17.5 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Απίστευτο! Δείτε τα ρομπότ ποδοσφαιριστές με προπονητή την… ΑΙ

    Η Google DeepMind είναι πλέον σε θέση να εκπαιδεύει μικροσκοπικά, έτοιμα για χρήση ρομπότ, που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν, μεταξύ άλλων, και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Science Robotics, οι ερευνητές περιγράφουν τις πρόσφατες προσπάθειές τους να διδάξουν σε δίποδα ρομπότ μια απλοποιημένη έκδοση του αθλήματος, με την ενσωμάτωση deep reinforcement learning (RL) στην τεχνητή νοημοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

    Η ομάδα σημειώνει ότι ενώ παρόμοια πειράματα δημιούργησαν εξαιρετικά ευέλικτα ρομπότ με τέσσερα πόδια (π.χ. Boston Dynamics Spot) στο παρελθόν, πολύ λιγότερη δουλειά έχει γίνει για τα ανθρωποειδή δίποδα μηχανήματα. Ωστόσο, το video που μπορείτε να παρακολουθήσετε στη συνέχεια με τα ρομπότ να κάνουν ντρίμπλα, να άμυνονται και να σκοράρουν, αποδεικνύει πόσο καλός “προπονητής” μπορεί να γίνει το deep RL.

    Παρά το γεγονός ότι προορίζεται κυρίως για άλλες εργασίες, όπως η πρόβλεψη του κλίματος και το materials engineering, η Google DeepMind μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς ανταγωνιστές των ανθρώπων σε παιχνίδια όπως το σκάκι ή το Starcraft II. Μέχρι σήμερα, αυτές οι στρατηγικές κινήσεις δεν απαιτούσαν πολύπλοκη φυσική κίνηση και συντονισμό. Ενώ η DeepMind μπορούσε να μελετήσει προσομοιώσεις ποδοσφαιρικών κινήσεων, δεν ήταν σε θέση τις μεταφράσει σε ένα φυσικό γήπεδο. Αυτό πλέον αλλάζει!

    Δείτε το video με τα ρομπότ που παίζουν ποδόσφαιρο:

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles