13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ανακαλύφθηκε τετραπλός αστεροειδή με “συνοδούς” 3 φεγγάρια

    Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε στο ηλιακό μας σύστημα ένας αστεροειδής που έχει «συντρόφους» τρία φεγγάρια. Πρόκειται για τον αστεροειδή “130 Ηλέκτρα”, στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, ο οποίος φαίνεται πως είναι τετραπλός.

    Η ανακάλυψη του τρίτου δορυφόρου

    Οι ερευνητές προχώρησαν σε αυτή την αποκάλυψη χρησιμοποιώντας το Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή. Σύμφωνα με τους “Times της Νέας Υόρκης”, ανέφεραν ότι ο τρίτος δορυφόρος έχει διάμετρο περίπου ένα μίλι, έναντι 1,2 και 3,7 μιλίων των άλλων δύο δορυφόρων. Κινείται σε απόσταση 220 μιλίων από τον αστεροειδή και συμπληρώνει μια περιφορά γύρω του κάθε 16 ώρες.
    Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο εν λόγω αστεροειδής διαθέτει δύο συντρόφους. Tώρα όμως ανακάλυψαν κι έναν τρίτο δορυφόρο του. Εκτιμούν ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση αστεροειδούς με πάνω από δύο φεγγάρια. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 150 αστεροειδείς που έχουν έναν ή δύο δορυφόρους.

    Διαβάστε επίσης:

    Μετ’ εμποδίων η επιστροφή της NASA στη Σελήνη. Νέα αναβολή για την αποστολή «Άρτεμις 1»

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles