23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    ΑΙ: Για τους κινδύνους αφανισμού της ανθρωπότητας προειδοποιούν ξανά οι tech leaders

    O CEO της OpenAI Sam Altman και ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης Geoffrey Hinton συγκαταλέγονται ανάμεσα στους εκατοντάδες tech experts που προειδοποιούν για τις κινδύνους που προκύπτουν για το ανθρώπινο είδος από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

    «Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, μαζί με κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωση στο website του Center for AI Safety.

    Οι ανησυχίες ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ξεπερνούν τους ανθρώπους και “τρέχουν” ανεξέλεγκτα έχουν ενταθεί με την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ικανών chatbots, όπως το ChatGPT. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.000 ερευνητές και τεχνολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, υπέγραψαν επιστολή νωρίτερα φέτος ζητώντας μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της ΑΙ, υποστηρίζοντας ότι εγκυνομεί κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

    Οι ανησυχίες έγγειται στην ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύσει την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και να θέσει τους ανθρώπους εκτός εργασίας. Παράλληλα, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το πως κάποιος θα μπορούσε να σταματήσει μια κυβέρνηση από το να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να κυριαρχήσει στους γείτονές της ή στους πολίτες της. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλήξουν σε κανονισμούς για την αναπτυσσόμενη ΑΙ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίγει το δρόμο με νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη που αναμένεται να εγκριθεί μέσα στο έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    HUAWEI P60 Pro – Όταν η υψηλή mobile τεχνολογία συνάντησε την τέχνη, γεννήθηκε η… «μαγεία»!

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles