21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Άποψη: Η οδυνηρή πραγματικότητα των gadgets που θέλουμε να αγοράσουμε

    Είτε ανήκεις στο 30% των ενήλικων Ελλήνων που είναι άνεργοι, είτε ανήκεις στο 70% που δεν είναι άνεργοι αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, ένα είναι το σίγουρο: δεν μπορείς να πληρώσεις 700+ ευρώ για μία συσκευή τηλεφώνου. Εκτός κι αν στην αγοράσει ο μπαμπάς. Ή ο θείος. Ή η νονά. Αλλά ας μην πιάσουμε αυτή την κουβέντα. Για να είσαι άνεργος ή εργαζόμενος, σημαίνει πως είσαι ενήλικας και τα παιχνίδια σου πρέπει να τα πληρώνεις μόνος σου.

    Ακόμα όμως κι αν δεν υποφέρεις από τη μίζερη πραγματικότητα της καθόλου επιτυχημένης οικονομίας της Ελλάδας και ζεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εργάζεσαι ως μισθωτός σε μία οποιαδήποτε εταιρεία κάνοντας οτιδήποτε, πάλι σου είναι δύσκολο να καταφέρεις να αγοράσεις ένα τέτοιο gadget. Αλλά και πάλι. Εγώ σου λέω πως, και σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να αγοράσεις τόσο ακριβά. Ποιος είναι ο λόγος; Το gadget που θέλεις να αγοράσεις δεν αξίζει τόσα. Κανένα. Και εξηγώ το γιατί.

    k-bigpic (2)
    Αυτά είναι τα gadget που παίρνει μαζί του ο συν-ιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, όταν πηγαίνει ταξίδι. Μοιράστηκε τη φωτογραφία με το Gizmodo.

    Το smartphone που θα αγοράσεις πρέπει να μπορεί να είναι αυτόνομο. Όχι για 12 ώρες, αλλά για πολύ παραπάνω. Το ίδιο ισχύει και για το ultrabook σου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχεις ultrabook όταν χρειάζεται να κουβαλάς μαζί σου και τα καλώδιά του για να το φορτίσεις. Το γεγονός ότι χρειάζεται να έχεις ή καλώδια ή έξτρα μπαταρία μαζί σου, μειώνει την αξία του. Το κάνει λιγότερο καλό.

    Το smartphone που θα αγοράσεις, εφόσον είναι μία κινητή συσκευή, θα πρέπει να αντέχει σε στοιχειώδεις φθορές. Όπως να σου πέσει από την τσέπη. Ή από τα χέρια όπως περπατάς για να φτάσεις στους συρμούς του μετρό. Χωρίς να χρειάζεται θήκες, bumpers, προφυλακτικά και άλλα αξεσουάρ. Εφόσον δεν αντέχει, αυτό το κάνει λιγότερο ικανό να κάνει τη δουλειά του. Το ίδιο ισχύει και για τα laptop. Αν ένας «κινητός» υπολογιστής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις «κινητές» ανάγκες σου, δεν είναι αρκετά καλός.

    Με το smartphone που θα αγοράσεις θα πρέπει να μπορείς να επικοινωνείς με όλους και με όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες επικοινωνίας που υπάρχουν και χρησιμοποιεί ο πολύς κόσμος. Αν δεν μπορείς, είναι λιγότερο καλό. Άρα δεν αξίζει. Δεν γίνεται να έχεις Windows Phone και να μην μπορείς να σετάρεις σε κάποιον messenger τον Google λογαριασμό σου. Εφόσον δεν μπορείς, αυτό κάνει λιγότερο καλή τη συσκευή σου.

    Το smartphone που θα αγοράσεις, εφόσον είναι smartphone, άρα θα το χρησιμοποιείς έξω στο δρόμο, θα πρέπει να μπορείς να βλέπεις την οθόνη του κάτω από τον ήλιο. Όχι όπως θα φαίνεται σε εσωτερικό χώρο, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Αλλά θα πρέπει να μπορείς να την βλέπεις. Υποτίθεται ότι είναι μία κινητή συσκευή. Το ίδιο ισχύει και για το tablet που θέλεις να αγοράσεις. Αν δεν μπορείς να δεις τι γράφει η οθόνη σου σε εξωτερικούς χώρους, τότε η συσκευή είναι λιγότερο καλή.

    Το tablet, το smartphone ή το ultrabook που θα αγοράσεις, έχει ως βασική προϋπόθεση να έχεις σύνδεση στο internet. Αλλά internet δεν βρίσκεις παντού. Κι αν έχεις data plan από την εταιρεία κινητής σου, το data plan αυτό ή δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός power user με τόσες κινητές συσκευές, ή χρειάζεται να σκέφτεσαι την κατανάλωσή τους. Ή θα πρέπει να εύχεσαι το διαθέσιμο bandwidth όταν βρίσκεσαι σε ένα χώρο με πολλούς ανθρώπους, να «φτάσει» και για τη δική σου συσκευή. Που σημαίνει πως οι υποδομές που υπάρχουν, δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες σου και την διαθεσιμότητα όλων αυτών των συσκευών. Οπότε οι συσκευές σου είναι λιγότερο καλές και λιγότερο χρήσιμες.

    Θέλεις κι άλλους λόγους για να σκέφτεσαι δύο φορές πριν πεις «wow!» όταν παρουσιάζεται άλλη μία συσκευή που βγαίνει στα ράφια των καταστημάτων κι εσύ το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς θα καταφέρεις να μαζέψεις τα χρήματα και να την αγοράσεις; Υπολόγισε μόνο το εξής. Όταν θα σκέφτεσαι την αξία ενός προϊόντος, την πραγματική αξία του, δεν θα απαριθμείς μόνο τους πυρήνες ή τις ίντσες της οθόνης του. Θα κάνεις στον εαυτό σου τις απλές ερωτήσεις: Θα κάνει τη δουλειά που θέλω; Και για πόσο χρονικό διάστημα; Και με τι κόστος;

    Related Articles

    19 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles