19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Alcatel One Touch Fire: Το πρώτο smartphone με Firefox OS στην Ελλάδα

    Για όποιον ψάχνει σήμερα ένα smartphone, σε επίπεδο λειτουργικού οι επιλογές είναι 4: Android, iOS, Windows Phone, Blackberry. Ή μήπως είναι 5; Γιατί πλέον είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά ένα smartphone με Firefox OS, το νέο λειτουργικό που αναπτύσσει το γνωστό μας Mozilla foundation και φιλοδοξεί να γίνει ένας νέος πόλος στην αγορά κινητών τηλεφώνων. Η εν λόγω συσκευή είναι το One Touch Fire της Alcatel και το είχαμε στα χέρια μας για δοκιμή…πάμε να το δούμε!

    To Firefox OS βρίσκεται στην αγορά ελάχιστο χρόνο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, έχοντας κυκλοφορήσει επισήμως μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Οι συσκευές που το φέρουν είναι λίγες, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε το ZTE Open, το LG Fireweb και το GeeksPhone Peak, ενώ σε κάποιες αγορές του κόσμου δεν διατίθεται ακόμη καμία από τις παραπάνω, αφού η πλατφόρμα δεν έχει κριθεί αρκετά ώριμη για είσοδο σε αυτές. Στην Ελλάδα μόλις κατέφθασε η πρώτη συσκευή, το One Touch Fire, με entry-level τιμή (99€) και χαρακτηριστικά.

    onetouchfire2

    Κατασκευή και hardware

    Είχαμε μια γενική ιδέα για το τι θα συναντούσαμε αλλά και πάλι η πρώτη επαφή με μια «ξένη» πλατφόρμα είναι πάντα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Θα ήταν εύκολο στη χρήση; Θα εξοικειωθούμε γρήγορα μαζί του; Θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τα αντίστοιχα Android μοντέλα; Τα παραπάνω ερωτήματα άρχισαν να καλύπτονται μετά τα πρώτα λεπτά χρήσης του One Touch Fire.

    Πρόκειται για μια σχετικά μικρή συσκευή, με απλή TFT LCD οθόνη 3,5 ιντσών, ανάλυσης 320 x 480 pixels και 256.000 χρώματα, ενώ δεν υποστηρίζει multi-touch. Η τοποθέτηση του Fire στην οικονομική αγορά δεν επέτρεπε υπερβολές και έτσι δεν είχαμε μεγάλες απαιτήσεις, πέρα από μια ανεκτής ποιότητας κατασκευή και βασικά χαρακτηριστικά. Πράγματι το Fire παρουσιάζει μια καλαίσθητη εικόνα, αν και «πλαστικό», δείχνοντας πως είναι ανθεκτικό, με καλή συναρμογή και χωρίς κάποια χτυπητή αδυναμία. Στην πρόσοψη βρίσκουμε το μικρόφωνο (στο κάτω μέρος), το ένα και μοναδικό πλήκτρο αφής (δε φωτίζεται), το ακουστικό, αισθητήρα εγγύτητας και έναν αισθητήρα φωτός, στην αριστερή πλευρά υπάρχει το διπλό πλήκτρο έντασης και η microUSB θύρα, ενώ στο πάνω μέρος το κυρίως πλήκτρο ενεργοποιήσης/ξεκλειδώματος μαζί με το 3,5” audio out. Στην πλάτη της συσκευής βλέπουμε την κάμερα των 3,15 MP, δίπλα της το ηχείο, ενώ αφαιρώντας το καπάκι αποκαλύπτονται η μπαταρία των 1.400 mAh και οι υποδοχές για SIM και microSD.

    onetouchfire3

    onetouchfire4

    Για την ομαλή λειτουργία του Fire είναι υπεύθυνος ένας μονοπύρηνος επεξεργαστής της Qualcomm (MSM7227A) που τρέχει στο 1 GHz και 256 MB μνήμης RAM, ενώ το Adreno 200 GPU αναλαμβάνει την επεξεργασία γραφικών. Λιτό hardware, φυσικά αντίστοιχο με τα δεδομένα της κατηγορίας του κινητού. Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης του Fire για τις εφαρμογές είναι μόνο 160 MB αλλά οι εφαρμογές καθ’αυτές είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, οπότε στην πράξη ο χώρος αρκεί για τα διάφορα apps. Για τα αρχεία σας kaiέχετε 2 GB χώρου, ενώ μέσω της microSD μπορείτε να προσθέσετε άλλα 32 GB. Όσο για τη συνδεσιμότητα, το Fire υποστηρίζει σύνδεση μέσω Bluetooth 3.0 και Wi-Fi 802.11 b/g/n, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να το μετατρέψετε σε φορητό hotspot για να μοιράσετε σε άλλες συσκευές τη 3G σύνδεσή σας στο Internet μέσω Wi-Fi αλλά και μέσω USB tethering! Να συμπληρώσουμε και την ύπαρξη δέκτη FM για τους οπαδούς του ραδιοφώνου.

    Λειτουργικό, apps, χάρτες, marketplace

    Το interface σίγουρα είναι πολύ γνώριμο, αφού θυμίζει πολύ “Android”. Τα μενού και τα εικονίδια των apps συμβάλλουν αρκετά σε αυτό, όπως και η launch bar στο κάτω μέρος αλλά και η μπάρα ειδοποιήσεων που «κατεβαίνει» από την κορυφή για να αποκαλύψει τις γρήγορες ρυθμίσεις για Wi-Fi, δεδομένα, Bluetooth κ.λπ. Ακόμη και το μενού των ρυθμίσεων θα είναι πολύ οικείο για τους χρήστες Android αφού οι επιλογές είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες και εν πολλοίς βρίσκονται ακόμα και με την ίδια σειρά. Φυσικά όλα αυτά είναι αναμενόμενα και δεν κρίνονται αρνητικά, αφού δεν έχει νόημα να αλλάξεις κάτι «με το ζόρι», απλά και μόνο για να το λανσάρεις ως κάτι διαφορετικό. Όταν κάτι δουλεύει, δεν το πειράζουμε.

    onetouchfire8

    Μετά από λίγο, αρχίζουν να φαίνονται και οι διαφορές. Η launch bar μπορεί να δεχθεί πάνω από τέσσερα apps για γρήγορη εκκίνηση, αλλά στην περίπτωση αυτή γίνεται scrollable στον οριζόντιο άξονα και μπορείτε να την «τραβάτε» αριστερά και δεξιά. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο κουμπί, soft ή hard, για να σας οδηγεί στο μενού των εφαρμογών, απλώς «τραβάτε» τη homescreen στα αριστερά και εμφανίζεται η πρώτη σελίδα με τα apps, για να ακολουθήσει η δεύτερη, η τρίτη κ.ο.κ. Ουσιαστικά είναι σαν τα apps να βρίσκονται όλα σε μια επέκταση της αρχικής οθόνης, ενώ το μοναδικό πλήκτρο αφής σας επιστρέφει αυτόματα σε αυτήν.

    Το δάχτυλο ασυναίσθητα ψάχνει να βρεί για αρκετές ώρες το πλήκτρο “back”, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει. Για να μεταβείτε «πίσω» από κάποιο μενού στο προηγούμενό του, μπορείτε να πατήσετε το σχετικό βελάκι που εμφανίζεται πάνω αριστερά, όταν εμφανίζεται. Κάποιες εφαρμογές μπορεί να έχουν πλήκτρο για να κλείνουν, κάποιες όχι, οπότε θα χρησιμοποιείτε αρκετά το home button για να βγείτε από ένα app. Κρατώντας το πατημένο εμφανίζονται όλα τα ενεργά apps και μπορείτε να τα κλείσετε ένα-προς-ένα, αν θέλετε. Το συνηθίσαμε μετά από μία ώρα χρήσης χωρίς πρόβλημα, άλλωστε με την ίδια λογική λειτουργεί και το iOS, πάντως το “back” βελάκι του Firefox OS είναι μικρό και δυσκολεύει τη γρήγορη χρήση.

    onetouchfire5

    onetouchfire7

    Σε γενικές γραμμές το λειτουργικό τρέχει στρωτά και γρήγορα, αν και οι πολλές ανοιχτές εφαρμογές έχουν αρνητική επίδραση πάνω του πέρα από κάποιο σημείο. Κολλήματα δε διαπιστώσαμε σε καμία περίπτωση, ούτε «κρέμασμα» εφαρμογών. Όσον αφορά τις τελευταίες, υπάρχουν τα βασικά εργαλεία (αφύπνιση, αριθμομηχανή, καιρός κ.λπ.), ενώ θα βρείτε στο martkeplace και κάποιες πολύ δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Facebook, το Twitter, το Youtube. Η ποικιλία εφαρμογών είναι ακόμη πολύ μικρή για το Firefox OS σε σχέση με το Android και πολλά, γνωστά apps δεν είναι διαθέσιμα (π.χ. Dropbox, Chrome, Opera, ebay), υπάρχουν όμως άλλα, αντίστοιχης χρήσης, για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

    Το One Touch Fire διαθέτει επίσης και τους χάρτες Here Maps της Nokia, οι οποίοι προς έκπληξή μας τρέχουν αρκετά γρήγορα και χρησιμοποιούνται ανετότατα από πλευράς ευκρίνειας και ομαλότητας, για μια low-end συσκευή όπως αυτή.

