Μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ της Βρετανίδας μουσικού ILĀ και της νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας Moth έφερε στο φως το πρώτο εμπορικό τραγούδι στον κόσμο που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια generative AI βασισμένης σε κβαντικούς υπολογιστές. Το τραγούδι, με τίτλο Recurse, είναι ήδη διαθέσιμο σε πλατφόρμες όπως το Spotify και το YouTube.
Το κομμάτι δημιουργήθηκε μέσω της πλατφόρμας Archaeo, που σχεδιάστηκε από τη Moth και «τρέχει» σε κβαντικό υπολογιστή της φινλανδικής εταιρείας IQM. Σε αντίθεση με τις συμβατικές AI τεχνολογίες που εκπαιδεύονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων – συχνά με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο – η Archaeo εκπαιδεύτηκε αποκλειστικά με αυθεντικές ηχογραφήσεις της ILĀ, ενισχύοντας την ηθική διάσταση της δημιουργίας.
Η AI δεν δημιούργησε μουσική από το μηδέν, αλλά λειτούργησε ως συνεργατικό εργαλείο, προτείνοντας στοιχεία όπως ρυθμούς, συνθεσάιζερ και μπασογραμμές. Ο έλεγχος της δομής και του ήχου παρέμεινε εξ ολοκλήρου στην καλλιτέχνιδα.
Μαζί με το Recurse, παρουσιάστηκε και το Recurse [Infinite Mix], μια συνεχώς εξελισσόμενη εκδοχή που παράγεται σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας μια δυναμική εμπειρία ακρόασης χωρίς τέλος. Το συνοδευτικό βίντεο με το εφέ “quantum blur” ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ τέχνης και τεχνολογίας.
Η συμμετοχή του ερευνητή Eduardo Reck Miranda προσδίδει επιστημονικό κύρος στο έργο, τονίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργεί ως σύμμαχος στη δημιουργικότητα και όχι ως αντικαταστάτης.