22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αυτό πρέπει να κάνεις αν θέλεις να «καταστρέψεις» τα αρχεία ενός SSD, σύμφωνα με την BackBlaze

    Η μετάβαση από τους “παραδοσιακούς” σκληρούς δίσκους (HDDs) στους SSDs μας έχει κάνει να απολαμβάνουμε γρηγορότερες ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων και σαφώς βελτιωμένη διάρκεια μπαταρίας. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα, όπως το υψηλότερο κόστος ανά GB και φυσικά o μικρότερος αποθηκευτικός χώρος. Ένας άλλος λόγος που οι SSDs διαφέρουν από τους HDDs είναι το πόσο μπορείς να βεβαιωθείς ότι τα αρχεία που είχαν μέσα τους έχουν πλέον διαγραφεί, όταν τον δίνεις σε κάποιον ή απλώς τον… πετάς στην ανακύκλωση.

    ps4-pro-ssd-how-to7-640x0

    Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό ζήτημα στις μέρες μας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των προσωπικών πληροφοριών που αποθηκεύονται καθημερινά σε τοπικό επίπεδο αλλά και στο cloud. Η Backblaze φαίνεται ότι έχει τις δικές της προτάσεις. Ξεκινάει λέγοντας τι δεν πρέπει να κάνετε με έναν SSD. Αν και βάζοντας ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο κοντά σε ένα σκληρό δίσκο, θα καταφέρεις να σβήσεις όλα τα δεδομένα, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και με τους SSDs.

    Οι HDDs αποθηκεύουν τις πληροφορίες μαγνητικά, αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση των SSDs και επομένως αυτή η μέθοδος δεν αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Αν και σε έναν HDD με τη χρήση ενός κατσαβιδιού μπορείτε να κάνετε γρήγορη ζημιά και ως εκ τούτου δε θα μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με τον SSD. Αποθηκεύουν τα δεδομένα σε chips και όχι platters και επομένως το να καταστρέψεις ένα μέρος του SSD δεν είναι σε καμιά περίπτωση αποτελεσματικό. Τελικά, δεν μπορείς απλά να διαγράψεις και να κάνεις «reformat» τον ελεύθερο χώρο ενός SSD για να σιγουρευτείς ότι όλα τα δεδομένα έχουν σβηστεί οριστικά, όπως συμβαίνει σε έναν HDD.

    Επομένως, ποιος είναι ο ενδεδειμένος τρόπος; Σύμφωνα με την Backblaze, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να προβείς σε κρυπτογράφηση των αρχείων του SSD σου, το οποίο μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που αυτός λειτουργεί και βρίσκεται συνδεδεμένος. Η κρυπτογράφηση κάνει εξαιρετικά δύσκολη την ανάκτηση των αρχείων, ιδίως αν μετά γίνει ξανά format.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=KF7dxnjnK90

    Μια άλλη μέθοδος που προτείνει η BackBlaze είναι να τον περάσετε από shredder. Τα μηχανήματα καταστροφής σκληρών δίσκων με τεμαχισμό που να μπορούν να προβούν σε αυτή την ενέργεια έχουν βέβαια αρκετά υψηλό κόστος. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι έχει θρυμματιστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μην είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων. Τέλος, η επικοινωνία με τον κατασκευαστή του SSD, αποτελεί ακόμη μια ιδανική προοπτική, καθώς οι εταιρείες διαθέτουν συχνά ορισμένες εφαρμογές γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

    Σε κάθε περίπτωση, αν το SSD βρίσκεται τοποθετημένο στο εσωτερικό μιας συσκευής και δεν είναι εύκολη η αφαίρεσή του, τότε η κρυπτογράφηση φαίνεται να αποτελεί την ιδανική λύση.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles