18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Το κόστος κατασκευής των AMOLED είναι πλέον λιγότερο από τα LCD displays… Θα αλλάξουν όμως τα δεδομένα;

    Τα AMOLED displays όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ήταν υποδεέστερα σε σύγκριση με τα LCD panels και φυσικά δεν συνέφεραν τους κατασκευαστές εξαιτίας του υπερβολικού κόστους τους. Παρόλα αυτά, η είσοδος της Samsung στο παιχνίδι με την ανάπτυξη των δικών της Super AMOLED panels βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα τους, φέρνοντας το συγκεκριμένο τύπο displays “πιο κοντά” με το καταναλωτικό κοινό. Τώρα, όμως δεν αποκλείεται να δούμε τα AMOLED displays να παίρνουν κεφάλι στην αγορά και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Technology, το κόστος κατασκευής μίας οθόνης AMOLED είναι πλέον χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος ενός LCD display!

    Super AMOLED display

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η καταγραφή της IHS,  ένα LCD panel 5 ιντσών στα 1080p στοιχίζει κοντά στα 14.60$, ενώ το κόστος ενός ακριβώς ίδιου AMOLED display ανέρχεται στα 14.30$. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διαφορά μεταξύ τους ήταν μεγάλη στα τέλη της χρονιάς καθώς ένα LCD panel στοίχιζε 15.70$ και η τιμή ενός AMOLED άγγιζε τα 17.10$. Αν και δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ακριβώς ο λόγος της συγκεκριμένης μείωσης, παράγοντες της αγοράς κρίνουν ότι δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον οι AMOLED να υπερκεράσουν τις LCD, καθώς το κλειδί βρίσκεται στην περαιτέρω επέκταση τους στην low-end και mid-range κατηγορία συσκευών. Επίσης, με την προτίμηση που έχουν αρχίσει να δείχνουν οι Κινέζοι κατασκευαστές στον συγκεκριμένο τύπο οθονών (και όλοι γνωρίζουμε το πόσο τεράστια είναι η αγορά της Κίνας), σίγουρα δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε μία μεγάλη ανατροπή των δεδομένων. Μόνο άλλωστε τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Samsung επένδυσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 325 εκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνει τις δραστηριότητες στον τομέα των εύκαμπτων OLED οθονών, τριπλασιάζοντας σχεδόν την ετήσια παραγωγή. Μέσα στους επόμενους μήνες θα γνωρίζουμε καλύτερα εάν τελικά έφτασε η στιγμή της επικράτησης των AMOLED displays..

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles