18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Άνοιξε από χθες τις πόρτες του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας στο Βουκουρέστι

    Άνοιξε από χθες τις πόρτες του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας στο Βουκουρέστι με την τέλεση των εγκαινίων των νέων του  γραφείων στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου του Βουκουρεστίου. Το εν λόγω Κέντρο, θα διαχειρίζεται κονδύλια της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια στο πλαίσιο του τρέχοντος μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. (2021-2027). Το ECCC αποσκοπεί στην αύξηση των ικανοτήτων και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

    Μεταξύ άλλων, θα εγκρίνει προγράμματα εργασίας για την κυβερνοασφάλεια και θα διαχειρίζεται έργα κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Ψηφιακή Ευρώπη” και “Ορίζων Ευρώπη”. Επιπλέον, θα διαχειρίζεται έργα σχετικά με τα κέντρα επιχειρήσεων ασφάλειας, στο πλαίσιο της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κυβερνοασπίδας. Παράλληλα, θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εθνικών κέντρων συντονισμού, με στόχο την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος καινοτόμου και ανταγωνιστικής κυβερνοασφάλειας σε όλη την Ε.Ε.

    Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν “Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια κρίσιμη προτεραιότητα. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για να διαφυλάξουμε την ψηφιακή κυριαρχία μας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας συγκεντρώνει κορυφαίους εμπειρογνώμονες και πόρους από όλη την Ε.Ε. για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων αντιμετώπισης των κυβερνοαπειλών και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας έναντι των επιθέσεων. Μέσα από τη συνεργασία, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν ασφαλέστερο ψηφιακό κόσμο για όλους τους Ευρωπαίους”.

    Προσέλκυση ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

     Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου βιομηχανικού και ερευνητικού οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο Ε.Ε. Θα επιτρέψει στις σχετικές ερευνητικές και βιομηχανικές κοινότητες και στις δημόσιες αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές ικανότητες, όπως εγκαταστάσεις δοκιμών και πειραματισμού. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι συχνά πέραν των δυνατοτήτων των επιμέρους κρατών-μελών λόγω ανεπαρκών οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Παράλληλα, θα συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων και στην αποφυγή της διαρροής εγκεφάλων, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των καλύτερων ταλέντων σε μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκά έργα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

    Αναλυτικότερα, το ECCC θα επιδιώξει να επιτύχει τη συνολική αποστολή του με τους εξής τρόπους:

    – Δημιουργία και συμβολή στον συντονισμό του δικτύου εθνικών κέντρων συντονισμού και της κοινότητας ικανοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

    – Λήψη στρατηγικών επενδυτικών αποφάσεων και συγκέντρωση πόρων από την Ε.Ε., τα κράτη-μέλη της και τη βιομηχανία.

    – Εφαρμογή χρηματοδοτικής στήριξης που σχετίζεται με την κυβερνοασφάλεια από τα προγράμματα “Ορίζων Ευρώπη” και “Ψηφιακή Ευρώπη”.

    Τεχνολογία κυβερνοασφάλειας

    Αυτό θα τροφοδοτήσει τους ακόλουθους στόχους:

    – Συμβολή στην ευρεία ανάπτυξη της τελευταίας τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας, ιδίως μέσω της διενέργειας ή της υποστήριξης της προμήθειας προϊόντων και λύσεων.

    – Παροχή χρηματοδοτικής στήριξης και τεχνικής βοήθειας σε νεοσύστατες επιχειρήσεις κυβερνοασφάλειας και σύνδεση τους με δυνητικές αγορές και προσέλκυση επενδύσεων·

    – Στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας με βάση ένα ολοκληρωμένο βιομηχανικό και ερευνητικό θεματολόγιο, συμπεριλαμβανομένων έργων έρευνας και επίδειξης μεγάλης κλίμακας σε ικανότητες κυβερνοασφάλειας επόμενης γενιάς.

    – Προώθηση υψηλών προτύπων κυβερνοασφάλειας όχι μόνο στους τομείς της τεχνολογίας και των συστημάτων κυβερνοασφάλειας, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

    – Διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ του πολιτικού και του αμυντικού τομέα όσον αφορά τεχνολογίες και εφαρμογές διπλής χρήσης και ενίσχυση των συνεργειών πολιτικής και άμυνας σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles