19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Τεράστια κέρδη της Apple για ακόμη μια χρονιά!

    Ως γνωστόν, το οικονομικό έτος της Apple τελείωνει κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη, σε αντίθεση με πολλών άλλων επιχειρήσεων, έτσι τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου της και όλου του έτους μόλις έγιναν γνωστά. Και για ακόμη μια φορά, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.

    apple20131

    Ξεκινώντας με τα στοιχεία του 4ου τριμήνου (Q4), η Apple αναφέρει κερδη $8,26/μετοχή με συνολικές πωλήσεις $37,5 δις. Το ποσό αυτό προήλθε από τη διάθεση 33,8 εκατομμυρίων iPhones, 14,1 εκατομμυρίων iPads, 4,6 εκατομμυρίων Macs και 3,5 εκατομμυρίων iPods, νούμερα κοντινά στις προβλέψεις της Wall Street. Σημειωτέον πως στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των νέων iPads και των Mac Pros που παρουσιάστηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες.

    Όσο για τη χρονιά συνολικά, κρίνεται φυσικά επιτυχημένη, με $170,9 δις  έσοδα και τα κέρδη να ανέρχονται στα $37 δις! Κάθε κατάστημα της Apple, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε τζίρο 50 εκατομμύρια δολλάρια γι’αυτό το έτος, με 49 νέα ή ανανεωμένα καταστήματα να λειτουργούν. Συνολικά διατέθηκαν 150,2 εκατομμύρια iPhones, 71,1 εκατομμύρια iPads, 16,5 εκατομμύρια Macs και 26,4 εκατομμύρια iPods. Με βάση αυτά τα στοιχεία βλέπουμε σαφή άνοδο των πωλήσεων iPhones και iPads (το προηγούμενο έτος είχαν διατεθεί 125 και 58,31 εκατομμύρια συσκευές αντίστοιχα), αλλά πτωτική τάση στις πωλήσεις των Macs και των iPods (18,15 και 35,16 εκατομμύρια συσκευές αντίστοιχα για το 2012). Λογικό, καθώς τα smartphones και τα tablets είναι ό,τι πιo «hot» στην αγορά, ενώ οι χρήστες μπορούν εύκολα να τα χρησιμοποιήσουν και την ακρόαση μουσικής/ραδιοφώνου, έτσι δε χρειάζονται ένα iPod. Η πτώση των πωλήσεων Macs, από την άλλη, δείχνει πως έχει επέλθει μάλλον κάποιος κορεσμός και η Apple θα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο για να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των υπολογιστών. Ήδη όμως έχει περιορισμένο target group, αφού τα Macs χρησιμοποιούνται από ομάδες χρηστών με συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις.

    apple20132

    Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της εταιρείας, αξίζει να σημειωθεί πως προήλθε από τις πωλήσεις μέσω iTunes, συνολικά 16 δις δολλάρια. Και όσο για τη μετοχή της εταιρείας, πλέον διαπραγματεύεται στα 533 δολλάρια, ενώ οι μέτοχοι θα χαρούν να μάθουν πως θα λάβουν μερίδιο 3,05 δολλάρια ανά μετοχή τους. Θυμίζουμε πως για πολλά χρόνια, επί Steve Jobs, οι μέτοχοι δεν λάμβαναν τέτοια «δωράκια» στο τέλος τους έτους, με αποτέλεσμα να «επαναστατήσουν» προτού η εταιρεία αποφασίσει να αλλάξει την τακτική της σε αυτό το ζήτημα.

    Μια άκρως επιτυχημένη χρονιά για την Apple, λοιπόν, με ιλιγγιώδη ποσά να καταλήγουν στα ταμεία της, διατηρώντας την στην αφρόκρεμα της αγοράς τεχνολογίας. Εσείς πόσα ξοδέψατε φέτος για αγορές συσκευών της;

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles