17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Το multitouch ανήκει στην Apple!

    Η ευθεία επίθεση της Apple ενάντια στον κατασκευαστή που «τόλμησε» να της αντιταχθεί, τη Samsung, συνεχίζεται με ακόμη μια νίκη γι’αυτήν. Δυστυχώς για την Android πλατφόρμα και τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς, όμως, αυτή η νίκη μάλλον θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για πολλούς εκτός του Νοτιοκορεάτικου κολοσσού.

    applepatentsmultitouch1

    Γιατί; Πολύ απλά διότι η Apple, μέσω της αμερικάνικης δικαιοσύνης και πάλι, απέκτησε το δικαίωμα πλήρους κυριαρχίας πάνω σε ένα ζωτικής σημασίας χαρακτηριστικό όλων των σύγχρονων smartphones: Το capacitive multitouch και τα διάφορα gestures (swipe, scroll)! Η πατέντα (υπ’αριθμόν 7.479.949 στο U.S. Patent Office) επικυρώθηκε πριν λίγες εβδομάδες, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού όχι μόνο τη Samsung, αλλά όλους τους κατασκευαστές Android τηλέφωνων. Με βάση αυτή την απόφαση, η Apple μπορεί να ζητήσει την απαγόρευση πώλησης όλων των συσκευών που παραβιάζουν αυτή την πατέντα στην αγορά της Αμερικής, αν φυσικά οι κατασκευαστές τους αρνηθούν να της πληρώσουν τα σχετικά royalties.

    Το πως η Apple κατάφερε να πατεντάρει το capacitive multitouch (το resistive multitouch δεν υπάγεται στην περιγραφή αυτής της πατέντας) και τα gestures, είναι ένα μεγάλο θέμα, όπως και το πως το δικαστήριο έφτασε σε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι γεγονότα και έτσι αυτή τη στιγμή, η Apple βρίσκεται σε τρομερή θέση ισχύος. Προς το παρόν, μόνο η HTC γλιτώνει τα χειρότερα, καθώς έχει υπογράψει από το 2012 μια δεκαετή «εκεχειρία» με την Apple. Φυσικά, η εγκατάλειψη των virtual πληκτρολογίων μάλλον δεν θεωρείται καν ως επιλογή από οποιονδήποτε κατασκευαστή, ούτε και το να απαρνηθούν τα gestures. Τα scrolls και swipes είναι κινήσεις τόσο φυσικές πλέον για τους χρήστες, που θα έπρεπε να εφευρεθεί κάτι εξαιρετικό για να τα αντικαταστήσει επιτυχώς και σύντομα. Έτσι, μάλλον δεν έχουν επιλογή από το να πληρώσουν αδρά για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες στις συσκευές τους.

    applepatentsmultitouch2

    Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη επιλογή, το Windows Phone. Η Microsoft έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Apple για τη χρήση τεχνολογιών της και άρα αυτή η απόφαση δεν την επηρεάζει καθόλου. Ή μάλλον, την επηρεάζει θετικά, αφού ίσως οι κατασκευαστές αρχίσουν να «εμπιστεύονται» περισσότερο το mobile OS της MS και γυρίσουν την πλάτη τους στο Android, προκειμένουν να αποφύγουν τα πυρά της Apple. Ποιός περίμενε πως μια επιθετική τακτική της Apple θα ευνοούσε εμμέσως τη Microsoft;

    Φυσικά τα παραπάνω αφορούν την αγορά των ΗΠΑ, η Ευρώπη είναι μερικές χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά και δε θα επηρεαστεί. Αλλά παρά ταύτα, το πλήγμα για τη Samsung και την Android πλατφόρμα θα είναι τεράστιο, εξ’αιτίας αυτής της «πατέντας του Steve Jobs», όπως την αποκαλούν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Apple. Ο πολυπράγμων CEO συνεχίζει να επηρεάζει το χώρο της τεχνολογίας, ακόμη και μετά θάνατον…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    15 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles