15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Μετ’ εμποδίων η επιστροφή της NASA στη Σελήνη. Νέα αναβολή για την αποστολή «Άρτεμις 1»

    Δεν έχουν τέλος οι αναβολές όσον αφορά την επιστροφή της NASA στο φεγγάρι, καθώς η αποστολή «Άρτεμις 1» αναβάλλεται εκ νέου. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκτόξευση, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τα τέλη του 2021 αλλά αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2022 και κατόπιν για τον Μάρτιο, μετατίθεται ξανά για τον Απρίλιο ή το Μάιο.

    Η αποστολή δεν θα είναι επανδρωμένη. Θα σηματοδοτήσει όμως την έναρξη του προγράμματος Άρτεμις, με το οποίο οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν και πάλι αστροναύτες στη Σελήνη. Ο γιγαντιαίος πύραυλος SLS θα πετάξει για πρώτη φορά, μεταφέροντας το διαστημικό όχημα Orion που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, προτού να επιστρέψει στη Γη. Η «πρόβα τζενεράλε» της εκτόξευσης αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε για τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι και η κανονική εκτόξευση θα καθυστερήσει. Για να γίνει η δοκιμή ο πύραυλος θα πρέπει να τοποθετηθεί στην εξέδρα εκτόξευσης, οι δεξαμενές του να γεμίσουν με καύσιμα και να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία μέχρι και την αντίστροφη μέτρηση – όμως χωρίς το 0. Από το πώς θα πάει αυτή η πρόβα θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία της εκτόξευσης.

    Ο Τομ Γουιτμέγιερ, ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη των συστημάτων εξερεύνησης της NASA, εξήγησε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. «Υπάρχουν απλώς πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, είναι ένα τεράστιο όχημα», τόνισε.

    Ο πύραυλος SLS, που είναι πλήρως συναρμολογημένος και βρίσκεται στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα, έχει ύψος σχεδόν 100 μέτρα.

    Πριν από μερικούς μήνες, μια ανεξάρτητη έκθεση του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή ανέφερε ότι η αποστολή «Άρτεμις 1» θα ξεκινήσει πιθανότατα το καλοκαίρι του 2022.

    Διαβάστε επίσης: Το τερμάτισε ο Jeff Bezos! Αποσυναρμολογείται η γέφυρα «De Hef» για να περάσει από κάτω η θαλαμηγός του (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles