21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ambient OS. Το νέο -open source όπως το Android- λειτουργικό της Essential και του Andy Rubin θέλει να αλλάξει το σπίτι σας!

    Χθες, ήταν μία μεγάλη μέρα για τον Andy Rubin, τον αποκαλούμενο “πατέρα” του Android, καθώς, μέσω της νέας εταιρείας Essential, άνοιξε τα “χαρτιά” του για τα νέα προϊόντα που ετοίμασε: το Android Essential Phone, ένα bezel-less μοντέλο με modular χαρακτηριστικά, καθώς και το Essential Home, ένα έξυπνο ηχείο με κυκλική οθόνη.

    ambient-os

    Όμως, τα πιο σημαντικά νέα ίσως αφορούν το λειτουργικό που ενσωματώνει το Essential Home και είναι το νέο Ambient OS, το οποίο έχει ως στόχο να “ενεργοποιήσει”, όπως σημειώνει η εταιρεία, το σπίτι σας. Στόχος του είναι να αντιληφθεί τη φυσική διάταξη των πραγμάτων στην οικία σας, όσους κατοικούν σε αυτή, αλλά και τις υπηρεσίες και συσκευές που είναι διαθέσιμες σ’ αυτούς.

    Το Ambient OS είναι ουσιαστικά ένα “API” για όλα τα παραπάνω σε συνδυασμούς, επιτρέποντας σε νέα είδη εφαρμογών να δίνουν το “παρών” – εκτελώντας ενέργειες όπως π.χ. το να αναβοσβήνουν τα φώτα με τη βοήθεια ενός timer. Η Essential υπόσχεται να τα τρέξει όλα αυτά στο Essential Home, προστατεύοντας φυσικά το απόρρητο και τα δεδομένα σας. Αυτό το πετυχαίνει, ελέγχοντας τις συσκευές απευθείας στο τοπικό δίκτυο, αντί να “μιλάει” με το API cloud και αποθηκεύοντας όλα τα δεδομένα του χρήστη τοπικά όταν μπορεί.

    Από άποψη σχεδιασμού του λειτουργικού, το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή το αντλούμε από τα screenshots της οθόνης του Essential Home, που έχει σχεδιαστεί γύρω από τη λογική της φωνητικής διασύνδεσης, προσθέτοντας μία κυκλική home screen και “αναδυόμενες” ειδοποιήσεις που σας ενημερώνουν π.χ. πότε πρέπει να φύγετε από το σπίτι προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις σας εγκαίρως.

    Είναι λοιπόν ένα νέο λειτουργικό σύστημα για μια νέα συσκευή και τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε. Αλλά η βασική ιδέα είναι να συγκεντρώνει τον έλεγχο κάθε έξυπνης συσκευής στο σπίτι σας και να δημιουργεί νέα είδη αλληλεπιδράσεων. Δεν είναι μια εντελώς νέα ιδέα, αλλά ο τρόπος σκέψης της Essential φαίνεται ολοκληρωμένος και το Ambient OS, ένα open source λειτουργικό όπως το Android, που θέλει και αυτό να πρωταγωνιστήσει στην αγορά.

    Λέτε τελικά ο Andy Rubin να καταφέρει ό,τι και με το Android για το χώρο του “έξυπνου σπιτιού” και, και αν ναι, οι “αδυναμίες” του Android λέτε να υπάρχουν και εδώ;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles