13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Απολίθωμα σαρανταποδαρούσας σε μέγεθος αυτοκινήτου ανακαλύφθηκε στη Β.Αγγλία

    Ένα τεράστιο απολίθωμα σαρανταποδαρούσας, σε μέγεθος αυτοκινήτου, εντοπίστηκε σε ακτή της Βόρειας Αγγλίας. Το νέο εύρημα έχει ηλικία περίπου 326 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή χρονολογείται 100 εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή των δεινοσαύρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό ασπόνδυλο όλων των εποχών και βρέθηκε σε μια παραλία του Νορθάμπερλαντ, περίπου 55 χιλιόμετρα βόρεια του Νιούκαστλ.

    Ανεξήγητο το μέγεθός του

    Το απολίθωμα που διασώθηκε και προέρχεται από το πίσω μέρος του ζώου, έχει μήκος περίπου 75 εκατοστών και πλάτος 36 εκατοστών, αλλά το ζώο εκτιμάται ότι έφθανε τα 2,7 μέτρα σε μήκος και τα 55 εκατοστά σε πλάτος, ενώ είχε βάρος γύρω στα 50 κιλά. Ο αριθμός των ποδιών του εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 32, ίσως και 64.

    Το μεγάλο μέγεθός του δεν μπορεί να εξηγηθεί καλά προς το παρόν. Τα ζώα αυτά υπήρχαν στη Γη για περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια, προτού εξαφανιστούν στη διάρκεια της Πέρμιας περιόδου για άγνωστους λόγους (πιθανώς λόγω κλιματικών-περιβαλλοντικών πιέσεων ή εξαιτίας της εμφάνισης των ερπετών που κυριάρχησαν σταδιακά). Το απολίθωμα θα εκτίθεται από το νέο έτος στο Μουσείο Sedgwick του Κέιμπριτζ.

    Διαβάστε επίσης:

    Meta: Έκλεισε 1.500 λογαριασμούς που συνδέονταν με ψηφιακή κατασκοπία

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles