16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Αφήνει πίσω της… συντρίμμια η εκτόξευση του Starship

    Μετά από μια σειρά καθυστερήσεων και αναβολών, η SpaceX κατάφερε να πραγματοποιήσει τελικά την πρώτη δοκιμαστική πτήση του διαστημικού σκάφους Starship, με το προσωπικό να ξεσπά σε πανηγυρισμούς μετά την έκρηξη, υπογραμμίζοντας το θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μπορεί η πρώτη δοκιμή να ολοκληρώθηκε, όμως, όπως όλα δείχνουν, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα ασχοληθούν για αρκετό καιρό με τις επιπτώσεις της έκρηξης.

    Πιο συγκεκριμένα, οι Αρχές αναφέρουν ότι η εκτόξευση έβαλε φωτιά σε 3,5 στρέμματα κρατικού πάρκου η οποία στη συνέχεια έσβησε. Τα συντρίμμια από τον πύραυλο, τον οποίο η SpaceX είπε ότι έπρεπε να ανατινάξει στον ουρανό για λόγους ασφαλείας μετά από αποτυχία διαχωρισμού, απλώθηκαν σε εκατοντάδες στρέμματα γης. «Αν και δεν καταγράφηκαν συντρίμμια σε εκτάσεις που ανήκουν σε καταφύγια, το προσωπικό κατέγραψε περίπου 385 στρέμματα συντριμμιών στις εγκαταστάσεις της SpaceX και στο Boca Chica State Park», σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η αρμόδια υπηρεσία σημείωσε ότι δεν έχει βρει σημάδια νεκρών άγριων ζώων ως αποτέλεσμα του περιστατικού. Ωστόσο, συνεργάζεται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας για την αξιολόγηση της τοποθεσίας και τις συστάσεις μετά την εκτόξευση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τον νόμο περί απειλούμενων ειδών. Οι ζημιές που υπέστη η πλατφόρμα εκτόξευσης ήταν τεράστιες, καθώς ο πύραυλος αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρός για αυτήν. Δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα, ενώ προκάλεσε βλάβες σε κοντινό εξοπλισμό, όπως οι δεξαμενές καυσίμων. Λίγο μετά την εκτόξευση και την έκρηξη του Starship, η FAA δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα για ατύχημα. Το Starship έχει καθηλωθεί προς το παρόν και η επιστροφή του στην πτήση εξαρτάται από τον οργανισμό «που καθορίζει ότι οποιοδήποτε σύστημα ή διαδικασία που σχετίζεται με το ατύχημα δεν επηρεάζει τη δημόσια ασφάλεια».

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles