18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αυτόνομα φορτηγά πλοία; Γιατί όχι!

    Όταν αναφερόμαστε σε αυτόνομα οχήματα, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε αυτοκίνητα, ταξί, λεωφορεία, τρένα, τραμ κ.ο.κ. – και λιγότερο σε… πλοία, έτσι δεν είναι;

    Κι όμως στην Ιαπωνία οι ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας προσπαθούν να συνεργαστούν με ναυπηγούς για την ανάπτυξη μίας self-navigation τεχνολογίας, με τη βοήθεια της οποίας φορτηγά πλοία θα μπορούν να πλοηγούνται στη θάλασσα μόνα τους ή με ένα μικρό μόνο πλήρωμα.

    Στόχος είναι αυτή η υπηρεσία να γίνει διαθέσιμη έως το 2025, οπότε και η χρήση της τεχνολογίας θα μπορεί να συντελέσει ώστε να βρεθούν οι ασφαλέστερες, συντομότερες και πιο οικονομικά αποδοτικές διαδρομές, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Εκτός από τη χάραξη καλύτερων και αποδοτικότερων διαδρομών, η χρήση της τεχνολογίας θα συμβάλει επίσης στην πρόβλεψη πραγμάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν στη θάλασσα, όπως δυσλειτουργίες, κάτι που αναμένεται να μειώσει τον αριθμό ατυχών συμβάντων.

    Στα σχέδια των εμπλεκομένων είναι να κατασκευάσουν 250 τέτοια πλοία, με τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα ναυπηγεία να μοιράζονται το κόστος ανάπτυξής τους, που αναμένεται να φτάσει στα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

    rolls-royce-drone-ships

    Αυτή δεν είναι πάντως η πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης αυτόνομων πλοίων. Το 2016, η Rolls-Royce ανακοίνωσε επίσης παρόμοια σχέδια για το λανσάρισμα μη επανδρωμένων φορτηγών πλοίων, ξεκινώντας από ένα πλοίο που θα ελέγχεται από απόσταση και θα μπορούσε να λειτρουργεί μόλις το 2020.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles