14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ανθεκτικότερες οθόνες κινητών εμπνευσμένες από μαργαριτοφόρα όστρακα

    Ένα νέο τύπο γυαλιού, που είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το γυαλί αποτελείται από ένα ακρυλικό υλικό εμπνευσμένο από τα μαργαριτοφόρα όστρακα και συγκεκριμένα από το μάργαρο, την ουσία που εκκρίνουν στο εσωτερικό τους.

    Image credits: McGill University

    Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα χτυπήματα

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το όστρακο εκκρίνει μικροσκοπικούς  κρυστάλλους αραγωνίτη (Ca(CO)3), μήκους 15 micron και πάχους 0,5 micron. Οι κρύσταλλοι διατάσσονται ο ένας δίπλα στον άλλο, και σχηματίζουν λεπτά στρώματα. Τα στρώματα αυτά των κρυστάλλων συγκολλούνται στενά μεταξύ τους, με αντίστοιχα φύλλα, ενός ελαστικού πολυμερούς, που και αυτό εκκρίνεται από το όστρακο. Το υλικό που προκύπτει και καλύπτει το εσωτερικό του κελύφους του όστρακου είναι ισχυρό και ανθεκτικό.

    Οι ερευνητές αντέγραψαν αυτή την αρχιτεκτονική στο γυαλί που δημιούργησαν για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του στα χτυπήματα και να μην δημιουργούνται ρωγμές. Επιπλέον μετέβαλαν το επίπεδο της διαθλαστικότητας του υλικού ώστε το γυαλί να γίνει πλήρως διάφανο. Μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί ως οθόνη κινητών τηλεφώνων.

    Μάθετε περισσότερα εδώ

    Διαβάστε επίσης: Ρομπότ για όλες τις… δουλειές παρουσίασε η Amazon (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles