19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Τελικά το internet ανήκει στην Αμερική; Μάλλον, αφού δηλώνουν πως τα .com και .net sites υπόκεινται στους δικούς τους νόμους

    Με έκπληξή μας διαβάσαμε εχθές στη Guardian την εξής ιστορία:

    Ένας νεαρός Βρετανός, διατηρούσε ένα site επ’ ονόματι TVShack.com το οποίο οδηγούσε σε άλλα sites που διακινούσαν πειρατικό τηλεοπτικό και κινηματογραφικό υλικό. Πριν ένα χρόνο, και αφού έγινε μία επίσκεψη από την Βρετανική Αστυνομία στο σπίτι του, ο νεαρός φοιτητής, ονόματι Richard O’Dwyer, έκλεισε το site του υπακούοντας στην Βρετανική νομοθεσία. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εκεί.

    Οι αμερικανικές αρχές εδώ και ένα χρόνο απαιτούν την δικαστική έκδοση του νεαρού φοιτητή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διωχθεί για πράξεις που υπόκεινται στον Αμερικανικό νόμο περί πειρατείας. Στην ερώτηση, γιατί να διωχθεί ένας βρετανός πολίτης που διαχειριζόταν ένα βρετανικό site που φιλοξενούνταν σε βρετανικό σέρβερ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απάντηση είναι η εξής:

    Σύμφωνα με τον Eric Barnett, Αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Τελωνίων και Μετανάστευσης των ΗΠΑ, ακόμα κι αν ένα website δεν έχει την διαχείρησή του ή τον server στον οποίο φιλοξενείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και η λειτουργία του σε μία άλλη χώρα είναι απολύτως νόμιμη, εφόσον η κατάληξη του site είναι σε .com ή .net τον τελευταίο λόγο έχει η νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσο κι αν οι συγκεκριμένες καταλήξεις θεωρούνται γενικές, η διαχείρισή τους και η κατοχύρωση τους γίνεται από την εταιρία Verisign, η οποία έχει έδρα στην Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τον Barnett αυτό είναι αρκετό για να ασκούνται οι διώξεις σε οποιονδήποτε δραστηριοποιείται οπουδήποτε στον κόσμο.

    Τα αιτήματα των αμερικανικών αρχών προς τρίτες χώρες για την έκδοση πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αφορούν μόνο υποθέσεις websites που φιλοξενούν πειρατικό υλικό, αλλά και websites που έχουν link που οδηγεί σε πειρατικό υλικό. Κατά δήλωση του Barnett, όπως και στην περίπτωση της διακίνησης ναρκωτικών, ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου γίνεται από βαποράκια, όχι από τους εισαγωγείς. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να διώκονται τα βαποράκια..

    Η απάντηση στον Barnett θα ήταν πως το εμπόριο ναρκωτικών είναι παράνομο παντού. Οι νόμοι περί πειρατίας και διακίνησης πειρατικού υλικού, δεν είναι ίδιοι παντού και σίγουρα δεν είναι ίδιοι με αυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρετανικό site που φιλοξενούσε links που οδηγούσαν σε πειρατικό τηλεοπτικό υλικό, δικαιώθηκε από βρετανικό δικαστήριο που υποστήριξε ότι δεν είναι παράνομο στην Μεγάλη Βρετανία να διαθέτεις link που οδηγεί σε παράνομο υλικό, παρά μόνο αν το υλικό αυτό το φιλοξενείς.

    Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν σε αυτό και συνεχίζουν τις προσπάθειες έκδοσης…

    Τι να πούμε; Πως αν η πειρατεία σκοτώνει την “μουσική”, η μάχη κατά της πειρατείας φιλοδοξεί να κάνει τις εταιρίες παραγωγής και δικαιωμάτων πλουσιότερες καταλύοντας κάθε σεβασμό στους νόμους μίας άλλης χώρας;

    Πηγές: Guardian, The Next Web

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles