22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Αποκάλυψη: Το Facebook συλλέγει δεδομένα για το ιστορικό κλήσεων και τα SMS από συσκευές Android…

    To Facebook φαίνεται πως συλλέγει δεδομένα από κλήσεις και SMS σε Android συσκευές για πάρα πολλά χρόνια, με χρήστες του twitter να γράφουν τώρα ότι βρήκαν data μηνών ή και ολόκληρων ετών που περιλαμβάνουν το ιστορικό κλήσεών τους στο Facebook data file που κατέβασαν. Η “ανακάλυψη” έγινε από κάποιους που -τρομοκρατημένοι από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica” θέλησαν να σβήσουν το Facebook και να λάβουν το αρχείο με όλα τα δεδομένα που αποθηκεύει στο λογαριασμό τους. Τα αποτελέσματα ήταν για κάποιους ανησυχητικά

    facebook

    Το δημοφιλές site Ars Technica αναφέρει ότι το Facebook ζητά πρόσβαση σε επαφές, δεδομένα SMS και ιστορικό κλήσεων σε συσκευές Android, με σκοπό να βελτιώσει τον αλγόριθμο προτεινόμενων φίλων και να διακρίνει τις επαγγελματικές επαφές από τις προσωπικές σας φιλίες.

    Το Facebook συλλέγει τα δεδομένα μέσω της εφαρμογής Messenger, η οποία συχνά ζητά από τους χρήστες Android να γίνει ο προεπιλεγμένος SMS client τους. Πρόσφατα, ωστόσο, προσέθεσε μια προαιρετική προτροπή με ένα μεγάλο μπλε button που πρέπει να πατήσουν για να δεχθούν να “ανεβάζει συνεχώς” στο Facebook τα δεδομένα επαφών τους, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κλήσεων και των μηνυμάτων.

    Το Ars Technica επισημαίνει την ανησυχητική πτυχή του ότι το Facebook το κάνει αυτό εδώ και χρόνια, σε μια εποχή που τα Android permissions ήταν πολύ λιγότερο αυστηρά. Η Google άλλαξε  τα Android permissions το τελευταίο διάστημα, κάνοντάς τα πιο ξεκάθαρα και λεπτομερή, αλλά οι προγραμματιστές είχαν τη δυνατότητα να παρακάμψουν την αλλαγή και να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα κλήσεων και SMS, έως ότου η Google καταργήσει τον παλαιό Android API τον Οκτώβριο.

    Το Facebook έδωσε τις δικές του απαντήσεις στα ευρήματα, αλλά η εταιρεία φαίνεται να πιστεύει ότι είναι φυσικό οι εφαρμογές σας να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό τηλεφωνικών κλήσεών σας, όταν ανεβάζετε επαφές σε social apps. “Το πιο σημαντικό μέρος των εφαρμογών και των υπηρεσιών αυτού του είδους είναι το ότι διευκολύνουν την εύρεση των ατόμων με τα οποία θέλετε να συνδεθείτε”, αναφέρει εκπρόσωπος του Facebook, απαντώντας σε ερώτημα του Ars Technica. “Έτσι, την πρώτη φορά που συνδέεστε από το τηλέφωνό σας σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ή μια κοινωνική εφαρμογή, είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πρακτική να ξεκινήσετε ανεβάζοντας τις επαφές του τηλεφώνου σας”.

    Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση ιστορικού κλήσεων και SMS δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί σε συσκευές iOS. Ενώ η Apple επιτρέπει σε ορισμένες εξειδικευμένες εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα με περιορισμένους τρόπους, όπως για να εμποδίζουν κλήσεις ή μηνύματα spam, αυτές οι εφαρμογές πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με την ενεργοποίηση των πληκτρολογίων τρίτων κατασκευαστών. Η πλειοψηφία των εφαρμογών iOS δεν έχει πρόσβαση στο ιστορικό κλήσεων ή στα μηνύματα SMS και η εφαρμογή iOS του Facebook δεν είναι σε θέση να καταγράψει αυτά τα δεδομένα σε ένα iPhone.

    Οι αποκαλύψεις συλλογής δεδομένων έρχονται την ίδια εβδομάδα που το Facebook έχει “ταρακουνηθεί” από το σκάνδαλο Cambridge Analytica για την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών από έως και 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles