BREAKING

APC Smart-UPS C 1500VA review: Πανίσχυρο και "έξυπνο"!

Ένα UPS είναι απαραίτητο σε κάθε γραφείο, μικρό ή μεγαλύτερο, αλλά ακόμα και στο σπίτι σας, ειδικά αν το δίκτυο ρεύματος που σας τροφοδοτεί δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό. Μπορεί οι "απλοί" χρήστες να αγνοούν τη σημασία μιας τέτοιας συσκευής (μιας και το κόστος δεν είναι πάντα μικρό), αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουμε από ένα UPS, τόσο για λόγους αυτονομίας, όσο και προστασίας. Η APC είναι από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου και έτσι δε χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο Smart-UPS C 1500VA της!

Smart-UPS C 1500VA

Φυσικά πρόκειται για ένα UPS που ενσωματώνει την Line Interactive τεχνολογία, την πλέον κοινή και αποδοτική για τις περισσότερες περιπτώσεις. Τα 1500VA μεταφράζονται σε περίπου 900 Watts ισχύος, τα οποία μπορεί να παρέχει το UPS σε περίπτωση ανάγκης, ενώ οι μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες του εξασφαλίζουν τα παραπάνω, αλλά αυξάνουν και το βάρος του, λίγο πάνω από τα 24 κιλά. Δεν είναι και "θηρίο", βέβαια, με διαστάσεις 439x171x219 χιλιοστά, ενώ μετακινείται σχετικά εύκολα, αν και θα θέλαμε ένα καλύτερο "πιάσιμο" στην εμπρός πλευρά του. Στη συσκευασία παρέχονται το καλώδιο σύνδεσής του με το δίκτυο, δύο καλώδια για τις 8 εξόδους IEC 320 C13 που διαθέτει και ένα USB για τη σύνδεσή του με υπολογιστή, ώστε να το ελέγχετε μέσω software (PowerChute Business Edition που περιλαμβάνεται στη συσκευασία). Για πιό εξειδικευμένες χρήσεις (αν και κάπως ξεπερασμένη πλέον), υπάρχει και μια serial θύρα RJ-45, ώστε να συνδέσετε το UPS στο δίκτυο και να το ελέγχετε έτσι.

Smart-UPS C 1500VA (4)

Η συσκευή καθ'αυτή έχει εξαιρετική και στιβαρή κατασκευή, ενώ στο εμπρός μέρος δεσπόζει η LCD οθόνη που παρέχει real-time πληροφορίες για τη λειτουργία του UPS. Το ένα πλήκτρο ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το APC Smart-UPS C 1500VA LCD, το δεύτερο αφορά την απενεργοποίηση των ήχων ειδοποίησης ενώ με το τρίτο μπορείτε να αλλάξετε τις πληροφορίες που προβάλλονται: Κατανάλωση ενέργειας, απομένων χρόνος λειτουργίας, συχνότητα ρεύματος, τάση σε Volts, ρεύμα Amperes και προβολή άλλων πληροφοριών που είναι πολύ χρήσιμες για τον χρήστη. Επίσης, υπάρχουν δύο ενδεικτικά LEDs, αρκετά διακριτικά, τα οποία φανερώνουν αν το UPS φορτίζει, αν είναι online ή offline και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συνδεσμολογία. Απλά, λιτά και ουσιώδη.

Όλα κρίνονται στις δοκιμές, όμως, και εκεί το UPS της APC μας ικανοποίησε απόλυτα. Μετά από μια πλήρη φόρτιση που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, συνδέσαμε τη συσκευή αρχικά σε ένα μικρό desktop PC βασικών προδιαγραφών και μια οθόνη 23 ιντσών. Η κατανάλωση υπό τυπικό φόρτο ανήλθε στα 180 Watts με το UPS να δείχνει 20% και με αυτό το setup οι μπαταρίες του άντεξαν για περίπου 90'. Η έτερη δοκιμή αφορούσε την ύπαρξη μεγάλου φορτίου, έτσι συνδέσαμε 3 οθόνες 23 ιντσών, 2 desktops βασικών προδιαγραφών και 2 laptops Core i5. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρτος ανήλθε στα 450-500 Watts περίπου και οι μπαταρίες εξαντλήθηκαν εντός 28 λεπτών, χρόνος υπέρ-αρκετός για περίπτωση ανάγκης ώστε να αποθηκευθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα προτού απενεργοποιηθούν τα συστήματα.

Smart-UPS C 1500VA (3)

Το Smart-UPS C 1500VA LCD διαθέτει και έναν ανεμιστήρα για την καλύτερη απαγωγή της θερμότητας, ο οποίος βρίσκεται στη μία πλευρά του και σε χαμηλό φόρτο (10-20%) είναι πρακτικά αθόρυβος σε ένα τυπικό γραφείο, ενώ μετά βίας γίνεται αντιληπτός ακόμη και στο σπίτι, σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Με το φόρτο να φθάνει και να ξεπερνά το 50% η έκλυση θερμότητας είναι μεγαλύτερη και μοιραία ανεβάζει την ταχύτητα περιστροφής του, αλλά και πάλι είναι απίθανο να ξεχωρίσει ανάμεσα στα υπόλοιπα συστήματα που τροφοδοτεί το UPS σε μια τέτοια περίπτωση. Σε αυτές τις δοκιμές το UPS παρέμεινε σχετικά δροσερό.

Smart-UPS C 1500VA (2)

Το μοντέλο της APC μας ικανοποίησε πλήρως με την απόδοσή του, την εμφάνισή του, τις εξόδους παροχής ρεύματος αλλά και την LCD οθόνη που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες. Οι ηχητικές ειδοποιήσεις είναι ισχυρές αλλά μπορείτε πάντα να πατήσετε το "mute", στην οποία περίπτωση όμως δεν θα ειδοποιηθείτε ούτε λίγο πριν την πλήρη εξάντληση της μπαταρίας, έτσι θα πρέπει να ρίχνετε μια ματιά στην οθόνη, για παν ενδεχόμενο. Η τιμή του ανέρχεται στα €430 περίπου, έχει εγγύηση 3 ετών (και 2 έτη για την μπαταρία) και διατίθεται από την Schneider Electric Ελλάδος (τηλέφωνο 800-11-629000). Ποιοτική πρόταση για τους απαιτητικούς χρήστες, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment