15.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Airbnb: βρες χώρο να νοικιάσεις, παντού, νοίκιασε τον χώρο σου, αλλά προσοχή στις λεπτομέρειες

    Το Airbnb είναι μία online πλατφόρμα στην οποία μπορείς να μπεις και να βρεις οτιδήποτε χώρο μπορείς να φανταστείς και να τον νοικιάσεις. Από κάποιο καναπέ σε ένα σαλόνι στο Παρίσι, μέχρι ένα κάστρο, μέχρι και δωμάτιο σε σπίτι στο Kansas, για να απολαύσεις το Google Fiber.

    A0CAA6D2D93F7C567AC57544D3071593

    Το Airbnb παρουσιάστηκε και επισήμως στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στα Ελληνικά από το 2012 και οι υπεύθυνοί του μίλησαν για πολύ εντυπωσιακούς αριθμούς. Φανταστείτε ότι υπάρχουν περισσότερες από 4000 καταχωρήσεις ιδιοκτησιών που μπορεί κάποιος να νοικιάσει στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πλατφόρμας για την Ελλάδα, μέσα στο 2012, αυξήθηκε κατά 377%.

    Οι Έλληνες ταξιδιώτες δε που προτίμησαν την πλατφόρμα Airbnb για να κλείσουν διανυκτέρευση κάπου στο εξωτερικό, αυξήθηκαν το 2012, κατά 210%. Στην πλατφόρμα, για κάθε ιδιοκτησία που αναρτάται, θα δείτε φωτογραφίες, περιγραφές, αλλά και κριτικές επισκεπτών και την αξιολόγησή τους.

    Επειδή, όμως, στην Ελλάδα τα πράγματα λειτουργούν λίγο διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο, αν κι εσείς θέλετε να διαθέσετε τον καναπέ σας ή ένα υπνοδωμάτιο προς ενοικίαση, θα πρέπει να σημειώστε το εξής: οποιαδήποτε ενοικίαση στην Ελλάδα πραγματοποιείται για χρονικό διάστημα κάτω των 3ων μηνών, θεωρείται βραχυπρόθεσμη μίσθωση, άρα θα πρέπει να έχετε εγγράψει την ιδιοκτησία σας στον ΕΟΤ. Και να το κάνετε αυτό σαν εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή να κάνετε σχετική έναρξη και στην εφορία. Αλλιώς κινδυνεύετε να σας επισκεφτεί το ΣΔΟΕ…

    Λόγω αυτού του «κολλήματος» της Ελληνικής νομοθεσίας και το ίδιο το Airbnb στην Ελλάδα αναφέρει:

    «Το Airbnb είναι ένα marketplace me περισσότερες από 300,000 εγγραφές σε 35.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται πως υπάρχει ένα μωσαϊκό από πολύπλοκους και πολλές φορές ασαφείς νόμους και κανονισμούς που ορίζουν τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, χρειάζεται να αναφέρουν στην καταχώρηση τον αριθμό άδειας EOT. Γι αυτό ζητάμε από τους χρήστες μας να επιβεβαιώσουν ότι κατανοούν και ακολουθούν τις τοπικές νομοθεσίες που σημαίνει πως οι οικοδεσπότες που αναρτούν τις ιδιοκτησίες τους, θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν ότι το κάνουν πριν την καταχώρηση.

    Καθώς το Airbnb παρέχει την πλατφόρμα και την τεχνολογία για να καταχωρήσει κάποιος πρόσθετους χώρους, συμβουλεύουμε τους οικοδεσπότες από την Ελλάδα να ελέγξουν τα δεδομένα με ειδικούς του χώρου για οτιδήποτε αφορά την φορολογία και τη νομιμότητά τους. Εν τω μεταξύ, διαπραγματευόμαστε επίσης με κυβερνητικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να θεσπιστούν περισσότερο δίκαιοι και προοδευτικές νομοθεσίες που θα επιτρέψουν στους ταξιδιώτες και τους οικοδεσπότες που εμπιστεύονται το Airbnb να συνεχίσουν να βελτιώνονται.

    Που σημαίνει ότι: αν θέλετε όντως να νοικιάσετε τον καναπέ σας, θα πρέπει να τον νοικιάζετε στον ίδιο άνθρωπο για περισσότερους από 3 μήνες και να κάνετε ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο θα το καταθέσετε στην εφορία. Άρα να αποκτήσετε ένα συγκάτοικο. Αλλιώς, αν έχετε ιδιοκτησίες που θέλετε να τις ενοικιάζετε μέσω του Airbnb ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας, με τη νύχτα, αναζητήστε ειδικούς στα νομικά, τουριστικά και φορολογικά για να σας… συμβουλέψουν πώς θα πάρετε άδεια από τον ΕΟΤ και πόσο θα σας κοστίσει σε χρήμα και χρόνο.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles