21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Ambulance Drone. Ένα drone στην υπηρεσία της ιατρικής που σώζει ζωές

    Τα drones χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, ξεκινώντας από την χομπίστικη εναέρια φωτογράφηση και τη μεταφορά πακέτων και φτάνουν ακόμη και μέχρι την… κατασκοπία και άλλου τύπου στρατιωτικές χρήσεις. Ωστόσο, το Ambulance Drone διαφέρει, καθώς πρόκειται για ένα ιπτάμενο drone το οποίο φέρει πάνω του έναν ειδικά διαμορφωμένο απινιδωτή, ένα πολύ χρήσιμο ιατρικό εργαλείο που μπορεί να επαναφέρει στη ζωή ασθενείς που έχουν υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο.

    ambulance_drone-3

    Στην περίπτωση ενός σφοδρού καρδιακού επεισοδίου, ακόμη και τα δευτερόλεπτα που περνούν είναι πολύ κρίσιμα για την επιβίωση του ασθενούς. Το Ambulance Drone που πρόκειται για το δημιούργημα του Alec Momont, αποφοίτου του ολλανδικού πανεπιστημίου Delft, είναι μία high-tech συσκευή που έχει κατασκευαστεί για να μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο αντίδρασης που απαιτείται μέχρι να φτάσουν οι ιατρικές υπηρεσίες στο σημείο που βρίσκεται ο ασθενής.  Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 800.000 ευρωπαίοι πέφτουν θύματα καρδιακών επεισοδίων. Από αυτούς μόνο το 8% καταφέρνει να επιβιώσει και αυτό συμβαίνει γιατί οι υπηρεσίες υγείας αργούν σημαντικά να φτάσουν στον τόπο που βρίσκεται ο ασθενής. Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα ένας ασθενής έχει μπροστά του ελάχιστα λεπτά μέχρι να ανακάμψει, καθώς εάν δεν δράσει άμεσα το ιατρικό προσωπικό, μέσα σε μόλις έξι λεπτά μετά το συμβάν μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του, το Ambulance Drone δημιουργήθηκε για να προλαμβάνει αυτού του είδους τα περιστατικά, καθώς δύναται να καλύψει μία περιοχή 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα σε μόλις ένα λεπτό, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς στο 80%.
     ambulance_drone-6

    Το Ambulance Drone είναι κατασκευασμένο από ειδικό πολυκαρβονικό υλικό και ζυγίζει περίπου 8 κιλά (4 κιλά το κυρίως σώμα και 4 κιλά o ιατρικός εξοπλισμός). Εκτός από τα παραπάνω, το εν λόγω drone διαθέτει τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορεί με το ενσωματωμένο GPS που διαθέτει να εντοπίσει που βρίσκεται το ιατρικό περιστατικό που καλείται να αντιμετωπίσει. Το Ambulance Drone δύναται να αναπτύξει ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 100 χλμ/ώρα και διαθέτει μία built-in webcam που χρησιμεύει για να δίνει οδηγίες από τους ιατρούς σε όσους βρίσκονται στον τόπο συμβάντος, έτσι ώστε ακόμη και άτομα που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από ιατρική να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή.

    ambulance_drone-5

    Η πρωτότυπη ιδέα του Alec Momont βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και απέχει μερικά χρόνια μέχρι να καταφέρει να πάρει την έγκριση από τις ιατρικές αρχές της Ολλανδίας και να μπορέσει να πετάξει, καθώς ως γνωστόν απαιτείται μπόλικη γραφειοκρατία για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο ίδιος ο δημιουργός του Ambulance Drone εμφανίζεται αισιόδοξος και εκτιμά ότι το δημιούργημα του θα μπορεί να σώζει ζωές σε πέντε χρόνια από σήμερα.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles