24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Amiga… η πιο όμορφη “τριαντάρα”!

    Τριάντα χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα μπορεί να είναι απλώς μία σταγόνα στον ωκεανό, όμως στο κόσμο των νέων τεχνολογιών η αλήθεια είναι ότι τρεις δεκαετίες φαντάζουν… αιώνες! Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία δε γίνεται να μην θυμούνται το ποσό διαφορετικά ήταν τα πράγματα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, ειδικότερα στον κόσμο του personal computing, όπου μέχρι τότε επικρατούσαν τα 8-bit. Κάπου στο 1985 όμως έγινε η μεγάλη ανατροπή, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα 16-bit συστήματα, τα οποία απείχαν έτη φωτός από τους Commodore 64 και ZX Spectrum. Ένα από αυτά τα συστήματα ήταν και η θρυλική Amiga

    Amiga_500_Plus_(white_background)

    Η Amiga 1000 (που ουσιαστικά γιορτάζει…) ήταν η πρώτη μίας οικογένειας υπολογιστών που άφησαν τη δική τους σφραγίδα στον κόσμο του gaming, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας και σηματοδοτώντας το πέρασμα από τα 8 στα 16-bit. Την Amiga 1000 διαδέχθηκε η πιο «mainstream» Amiga 500, η οποία έγινε το απόλυτο must-have personal computer των 80’s, καθώς αποτέλεσε μία πανίσχυρη παιχνιδομηχανή στο κέλυφος ενός προσωπικού υπολογιστή. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα πολλά μοντέλα (A500+, A3000, A600, A4000 και A1200), τα οποία άλλοτε ήταν προσανατολισμένα στους gamers και άλλοτε στους πιο «επαγγελματίες users». Συνολικά, η Amiga κατάφερε να πουλήσει περισσότερες από 6 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως, αποτελώντας έναν από τους πιο πετυχημένους εμπορικά προσωπικούς υπολογιστές που έχουν εμφανιστεί ποτέ. Ο κύκλος της Amiga έκλεισε στα μέσα των 90’s, καθώς η Commodore ύστερα από μία σειρά από αλλεπάλληλους κακούς χειρισμούς χρεοκόπησε και έπαψε να υφίσταται, ωστόσο ο μύθος της παρέμεινε ζωντανός στα χρόνια που ακολούθησαν. Όσον αφορά τα games που συνδέθηκαν με τα συστήματα της Amiga, επειδή δεν ξέρουμε ποιον να πρωτοθυμηθούμε, σας συστήνουμε να παρακολουθήσετε το video που ακολουθεί και έτσι να ταξιδέψετε και εσείς στη θρυλική εποχή των 16-bit! 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles