, έβαλα και τον facebook λογαριασμό μου και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έγινε ο συγχρονισμός. Ναι, ο συγχρονισμός με το facebook είναι ενσωματωμένος στο λειτουργικό και, πιστέψτε με, είναι εξαιρετική ιδέα, τουλάχιστον για όσους επιλέγουμε να έχουμε ως φίλους ανθρώπους που γνωρίζουμε και αλληλεπιδρούμε με αυτούς. Αν έχεις καμία χιλιάδα φίλους, τότε μάλλον είναι κακή ιδέα. Πρόσθεσα και τον gmail λογαριασμό ώστε να έχω όλες τις ενημερώσεις που χρειάζομαι, και έγινε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα με το Android που για κάθε λογαριασμό mail εκτός του gmail, κατεβάζεις ειδικές εφαρμογές. Ήμουν λοιπόν fully functional;

Εδώ αρχίζουν τα ωραία: Πηγαίνοντας στο Marketplace για να περιηγηθώ στις διαθέσιμες εφαρμογές, ανακάλυψα πως αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για τη χώρα μου. Με τη βοήθεια του Άγγελου, δημιούργησα έναν νέο λογαριασμό windows live επιλέγοντας ως χώρα την Μεγάλη Βρετανία, μιας και η σχετική αλλαγή στον παλιό, δεν φάνηκε να κάνει διαφορά. Έγινα Αγγλίδα λοιπόν, έκανα ένα hard reset στη συσκευή και ξανάρχισα από την αρχή.

Με ένα μαγικό τρόπο τα πάντα διορθώθηκαν. Απέκτησα πρόσβαση στο Marketplace, και άρχισα να απολαμβάνω ένα εξαιρετικό interface της αγοράς εφαρμογών. Σίγουρα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία όπως στο Android Market ή στο App Store. Οι εφαρμογές όμως που βρήκα και κατέβασα, είναι καλοσχεδιασμένες, και από όσες κατέβασα μέχρις στιγμής, δεν είδα κάποιο κόλλημα. Αν εξαιρέσει κανείς (και αυτό ήταν μεγάλη απογοήτευση) το tweetcaster,αγαπημένο twitter client στο Android, και κατ' εμέ πολύ χρηστικότερο από όλα τα άλλα clients, αλλά η WP7 εκδοχή του κολλάει. Κολλάει όσο και το desktop twitter.

Όλα ήταν έτοιμα λοιπόν, ώσπου κατάλαβα πως: αν θέλω να τιτιβίσω πρέπει να το κάνω σε greeklish που απεχθάνομαι. Πώς να το κάνουμε, από μία ηλικία κι έπειτα, προσέχεις την εμφάνισή σου αλλά και σέβεσαι τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεσαι. Τα greeklish, άντε, τα χρησιμοποιείς στα hashtags. Όχι όμως αν θέλεις να κάνεις ένα πικρόχολο σχόλιο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Είδα ότι δεν μπορώ να κάνω αναζήτηση στο Bing στα Ελληνικά. Και φυσικά δεν μπορούσα να στείλω SMS στα Ελληνικά. Αναζήτησα στο Marketplace λοιπόν "GREEK" και βρήκα δύο εφαρμογές: Η μία της Vodafone με την ονομασία Greek Keyboard. Δεν ενσωματώνεται στο σύστημα, άρα για να γράψεις ένα SMS πηγαίνεις στην εφαρμογή, το γράφεις και επιλέγεις μετά πού θέλεις να αποστείλεις το κείμενο: SMS, mail, Bing, Google. Κάτι σαν να πηγαίνεις Λαμία μέσω Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση των SMS σημειώνω πως το μήνυμα που στέλνεις, δεν εμφανίζεται στις υπόλοιπες "συζητήσεις" σου. (Αυτό θα σήμαινε integration, έτσι δεν είναι;)

Η δεύτερη εφαρμογή, GREEKWP7, του Ηλία Γκανάτσιου και του Βάγγου Πτερνέα, είναι λίγο πιο έξυπνη. Εισάγεις ένα κείμενο, έχεις τις ίδιες επιλογές να το χρησιμοποιήσεις σε SMS, mail, Bing & Google, και.... μπορείς να κάνεις και copy... αλλά το paste είναι ένα άλυτο μυστήριο για μένα. Ακόμη. Βλέπετε, δεν μπόρεσα να κάνω paste στο messaging, ούτε στο yahoo mail μου ακόμα. Ευελπιστώ πως θα το βρω... κάπου.

Κατά τα άλλα, έχω να πως πως προβληματίζομαι γιατί ακόμα δεν μπορώ να δω ποιες εφαρμογές τρέχουν στο background. Ανοίγω και δουλεύω διάφορα. Τα mail, ακούω μουσική, αναζητώ πράγματα στο bing, τρέχω την φοβερή εφαρμογή του IMDb (άλλη μία φορά ευχαριστώ Άγγελε :) ) αλλά ο μόνος τρόπος να βγω από όλα αυτά είναι να πατήσω το home button. Δεν βλέπω να έχω επιλογή ποιες εφαρμογές θα κλείσω, παρά να τις κλείσω όλες και να αρχίσω από την αρχή να ξανα ανοίγω αυτές που επιθυμώ.

Και μιλώντας για μουσική... όλα τα λεφτά στο windows phone 7 είναι η desktop εφαρμογή του Zune για συγχρονισμό των αρχείων μουσικής, εικόνων, podcasts, videos  με το τηλέφωνο... Εκεί δεν έχω λόγια. Χρηστική, με απολαυστικό drag and drop, ειδικά όταν το laptopάκι που χρησιμοποιώ τρέχει Windows 7, η περιήγηση στο Zune είναι ταξίδι.

Σε μία twitterική συζήτηση με το Customer care των Windows Phone 7 μου υποσχέθηκαν πως το φθινόπωρο, το Mango θα με κάνει να νιώθω λιγότερο μόνη σε αυτό τον κόσμο που υπάρχουν μόνο 10εκατομμύρια Ελληνόφωνοι χρήστες. Θα περιμένω λοιπόν και θα χαίρομαι που οι περισσότεροι φίλοι και επαφές μου, είναι αγγλόφωνοι ή αγγλομαθείς. Κατά τα άλλα, θα σας πω μόνο τούτο: Τα Windows Phone 7 ταξιδεύουν στο μάτι και την οθόνη μου εξαιρετικά και σε συνδυασμό με την αξιόπιστη συσκευή LG Optimus 7 και αυτή τη θεϊκή οθόνη της, μαζί με την εξαιρετική αυτονομία, νομίζω πως πια αναπτύσσεται μία σχέση στην οποία θα παραμείνω πιστή :)

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment