17 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Αγίου Βαλεντίνου “αγκαλιά” με AI chatbot – Μάθε πως σε… καταστρέφει η ψηφιακή κοπέλα σου

    Μόνος ή μόνη την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει. Τουλάχιστον, αυτό θα σας πουν αρκετές εταιρείες που προωθούν κάποιο AI chatbot και φιλοδοξούν να καλύψουν το ρομαντικό κενό που υπάρχει στη ζωή σας.

    Ωστόσο, καθώς η ιστορία “αγάπης” σας με το ρομπότ αναπτύσσεται, υπάρχει ένας συμβιβασμός που ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσετε ότι κάνετε. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με τίτλο “Privacy Not Included”, της Mozilla, οι AI “κοπέλες” και “αγόρια” συλλέγουν σοκαριστικά προσωπικά δεδομένα, που σχεδόν όλα πωλούνται ή μοιράζονται.

    Τι αποκάλυψε η Mozilla για τις ρομαντικές σχέσεις με AI chatbot

    “Για να είμαι ειλικρινής, οι AI φίλες και φίλοι δεν είναι φίλοι σας”, ανέφερε ο Misha Rykov, ερευνητής της Mozilla, σε σχετική ανακοίνωση.

    “Αν και διαφημίζονται ως κάτι που θα βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και ευημερία, εξειδικεύονται στο να προκαλούν εξάρτηση, μοναξιά και τοξικότητα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα data από εσάς.”

    Η Mozilla εξέτασε 11 διαφορετικά chatbots τεχνητής νοημοσύνης για ρομαντικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών εφαρμογών όπως το Replika, το Chai, το Romantic AI, το EVA AI Chat Bot & Soulmate και το CrushOn.AI.

    Κάθε ένα από αυτά κέρδισε την ετικέτα “Privacy Not Included”, με τα chatbots να τοποθετούνται στις χειρότερες κατηγορίες προϊόντων, που έχει αξιολογήσει ποτέ η Mozilla.

    Σίγουρα έχετε ξανακούσει ιστορίες για προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια δεδομένων, όμως, σύμφωνα με τη Mozilla, οι AI κοπέλες παραβιάζουν την ιδιωτικότητά σας με “ανησυχητικούς νέους τρόπους.” Για παράδειγμα, το CrushOn.AI συλλέγει λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, τη χρήση φαρμάκων και την επικύρωση του φύλου. Περίπου το 90% των εφαρμογών μπορεί να πουλήσει ή να μοιραστεί τα δεδομένα των χρηστών για στοχευμένες διαφημίσεις και άλλους σκοπούς, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται η διαγραφή των δεδομένων που συλλέγουν. Η ασφάλεια αποτελεί επίσης πρόβλημα. Μόνο μία εφαρμογή, το Genesia AI Friend & Partner, πληρούσε τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας της Mozilla.

    Διαβάστε επίσης:

    ChatGPT: Θα βοηθήσουν τα AI chatbots στην καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης;

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles