13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Αφιέρωμα: NBA 2K19 – Α visual (R)evolution!

    Το NBA 2K δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για το απόλυτο sports simulation, καθώς οι developers της Visual Concepts κάθε χρόνο κατορθώνουν να προσθέτουν νέα στοιχεία, που εμπλουτίζουν και επεκτείνουν όλους τους τομείς του γνωστού παιχνιδιού (gameplay, ήχο, presentation, online multiplayer, visuals κ.ά.). Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εκτινάσσουν το ενδιαφέρον των gamers στα ύψη, αλλά παράλληλα βοηθούν στο να διατηρηθεί η αγαπημένη σειρά στην κορυφή των προτιμήσεων των gamers.

    Ένας τομέας που οι δημιουργοί του NBA 2K δίνουν ξεχωριστή βαρύτητα σε ετήσια βάση, δεν είναι άλλος από τα γραφικά, το animation και την γενικότερη παρουσίαση. Αποτελώντας άλλωστε ένα εκ των κορυφαίων sports simulation, το NBA 2K παραδοσιακά επιχειρεί να μιμηθεί την πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο το οπτικό αποτέλεσμα που βλέπουμε στις οθόνες μας γίνεται όχι μόνο καλύτερο, αλλά και πιο ποιοτικό, ξεπερνώντας πολλές φορές τη φαντασία! Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, τα γραφικά κάθε NBA 2K εντάσσονται στο πλαίσιο μίας εξελικτικής διαδικασίας, όπου κάθε χρόνο το development team στρώνεται στη δουλειά με στόχο να βελτιώσει και να αναβαθμίσει τα visuals, δημιουργώντας έτσι ένα πιο ζωντανό και real-life οπτικό αποτέλεσμα. Άλλοτε πραγματοποιώντας μικρά tweaking και άλλοτε αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη μηχανή γραφικών, τα visuals σίγουρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τεράστιας επιτυχίας του NBA 2K franchise.

     

    Με το σκεπτικό των game developers να είναι πάντοτε προσανατολισμένο προς την διατήρηση της υπέρμετρης λεπτομέρειας, τη μερίδα του λέοντος διεκδικούν πάντοτε οι virtual αθλητές και ο αγωνιστικός χώρος. Το ζητούμενο είναι ο εικονικός μπασκετμπολίστας να προσεγγίσει τον αληθινό άνθρωπο, όσο το δυνατόν περισσότερο και όπως ήδη θα γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια τα virtual μοντέλα των αθλητών, δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Παίζοντας το αγαπημένο basketball simulation, την ώρα του παιχνιδιού αρκεί να ζουμάρετε στο πρόσωπο ή στο σώμα ενός καλαθοσφαιριστή και έτσι θα διαπιστώστε το τεράστιο επίπεδο της λεπτομέρειας.

    Από τις ρυτίδες έκφρασης που σχηματίζονται στο πρόσωπο του virtual αθλητή ύστερα από μία επίπονη προσπάθεια, μέχρι την υφή του δέρματος, το βλέμμα, τον ιδρώτα και τις ζάρες που κάνει η φανέλα του, δε χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς το πόσο πολύ έχει προχωρήσει κι έχει εξελιχθεί η τεχνολογία των γραφικών στα παιχνίδια της σειράς NBA 2K. Και φυσικά τα εξελιγμένα visuals δεν περιορίζονται μόνο εκεί, καθώς ο αγωνιστικός χώρος με τα εντυπωσιακά lighting effects, το ενθουσιώδες πλήθος που «πάλλεται» στις κερκίδες και τα διάφορα happenings (που περιλαμβάνουν από sexy μαζορέτες μέχρι… χαρούμενες μασκότ), δημιουργούν αν μη τι άλλο μία τέλεια και άκρως εντυπωσιακή μπασκετική ατμόσφαιρα!

    Με αφορμή το release του NBA 2K19 που όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα μπορούσε παρά να χαρίσει έναν αέρα ανανέωσης στο αγαπημένο sports franchise, μας γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα συγκριτικό ανάμεσα σε τρία διαφορετικά NBA 2Ks (2Κ15, 2Κ17 και 2Κ19). Με αυτόν τρόπο θα παρουσιάσουμε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις τρεις εκδόσεις, έχοντας σαν στόχο να αναδείξουμε το πόσο έχει αλλάξει το NBA 2K μέσα σε μία περίπου τετραετία (που πιστέψτε μας είναι μία «αιωνιότητα» για τον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming). Για να δημιουργήσουμε το εν λόγω συγκριτικό επιλέξαμε 7 αγαπημένους αθλητές από τον μαγευτικό κόσμο του NBA (5 εν ενεργεία και 2 «μύθους» του αθλήματος) και παρακάτω σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας…

    LeBron James – Cleveland Cavaliers (NBA 2K15 / NBA 2K17) / Los Angeles Lakers (NBA 2K19)

    Ο «βασιλιάς» LeBron είναι αυτή τη στιγμή το πιο μεγάλο brand name που υπάρχει στον μαγευτικό κόσμο του NBA. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του ως το «πρόσωπο» της επετειακής έκδοσης του 2K19, ενώ και η πρόσφατη μεταγραφή του από το Cleveland στους Lakers, όπως αντιλαμβάνεστε δημιούργησε τεράστια αίσθηση (ή… πάταγο για να ακριβολογούμε). Συγκρίνοντας τον LeBron του 2Κ15 και του 2K17 με την φετινή έκδοση είναι εμφανές ότι μπορεί η λεπτομέρεια να παραμένει στο maximum σε όλες τις εκδόσεις, ωστόσο στο 2K19 έχουν εξομαλυνθεί ακόμη περισσότερο το πρόσωπο, εξαλείφοντας οποιαδήποτε υπόνοια για «ρομποτικό» look.

    NBA 2K15
    NBA 2K15
    NBA 2K17
    NBA 2K17
    NBA 2K19
    NBA 2K19

    Γιάννης Αντετοκούνμπο – Milwaukee Bucks (ΝΒΑ 2Κ15 / ΝΒΑ 2Κ17 / ΝΒΑ 2Κ19)

    Μόνο και μόνο ότι ο «δικός» μας Γιάννης είναι ο cover athlete του φετινού ΝΒΑ 2Κ αποτελεί τεράστια τιμή όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό. O «Greek Freak» έχει κάνει πράγματα και θαύματα στο NBA τα τελευταία 4 χρόνια που βρίσκεται στα παρκέ του μεγαλύτερου μπασκετικού πρωταθλήματος στον κόσμο και είμαστε σίγουροι ότι ακόμη δεν έχει φτάσει καν το «ταβάνι» του, έχοντας πολλά ακόμα να προσφέρει. Παρατηρώντας το εικονικό alter ego του στο πέρασμα του χρόνου είναι εμφανές ότι ο Γιάννης άλλαξε σε τεράστιο βαθμό, με την φετινή έκδοση να είναι πιο κοντά στο “real thing” σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις…

    NBA 2K15
    NBA 2K15
    NBA 2K17
    NBA 2K17
    ΝΒΑ 2Κ19
    ΝΒΑ 2Κ19

    James Harden – Houston Rockets (ΝΒΑ15 / ΝΒΑ17 / ΝΒΑ19)

    Ο «μούσιας» είναι “μορφή” εντός και εκτός παρκέ και είναι από τα πιο hot ονόματα που διαπρέπουν στο NBA. Στην καλή του μέρα ο James Harden είναι πραγματικά ασταμάτητος, καθώς μπορεί να σμπαραλιάσει οποιοδήποτε αμυντικό πλάνο προσαρμόσει πάνω του, ο αντίπαλος coach. Η δε χαρακτηριστική του γενειάδα και το κούρεμα «μοϊκάνα», αν μη τι άλλο τον καθιστούν «τυπάρα» και έναν αθλητή που μόνο και μόνο λόγω παρουσιαστικού δύσκολα μπορείς να τον βγάλεις από τη μνήμη σου. Βλέποντας τον στο πέρασμα του χρόνου, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Harden δεν έχει τρομακτικές αλλαγές, μόνο που στο 2K19 είναι ένα click πιο «ανθρώπινος».

    NBA 2K15
    NBA 2K15
    NBA 2K17
    NBA 2K17
    NBA 2K19
    NBA 2K19

    Stephen Curry – Golden State Warriors (ΝΒΑ15 / ΝΒΑ17 / ΝΒΑ19)

    Ο «Στεφανάκος» είναι ένας γεννημένος πρωταθλητής. Μαθημένος στα δύσκολα και expert στις ειδικές καταστάσεις, είναι εκείνος που θα πάρει την μπάλα στα χέρια όταν… «ζεματάει» (είναι κορυφαίος clutch player). Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου του Curry είναι ότι πρέπει για να παρατηρήσουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις 3 διαφορετικές εκδόσεις του συγκριτικού αφιερώματος μας. Και εδώ αποτυπώνεται η εξέλιξη που έχει συντελεστεί στο χρονικό διάστημα των δύο ετών που χωρίζει την κάθε έκδοση.

    NBA 2K15
    NBA 2K15
    NBA 2K17
    NBA 2K17
    NBA 2K19
    NBA 2K19

    Russell Westbrook – Oklahoma City Thunder (ΝΒΑ15 / ΝΒΑ17 / ΝΒΑ19)

    Ο Westbrook είναι αυτό που λέμε «παίκτης-ορχήστρα», καθώς δεν υπάρχει τίποτα που να μην το κάνει στο παρκέ. Σίγουρα δεν τον βοηθούν και πολύ οι συμπαίκτες του, παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια ανήκει στα κορυφαία ονόματα του μαγικού κόσμου του NBA. Βλέποντας την virtual μορφή του στα τρία NBA 2Ks του συγκριτικού, οι γωνίες του προσώπου του είναι πολύ πιο «smooth» στις εκδόσεις 2K17 και 2Κ19 σε σχέση με την graphics engine που είχε χρησιμοποιηθεί για την έκδοση του ’15.

    NBA 2K15
    NBA 2K15
    NBA 2K17
    NBA 2K17
    NBA 2K19
    NBA 2K19

    Larry Bird – Boston Celtics (ΝΒΑ15 / ΝΒΑ17 / ΝΒΑ19)

    Ο Larry Bird δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ανήκει στο πάνθεον των παικταράδων που άφησαν το στίγμα τους στο NBA στα 70s και στα 80s. Οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται για το φαρμακερό τρίποντο του, αλλά και για τις ηγετικές του ικανότητες εντός του παρκέ. Επίσης, το 80s look του (με την ξεχωριστή κόμη) είναι πολύ χαρακτηριστικό και προσφέρεται ιδανικά για να διαπιστώσουμε τις όποιες αλλαγές έχουν συντελεστεί στα visuals του NBA 2K την τελευταία 4ετία. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι η πλαστική μορφή του 2K15 παραχωρεί τη θέση της στο πέρασμα των ετών σε μία πιο human-like μορφή.

    NBA 2K15
    NBA 2K15
    NBA 2K17
    NBA 2K17
    NBA 2K19
    NBA 2K19

    Michael Jordan – Chicago Bulls (ΝΒΑ15 / ΝΒΑ17 / ΝΒΑ19)

    O κορυφαίος όλων, ο άνθρωπος που μας έμαθε τι σημαίνει μπάσκετ (μαζί με τον Γκάλη) στα 80s και στα 90s, αποτελεί ένα πραγματικό μύθο του παγκόσμιου αθλητισμού. Και μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που είπε αντίο για πάντα στα γήπεδα, ωστόσο ο μύθος του εξακολουθεί και σαγηνεύει εκατομμύρια φίλους του αθλήματος. H μορφή του Jordan δεν έχει τεράστιες διαφορές από το 2K17 σε σχέση με το 2K19, ωστόσο αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι οι εκφράσεις του Air είναι εμφανώς πιο αληθοφανείς στο 2Κ19.

    ΝΒΑ 2Κ15
    ΝΒΑ 2Κ15
    ΝΒΑ 2Κ17
    ΝΒΑ 2Κ17
    NBA 2K19
    NBA 2K19

    Αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα για την εξέλιξη που είχε ο τομές των γραφικών του NBA 2K στο πέρασμα του χρόνου. Όπως αντιλαμβάνεστε κάθε αλλαγή συμπλέει πάντοτε και με τις αλλαγές που συντελούνται στο hardware, καθώς όσο πιο πολύ θα ισχυροποιείται το hardware τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεται και το οπτικό αποτέλεσμα. Κι εάν τα visuals του NBA 2K19 φλερτάρουν με την «Real-life» τελειότητα, σκεφτείτε τις μας περιμένει με την επόμενη γενιά κονσόλων… Κάτι μας λέει ότι σε λίγα χρόνια, τα όρια ανάμεσα στο virtual και στο πραγματικό θα είναι πλήρως… δυσδιάκριτα!

    Το NBA 2K19 κυκλοφορεί από την CD Media για PlayStation 4, Xbox One, PC και Nintendo Switch. 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles