15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ένα σπάνιο χειρόγραφο του Alan Turing βγαίνει σε δημοπρασία

    Μπορεί το “The Imitation Game” να είναι, έτσι κι αλλιώς, μία άκρως ενδιαφέρουσα ταινία, το πιο σημαντικό στην περίπτωσή της, ωστόσο, είναι πως αυτή η μεγάλη παραγωγή, που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και των υποψηφιοτήτων φέτος στα Oscars 2015, έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε ένα από τα πλέον αδικημένα μυαλά του περασμένου αιώνα, τον κορυφαίο μαθηματικό και κρυπτολόγο Alan Turing, τον άνθρωπο που έσπασε τον “κώδικα Enigma” των Ναζί κι όμως καταδικάστηκε ως ομοφυλόφιλος σε χημικό ευνουχισμό από τις αγγλικές αρχές και έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 42 ετών.

    alan-turing

    Η ζωή του Turing, όπως περιγράφεται στο βιβλίο “Alan Turing: The Enigma” του Andrew Hodges ξετυλίγεται, με τις όποιες “ανακρίβειες” που δεν αλλοιώνουν την ιστορία του, στη μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Benedict Cumberbatch και κάνει περισσότερο κόσμο να γνωρίσει αυτόν το μεγάλο επιστήμονα, στον οποίο μόλις το 2013 δόθηκε βασιλική χάρη από την Ελισάβετ της Αγγλίας.

    Τώρα, ωστόσο, σπάνιο υλικό από τις χειρόγραφες σημειώσεις του βγαίνει σε δημοπρασία, καταγράφοντας στο χαρτί το κορυφαίο μυαλό του Turing όταν εργαζόταν πάνω στα θεμέλια της μαθηματικής σημειογραφίας και της επιστήμης των υπολογιστών. Το σημειωματάριο χρονολογείται από το 1942, κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου ο Turing βρισκόταν στο Bletchley Park προσπαθώντας να σπάσει τον κώδικα Enigma, ωστόσο έχει περισσότερο να κάνει με μία θεωρητική εργασία του, παρά με κάποια προσπάθεια εφαρμογής για το σπάσιμο του κώδικα.

    alan-turing-manuscripts-auction

    Μετά το θάνατο του Turing, το σημειωματάριο βρισκόταν στα χέρια του συναδέλφου του μαθηματικού, Robin Gandy, ο οποίος μάλιστα είχε αξιοποιήσει τις μεσαίες σελίδες, τις οποίες δεν είχε χρησιμοποιήσει ο Turing, για να καταγράψει το ημερολόγιο των ονείρων του.

    Τώρα,  βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Bonhams στο Λονδίνο, που σημειώνει ότι ένα μέρος της πώλησης θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Διαβάστε την άποψή μας για το “The Imitation Game”, όπως και για το “The Theory of Everything”, την άλλη ταινία της χρονιάς που παίρνει έμπνευση από τη ζωή ενός κορυφαίου επιστήμονα του 20ου αιώνα, του Stephen Hawking.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles