BREAKING

6

Αυτό δεν είναι ξενοδοχείο 5 αστέρων. Είναι μία φυλακή στη Νορβηγία

Βλέποντας την παραπάνω φωτογραφία θα νομίζετε πως βλέπετε ένα δωμάτιο από ένα 4-5 αστέρων ξενοδοχείο, έτσι δεν είναι; Κι όμως, είναι η φωτογραφία από ένα ... κελί, στη φυλακή Bastoy, στη Νορβηγία.

Η φυλακή αυτή βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας από την πρωτεύουσα της χώρας, το Όσλο και είναι προσβάσιμη με πλοίο, καθώς βρίσκεται πάνω σε πολύ όμορφο νησάκι. Η φιλοσοφία αυτού του σωφρονιστικού ιδρύματος, φαίνεται από την πρώτη στιγμή που κάποιος πατάει το πόδι του στο ειδυλλιακό τοπίο. Όλη η λειτουργία του νησιού και των εγκαταστάσεων είναι ευθύνη των κρατουμένων. Υποδέχονται τους επισκέπτες, τους βοηθούν να αποβιβαστούν και αν σας φαίνεται περίεργο που το κάνουν αυτό, αντί να προσπαθούν να δραπετεύσουν, δείτε το στο τέλος του post.

Η Νορβηγική εκδοχή του Αλκατράζ ή του Κορυδαλλού, διαθέτει αρκετές παραλίες στις οποίες οι τρόφιμοι κάνουν μπάνιο και ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι, ασχολούνται με το ψάρεμα, ενώ για την άθλησή τους, η φυλακή διαθέτει γήπεδα τένις, ακόμα και σάουνα. Αντί να ζουν σε μικροσκοπικά κελιά, οι τρόφιμοι ζουν σε μικρές ξύλινες κατοικίες βαμμένες σε ζεστά χρώματα και έχουν μαζί τους τα κλειδιά των δωματίων τους για να μπαίνουν και να βγαίνουν όποτε θέλουν. Τα "κελιά" είναι εξοπλισμένα με βιβλιοθήκες, τηλεοράσεις και τη δική τους κουζίνα. Αυτό που δεν διαθέτει η φυλακή Bastoy, είναι οπλισμένοι φρουροί και ηλεκτροφόροι φράχτες. Δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τη θάλασσα να περιορίζει τους 115 τρόφιμους που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα. Από εμπόριο ναρκωτικών, μέχρι βιασμό και δολοφονίες. Κι όμως, ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει να αποδράσουν.

Όπως θα δείτε τον διευθυντή των φυλακών να λέει στο βίντεο, το σκεπτικό του σωφρονιστικού συστήματος στη Νορβηγία είναι... ο σωφρονισμός. Κι αν το σωφρονιστικό σύστημα δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και δεν τους δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορούν να υπάρξουν στην κοινωνία χωρίς να είναι εγκληματίες, τότε κι εκείνοι θα συνεχίσουν να εγκληματούν.

Η Νορβηγία έχει το χαμηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά της συγκεκριμένης φυλακής, μόνο το 16% των «φυλακισμένων» σε αυτή, επιστρέφει στην παραβατικότητα μέσα σε 2 χρόνια μετά το τέλος των ποινών τους. Ποσοστό που είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν τόσο φιλελεύθερες μεθόδους σωφρονισμού, στις οποίες, περίπου το 45% των φυλακισμένων συνεχίζουν την παραβατική τους συμπεριφορά, μετά την αποφυλάκισή τους.

Πηγή: techEblog

5 Comments

 • Niki Lyberis
  1 Ιουλίου 2012 at 15:01

  @Χριστίνα, η Νορβηγία είναι μία χώρα που η έννοια της «φτώχιας» δεν υπάρχει. Εξού και θεωρείται η χώρα με το καλύτερο βιωτικό επίπεδο στον κόσμο. Εκεί τα πράγματα λειτουργούν σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Και η σχέση κράτους – πολίτη είναι πολύ σαφής. Οι άνθρωποι πληρώνονται καλά, αλλά έχουν και πολύ υψηλούς φόρους για να χρηματοδοτούν ένα εξαιρετικά κοινωνικό κράτος. Φυσικά, υπάρχουν άλλα προβλήματα εκεί, όπως ο τρόπος που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το κλίμα πχ. Αλλά δεν είναι αυτή η συζήτησή μας.
  Η περίπτωση του Μπρέιβικ, όαο την παρακολουθώ, έχει προβληματίσει πολύ τους Νορβηγούς νομοθέτες γιατί ποτέ πριν δεν έχουν αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, τόσο μαζικό. Πιστεύουν άλλωστε πως το κράτος έχει όλες τις υποδομές για να προλαμβάνει τέτοιες πράξεις, μέσα από την υποστήριξη και την κοινωνική συνοχή. Δεν γνωρίζω λοιπόν τι πρόκειται να αλλάξει στην περίπτωσή του, σχετικά με την ποινή του.

  Αυτό που μπορώ να σου πω με ασφάλεια όμως είναι πως, οι εικόνες που αντιμετωπίζεις εδώ, δεν είναι με καμία δύναμη ίδιες με τις εικόνες που αντιμετωπίζει κάποιος που ζει την καθημερινότητά του στη Νορβηγία. Οι διαφορές είναι τεράστιες. Όπως πχ ότι δεν υπάρχουν άστεγοι, γιατί τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για να δημιουργούνται υποδομές ώστε να μην μένει κάποιος άστεγος :)

 • Giannis
  1 Ιουλίου 2012 at 14:55

  Τα έχουν χάσει …

 • Χριστίνα
  1 Ιουλίου 2012 at 14:44

  Είναι άραγε δίκαιο άνθρωποι που έχουν εγκληματίσει να απολαμβάνουν τέτοιων προνομίων, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή είναι άστεγοι; Και τι ακριβώς θα εμπόδιζε έναν φτωχό από το να διαπράξει έγκλημα, όταν ξέρει ότι σε αυτή τη φυλακή θα ζει καλύτερα από ό,τι σπίτι του;

  Επίσης, το βίντεο λέει ότι η μέγιστη ποινή φυλάκισης στη Νορβηγία είναι 21 χρόνια. Ο Μπρέιβικ, ο τύπος που σκότωσε όλα εκείνα τα παιδιά στην κατασκήνωση πριν κάποιους μήνες, θα φάει μόνο 21 χρόνια φυλακή (πιθανότατα). Για 77 φόνους! Πού είναι η δικαιοσύνη εδώ;

 • vp
  30 Ιουνίου 2012 at 20:18

  Σκεφτείτε να είχαμε κ στην Ελλάδα τέτοιες φυλακές τι θα γινόταν…

 • jimmy1992
  30 Ιουνίου 2012 at 14:14

  Και πόσους πρέπει να σκοτώσω για να μπώ?