Ένα ζευγάρι οινολόγων από το Σαν Φρανσίσκο ισχυρίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει ένα… θαύμα του Ιησού. Να μετατρέψει το νερό σε κρασί και μάλιστα σε μόλις 15 λεπτά. Κρασί χωρίς σταφύλια, συνθετικό προφανώς, που μπορούν να παράγουν με συνδυασμό νερού και αιθανόλης και μπορεί να μιμηθεί τη γεύση του πραγματικού κρασιού.
Οι Mardonn Chua και Alec Lee έχουν δημιουργήσει το Ava Winery και ξεκίνησαν να επεξεργάζονται την ιδέα τους, όταν δοκίμασαν ένα βραβευμένο Chardonnay που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά στη Napa Valley.
Έτσι πειραματίστηκαν με την αιθανόλη, το κύριο συστατικό στα περισσότερα οινοπνευματώδη. Στη συνέχεια, προσέθεσαν ενώσεις από εξανοϊκό αιθυλεστέρα για φρουτώδη γεύση. Η αρχική προσπάθειά τους μπορεί να ήταν… καταστροφική, αλλά στην πορεία πέτυχαν ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ιταλικό αφρώδες Moscato d’Asti.
Στη συνέχεια κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθετικό κρασί και από άλλες ποικιλίες, όπως τα Chardonnay και Pinor Noir. Όλα τα κρασιά τους αποτελούνται από 85% νερό και 13% αιθανόλη καθώς και 2% γλυκερίνη, ζάχαρη και τανίνες.
Ενδεικτικό ότι η συνθετική έκδοσή μίας Dom Pérignon του 1992 των 200 δολαρίων το μπουκάλι, κοστίζει με τη μέθοδό τους μόλις το 1/4 της τιμής.
Κάποιοι πάντως δε δίστασαν να χαρακτηρίσουν την ιδέα του συνθετικού κρασιού “ανοησία” και τη γεύση του χάλια. Από την άλλη, είναι δυνατόν να υπάρχει κρασί χωρίς σταφύλια; Τι λέτε;