    Τέλος, o ενσωματωμένος Firefox browser είναι σχετικά ταχύς και ελάχιστα laggy, ακόμα κι όταν ανοίγουμε «βαριές» σελίδες, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να πλοηγηθείτε άνετα στο internet με τη συσκευή της Alcatel.

    onetouchfiremenu1

    onetouchfireapps

    Multimedia, κάμερα και αυτονομία

    Η αυτόματη φωτεινότητα λειτουργεί ικανοποιητικά, αν και η οθόνη δε διεκδικεί βραβεία για τις επιδόσεις της, ειδικά κατά την αναπαραγωγή video. Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του One Touch Fire, οπότε δε θα του κόψουμε βαθμούς, αρκεί να κάνει τη δουλειά του στους βασικούς τομείς χρήσης. Το μεγάφωνο θα θέλαμε να έχει μεγαλύτερη μέγιστη ένταση, τουλάχιστον στα videos/μουσική, αφού οι ήχοι κλήσης, ειδοποιήσεων, πληκτρολογίου αλλά και η δόνηση είναι αρκούντως ισχυροί.

    Η κάμερα των 3,15 MP τραβά φωτογραφίες 2048×1536 pixels και video ανάλυσης VGA (640×480) στα 30 FPS. Λειτουργεί υποτυπωδώς χωρίς φλας, χωρίς autofocus, χωρίς καμία ρύθμιση, απλώς σας επιτρέπει να κάνετε βασικές λήψεις για μια ώρα «ανάγκης».

    Το One Touch Fire, όπως προείπαμε, φέρει μπαταρία 1.400 mAh, η οποία όμως τα βρίσκει σκούρα καθώς η οθόνη βρίσκεται συχνά κοντά στη μέγιστη φωτεινότητά της με την αυτόματη ρύθμιση. Επίσης, μας ξένισε το screen timeout που στο ελάχιστό του είναι 1 λεπτό, οπότε θα πρέπει να κλειδώνετε τη συσκευή κάθε φορά που την αφήνετε αλλιώς θα σπαταλάτε άσκοπα την ισχύ της μπαταρίας. Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν πως με 2,5-3 ώρες χρήσης και Wi-Fi ή 3G internet, θα χρειαστεί επαναφόρτιση, ενώ ούτε ο χρόνος ομιλίας είναι όσος θα θέλαμε (έως 3 ώρες σε 3G δίκτυο, έως 6,5 ώρες σε 2G δίκτυο).

    onetouchfiremenu2

    onetouchfiregames

    Η πρώτη, επίσημη παρουσία του Firefox OS σε ελληνικό έδαφος είναι γεγονός. Σίγουρα το λειτουργικό έχει πολύ δρόμο να καλύψει ακόμη για να φτάσει στα επίπεδα του ανταγωνισμού, ενώ στην πορεία του πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο «αντιγραφής» του Android (ή του iOS φυσικά), καθώς δε ξέρουμε κατά πόσο η αγορά μπορεί να χωρέσει δύο παρόμοιες πλατφόρμες. Υπάρχουν και καλύτερες συσκευές με το Firefox OS αλλά όχι ακόμα στη χώρα μας, ωστόσο θεωρούμε ότι προς το παρόν η πλατφόρμα πρέπει να περιοριστεί στη low-end αγορά και να στοχεύσει τους χρήστες που έχουν μικρές απαιτήσεις, αλλά ταυτόχρονα θέλουν ένα smartphone και όχι ένα απλό κινητό τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει πως το ζητούμενο είναι η μεγάλη αυτονομία, η εύκολη χρήση, το σταθερό λειτουργικό και η καλή κατασκευή, σε συνδυασμό φυσικά με μια οικονομική τιμή. Το One Touch Fire προσπαθεί να πετύχει τα παραπάνω, καταφέρνοντάς το εν μέρει, αν και στην πράξη ουσιαστικά θυμίζει το Android πριν…3 χρόνια. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, δοκιμάστε το.

    Το Alcatel One Touch Fire διατίθεται από τα καταστήματα του δικτύου της Cosmote έναντι 99 €. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles