16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Αναθεώρηση των Προτύπων Διαχείρισης Έργων με στόχο την βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας

    * της Ναταλί Γιωργαλλά

    Βασικό πυλώνα για την βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, αποτελεί αναμφισβήτητα η επιτυχημένη διαχείριση των έργων (Project Management). Επιπρόσθετα, είναι συχνά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση προγραμμάτων (Programme Management) και χαρτοφυλακίων (Portfolio Management) καθώς και  τη διακυβέρνηση (Governance). Δεδομένων των πιο πάνω, δύο βασικά πρότυπα στη σειρά προτύπων του ISO 21500 επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα, παρέχοντας  έτσι ακόμη πιο εκτεταμένη καθοδήγηση για την επίτευξη βέλτιστης επιχειρησιακής αποδοτικότητας.

    Η σειρά των προτύπων ISO 21500 αναπτύσσεται από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (International Organization for Standardization (ISO). Υπεύθυνη επιτροπή του ISO για τη Διαχείριση Έργων, όπου ανήκει η οικογένεια των διεθνών προτύπων της σειράς ISO 21500 είναι η ISO TC 258 “Project, programme and portfolio management”.

    Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε αναθεώρηση των προτύπων που αφορούν τη Διαχείριση Έργων και πιο συγκεκριμένα η εν λόγω αναθεώρηση αφορά τα ακόλουθα πρότυπα:

    • ISO 21503:2022 – Guidance on programme management:

    Παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση ομάδας έργων που έχουν κοινό ή κοινούς στόχους (Programme Management). Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της διαχείρισης προγραμμάτων και οι περιγραφές σχετικών όρων, ορισμών, εννοιών, προϋποθέσεων και πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και αρμοδιοτήτων που αποτελούν ορθή πρακτική στη διαχείριση προγραμμάτων. (Programme Management).

    • ISO 21504:2022 – Guidance on portfolio management:

    Παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις αρχές της διαχείρισης χαρτοφυλακίου έργων και προγραμμάτων (Portfolio Management). Οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάζονται στο πρότυπο προορίζονται να προσαρμοστούν ανάλογα με το συγκεκριμένο περιβάλλον κάθε χαρτοφυλακίου έργων και προγραμμάτων.

    Περισσότερες πληροφορίες για τα πρότυπα ISO 21503:2022 – Guidance on programme management και ISO 21504:2022 – Guidance on portfolio management παρέχονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS) που αποτελεί τον εθνικό  φορέα τυποποίησης, στις αρμοδιότητες του οποίου είναι η προώθηση των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα πρότυπα από τον CYS (Κέντρο Πληροφόρησης & Εξυπηρέτησης – ΚΕ.Π.Ε) επικοινωνώντας στα τηλέφωνα 22-411413/4, ή μέσω email: [email protected]

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles