15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αυτή η καινοτομία υπόσχεται να αποτρέπει τις αναφλέξεις μπαταριών των smartphones

    Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου τις οποίες συναντάμε στις περισσότερες σύγχρονες συσκευές και gadgets, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να τυλιχθούν στις φλόγες ή ακόμη και να εκραγούν, κάτι που επαληθεύτηκε με τον πιο σαφή τρόπο από το Galaxy Note 7. Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Stanford επιθυμούν να λύσουν τα προβλήματα αυτά, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν τις συγκεκριμένες μπαταρίες ακόμη πιο ασφαλείς.

    battery

    Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δημιούργησαν πρόσφατα μια μπαταρία ιόντων λιθίου που διαθέτει ενσωματωμένο «πυροσβεστήρα». Και λέγοντας κάτι τέτοιο, εννοούμε φυσικά την προσθήκη μιας χημικής σύνθεσης, γνωστής ως φωσφορικό τριφαινύλιο, στις πλαστικές ίνες που διαχωρίζουν τα θετικά από τα αρνητικά ηλεκτρόδια. Από τη στιγμή που η μπαταρία του smartphone φθάσει στους 150 βαθμούς Κελσίου, οι πλαστικές αυτές ίνες λιώνουν, απελευθερώνοντας ένα χημικό στοιχείο που αποτρέπει την ανάφλεξη της μπαταρίας. Οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσμαυτικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου και υποστήριξαν ότι μπορεί να εξαφανίσει τις φλόγες μέσα σε μόλις 0,4 δευτερόλεπτα.

    Η ιδέα δεν είναι εξολοκλήρου καινούργια, καθώς και άλλοι στο παρελθόν προσπάθησαν να αναπτύξουν μια παρόμοια τεχνολογία. Αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη προσπάθεια από άλλες, σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας Yi Cui είναι ότι η προσέγγιση του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δεν επηρεάζει καθόλου την απόδοση της μπαταρίας.

    Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα, μαθαίνουμε συνεχώς για νέες τεχνολογίες μπαταριών. Η τελευταία προσπάθεια του Stanford υπόσχεται πολλά και μοιάζει να διαφέρει από τις άλλες. Δεν είναι σίγουρο, αν η τεχνική αυτή βρει κάποια στιγμή πρακτική εφαρμογή και κυκλοφορήσουν τέτοιου είδους μπαταρίες, αλλά είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός πως συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια νέες ιδέες για το πως θα μπορέσουν οι μπαταρίες του μέλλοντος να είναι ακόμη πιο ασφαλείς.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles