Ανατροπή των έως τώρα δεδομένων στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Cyta, ενδέχεται να επιφέρει η πρόσφατη απόφαση να τεθεί φρένο στην αποκρατικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη (την υπογράφουν όλες οι συντεχνίες της Cyta) και την οποία παρέλαβε χθες ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ορίσει κατεπείγον συνάντηση για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα της αποκρατικοποίησης της Cyta. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης επικυρώθηκε επίσης το περιεχόμενο πρότασης εκσυγχρονισμού του οργανισμού που ετοίμασαν οι συντεχνίες της Cyta, με σκοπό να επιδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει νέος κύκλος επαφών των συντεχνιών της Cyta με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Η πρόταση των συντεχνιών για εκσυγχρονισμό της ΑΤΗΚ προβλέπει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της οργανωτικής και λειτουργικής δομής του οργανισμού, εξυγίανση και εξορθολογισμό της οικονομικής αποτελεσματικότητας και αναβάθμισης της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ειδικότερα, «Οι οργανισμοί και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ως είναι η Cyta», όπως αυτολεξεί αναφέρεται στην πρόταση «καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι κοινοτικές οδηγίες για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Αυτή η εξέλιξη θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός Σύγχρονου Μάνατζμεντ που να διασφαλίζει μια βιώσιμη ισορροπία μεταξύ δραστηριοτήτων εμπορικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Στο παρόν έγγραφο, επιδιώκεται η ανάδειξη των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της Cyta, προκειμένου να μετατραπεί σε πιο αποτελεσματική και ανταγωνιστική επιχείρηση μέσα στο νέο διαμορφούμενο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό επιχειρησιακό περιβάλλον. Στόχο έχει τη δημιουργία ενός σύγχρονου ημικρατικού οργανισμού που θα στηρίζει τη δημόσια αναπτυξιακή στρατηγική και ταυτόχρονα να είναι οργανισμός πρότυπο στον τρόπο οργάνωσης και τις συνθήκες εργασίας, ικανός ν’ αντεπεξέλθει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι, το πολυτιμότερο στοιχείο μιας επιχείρησης είναι ο μηχανισμός λειτουργίας της και οι ανθρώπινοι πόροι που διαθέτει. Ως εκ τούτου, μέσα από τις επιδιωκόμενες αλλαγές θα πρέπει να διασφαλιστεί, όπως αναφέρεται στην πρόταση, «Ο δημόσιος χαρακτήρας της Cyta, το καθεστώς των εργαζομένων και τα δικαιώματα τους, ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του οργανισμού για την οικονομία και ο κοινωνικός και ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας που την χαρακτηρίζει».