Η Microsoft αποκάλυψε το όραμά της για έναν «παγκόσμιο ιστό» ΑΙ πρακτόρων που θα μπορούν να συνεργάζονται, να θυμούνται και να επικοινωνούν, ανεξαρτήτως εταιρείας κατασκευής. Πριν από το ετήσιο συνέδριο Build 2025 στο Σιάτλ, ο Chief Technology Officer της εταιρείας, Kevin Scott, παρουσίασε βασικά τεχνολογικά βήματα που στοχεύουν στη διασύνδεση AI πρακτόρων από διαφορετικές πλατφόρμες.
Στην καρδιά αυτού του οράματος βρίσκεται το Model Context Protocol (MCP), ένα ανοιχτού κώδικα πρότυπο που υποστηρίζεται και από την Anthropic (στηριζόμενη από τη Google). Το MCP μπορεί να παίξει ρόλο παρόμοιο με αυτό του HTTP στα πρώτα χρόνια του διαδικτύου, επιτρέποντας σε AI agents να συνεργάζονται όπως οι ιστότοποι συνδέονται μεταξύ τους.
Επιπλέον, η Microsoft εργάζεται εντατικά ώστε οι πράκτορες να αποκτήσουν καλύτερη μνήμη — να μην λειτουργούν δηλαδή μόνο με “μιας χρήσης” εντολές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τεχνικής structured retrieval augmentation, όπου οι AI agents δημιουργούν έναν “χάρτη συνομιλίας” από σύντομα αποσπάσματα κάθε διαλόγου με τον χρήστη, κάνοντας την εμπειρία πιο προσωποποιημένη και “ανθρώπινη”.
Ο Scott δήλωσε: «Έτσι εκπαιδεύεται και ο βιολογικός εγκέφαλος — δεν θυμάται τα πάντα, αλλά δημιουργεί σημεία αναφοράς για να λύνει προβλήματα πιο αποδοτικά».
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που ανέδειξε η Microsoft είναι η σημασία των ανοιχτών προτύπων για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αντί να παραμείνει σε κλειστά οικοσυστήματα, η εταιρεία προωθεί την ιδέα ενός κοινού τεχνολογικού πλαισίου, ώστε οι AI πράκτορες διαφόρων κατασκευαστών να μπορούν να «συνομιλούν» και να αλληλεπιδρούν. Αυτή η προσέγγιση ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο δημοκρατικό και διαλειτουργικό AI περιβάλλον, όπου κάθε εταιρεία, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Με απλά λόγια, η Microsoft επιχειρεί να χτίσει τις βάσεις για ένα AI μέλλον που δεν ελέγχεται από λίγους, αλλά διαμορφώνεται από όλους.