26 C
Athens
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
More

    Amerzone: The Explorer’s Legacy Review

    Ασχέτως που το Amerzone πέρασε μάλλον στα αζήτητα στην συνείδηση του μέσου gamer, το στίγμα του έμεινε ανεξίτηλο στο είδος των adventures. Ηταν για τον Benoit Sokal (σ.σ. τεράστιας σπουδαιότητας Γάλλος κομίστας) ο τίτλος “διαβατήριο” που τον πέρασε στον χώρο των videogames ενώ αν δεν υπήρχε το Amerzone, πιθανότατα δεν θα ερχόταν ποτέ και στο φως η δημοφιλής σειρά Syberia που διαδραματίζεται στο ίδιο universe. Το Amerzone εμπνεύστηκε από το είδος των πάμπολων Myst κλώνων που βομβάρδιζαν τότε την αγορά, εμβαθύνοντας όμως περισσότερο στο κομμάτι της εξερεύνησης ενός αχαρτογράφητου, αυταρχικού κρατιδίου στην μέση μιας παρθένας ζούγκλας στην Λατινικής Αμερικής και λιγότερο στην συνέπεια των puzzles ή στο σενάριο. 

    Το remake 26 χρόνια αργότερα, χωρίς πλέον τον αρχικό του δημιουργό στο τιμόνι (ο Sokal απεβίωσε το 2021 σε ηλικία μόλις 66 ετών μετά από ασθένεια), είναι μια φιλότιμη απόπειρα του γαλλικού στούντιο να αποδόσει τιμές και να αναθερμάνει το ενδιαφέρον για ένα ξεχασμένο της IP.

    Για καλό ή για κακό ανάλογα με την οπτική του καθενός, δεν διαταράσσει αυτήν την άνιση σχεδίαση: οι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατοι και προσκολλημένοι στο παρελθόν, οι γρίφοι παραμένουν στην συντριπτική τους πλειονότητα item based, ενώ και το σενάριο έχει τεράστια κενά… “λογικής” – όπως π.χ. πως γίνεται και την δεκαετία του 1930 υπάρχουν δισκέτες 3.5’’, γιατί βρίσκονται σε κοινή θέα σημειώσεις και μηνύματα που γράφτηκαν μισό αιώνα νωρίτερα και πως μπορεί να εκκολαφτεί ένα αυγό μετά από δεκάδες χρόνια. Βεβαίως το Amerzone ήταν ένα προϊόν της εποχής του και είχε μια πιο τετράγωνη και γραμμική λογική: από τον τρόπο που γίνεται η μετάβαση από τον έναν χάρτη στην άλλη, μέχρι και την on-rails κίνηση και την 360 κάμερα.

    Η μεγαλύτερη παράληψη που ίσως ξενίσει τους περισσότερους είναι η απουσία του free roaming, ανάγκη που πιθανότητα να προέκυψε λόγω επιλογής της Unity. Αυτό σημαίνει πως το remake παραμένει ένα point and click adventure που η κίνηση του χαρακτήρα πραγματοποιείται αυτόματα στα προκαθορισμένα σημεία του εκάστοτε χάρτη. Αν και η σύμβαση αυτή συνηθίζεται γρήγορα και στην τελική είναι και πίστη στο πρωτότυπο υλικό, θα θέλαμε τουλάχιστον να υπήρχε η επιλογή αλλαγής σε free roam κίνηση.

    Τα transisions από οθόνη σε οθόνη γίνονται μέσω σύντομου σχετικού cutscene τα οποίο ευτυχώς μπορεί να παραληφθεί πατώντας δύο φορές το πλήκτρο X (ή επιλέγοντας στην σχετική ρύθμιση στα settings). Ακόμα και έτσι, η οθόνη μαυρίζει στιγμιαία προτού γίνει rendered το επόμενο σημείο, ενώ στο πρωτότυπο γινόταν ακαριαία.

    Προχωρώντας στις καινοτομίες του remake, αυτήν την φορά θα βρούμε δύο διαφορετικά modes, τα οποία επιλέγετε μεν κατά την έναρξη του τίτλου αλλά η απόφαση σας δεν είναι δεσμευτική και μπορεί να την αλλάξατε ανά πάσα στιγμή. Στο Traveller mode, υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τους γρίφους και το hint system δίνει πιο στοχευμένη κατεύθυνση για το ποια πρέπει να είναι η επόμενη σας κίνηση. Το Adventure mode από την άλλη – που είναι και ο τρόπος παιχνιδιού που σας προτείνουμε – δίνει πιο ασαφή στοιχεία χωρίς να δίνει την λύση στο πιάτο. Δεδομένου ότι αυτήν την φορά υπάρχει πλήκτρο που κάνει highlight όλα τα interactive points ανά οθόνη και το ότι οι γρίφοι παραμένουν item-based, η πρόκληση είναι ούτως ή αλλιώς χαμηλή ασχέτως του mode που θα επιλέξετε.

    Σε όλες τις περιοχές υπάρχει και η δυνατότητα για fast travel εφόσον εντοπίσετε και συλλέξετε τον χάρτη, δυνατότητα που περιορίζει αισθητά το backtracking όσο ολοκληρώνετε τους γρίφους που σχετίζονται στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. Όπως συνέβαινε και στο original Amerzone, από την στιγμή που αποκτήσετε τον έλεγχο του Hydraflot (του πολύ ιδιαίτερου υδροπλάνου που κατασκεύασε ο Valembois), το παιχνίδι ουσιαστικά σας τοποθετεί σε μια περιοχή από την οποία θα πρέπει να αποκτήσετε κάπως πρόσβαση στην επόμενη “μεταμόρφωση” του Hydraflot ώστε να προχωρήσετε ακόμα πιο κοντά στην καρδία του “Amerzone” και στην αναγέννηση των λευκών πουλιών.

    Επίσης, τα μενού του παιχνιδιού προσφέρουν μια πλήρη οργάνωση των στοιχείων που συγκεντρώνετε, τόσο ανά περιοχή όσο και ανά “έρευνα” που είναι σε εξέλιξη. Αν και το lore ποτέ δεν ήταν το δυνατό χαρτί του Amerzone, αυτή η προσθήκη φωτίζει περισσότερο τα κενά της ιστορίας και υπάρχει νέο υλικό που έχει επιμεληθεί εξ του μηδενός μεν, με πιστότητα στο αρχικό όραμα δε.

    Σίγουρα δε θα απογοητευτεί κανείς από τον τεχνικό τομέα πάντως, που δίνει μια ολοκληρωμένη οπτική στον κόσμο που δημιούργησε ο Sokal. Oι περιοχές δείχνουν πανέμορφες από κάθε άποψη και πυκνή, ρεαλιστική βλάστηση καλύπτει κάθε πτυχή της ζούγκλας. Ακόμα και τοπία που δεν εξυπηρετούν κάποια ανάγκη στο gameplay, είναι πλέον απαραίτητες και δένουν πιο σωστά στην δημιουργία ενός πιο αληθοφανείς οικοσυστήματος. Τα lighting και τα fog effects ολοκληρώνουν το παζλ, προσφέροντας τις αναγκαίες αποχρώσεις στον χρωματισμό του φωτός και τις σωστές αντανακλάσεις σε όλες τις επιφάνειες. Στην έκδοση για PS5 δυστυχώς, υπάρχουν αρκετά συχνά frame drops που ευτυχώς λόγω του είδους του παιχνιδιού δεν αμαυρώνουν την εμπειρία. Μην περιμένετε πάντως σταθερό ρυθμό καρέ ούτε και στο performance mode που υποτίθεται ότι τρέχει στα 60 fps.

    Εξίσου καλή εικόνα αποκομίσαμε και στον τομέα του ήχου. Τα ηχητικά εφέ δημιουργούν ένα πολύ δεμένο αποτέλεσμα που κυριολεκτικά σε μεταφέρει στο μέσον της ζούγκλας, ενώ το soundtrack έχει ηχογραφηθεί εκ νέου και περιέχει νέες συνθέσεις που δημιουργούν ακόμα πιο κινηματογραφική αίσθηση. Τα voice overs είναι ούτως ή αλλιώς σποραδικά αλλά τουλάχιστον είναι σωστά και ταιριαστά στους χαρακτήρες που συναντάτε, επομένως δεν έχουμε κανένα παράπονο και εδώ.

    Συνολικά το remake κρίνεται απόλυτα θετικά και ειλικρινά δεν θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά αν το ζητούμενο ήταν εξαρχής η πιστότητα στο αρχικό υλικό. Ακόμα και οι νέοι γρίφοι και οι συνδετικές οθόνες-περιοχές είναι τόσο οργανικά συνδεδεμένες που δεν θα σας αφήσουν την εντύπωση ότι αποτελούν νέο περιεχόμενο, ιδιαίτερα αν έχετε να παίξετε το πρώτο Amerzone αρκετά χρόνια. H διάρκεια του είναι αρκετά μεγαλύτερη (περί τις 7-8 ώρες χωρίς οδηγό και hints) και θεωρούμε ότι όσοι απόλαυσαν το original Amerzone, θα περάσουν εξαιρετικά και με το remake. Πιστεύουμε πάντως ότι μπορεί να ενδιαφέρει και gamers που προέρχονται από την σειρά Syberia ή ακόμα και άτομα που δεν είχαν γεννηθεί καν το 1999 και απλά θέλουν μια χαλαρωτική εμπειρία εξερεύνησης.

    Ανάπτυξη: Microids Studio Paris Έκδοση: Microids Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

    The Good

    1. Ατμόσφαιρα
    2. Λεπτομερή γραφικά σε κάθε περιοχή
    3. Ρεαλιστικός ambient ήχος
    4. Το πλήκτρο που κάνει highlight τα σημεία αλληλεπίδρασης είναι εξαιρετική προσθήκη
    The Bad
    1. Αδιάφοροι χαρακτήρες και γρίφοι
    2. Θέματα με την επίδοση ακόμα και στο performance mode
    3. H έλλειψη του free roam θα απογοητεύσει αρκετούς

    ****

    • ΓΡΑΦΙΚΑ: 92%
    • ΗΧΟΣ: 90%
    • GAMEPLAY: 75%
    • ΑΝΤΟΧΗ: 70%
    • ΓΕΝΙΚΑ: 82%

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles