15.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Arduino. Το αγαπημένο geek toy γιορτάζει…

    Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν ήδη από τη “γέννηση” της πλατφόρμας Arduino, του αγαπημένου “παιχνιδιού” κάθε geek που σέβεται τον εαυτό του. Και παρόλο που το χρονικό διάστημα που μας απασχολεί είναι ιδιαίτερα μικρό, οι προοπτικές που έχει ανοίξει είναι πραγματικά τεράστιες, αλλάζοντας κάτι που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν πάρα πολύ δύσκολο ακόμη και για λάτρεις της DIY κοινότητας: το να αντιμετωπίσει κάποιος το hardware μίας συσκευής με τον ίδιο “ανοικτό” και διαδραστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το software. Όπως ακριβώς, δηλαδή, μπορούσε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του λογισμικό, να μπορεί πλέον να δημιουργεί και τις δικές του συσκευές, τις οποίες να προγραμματίζει ανάλογα με την προτίμησή του, εύκολα και απλά, χωρίς να έχει εξειδικευμένες σπουδές ή γνώσεις.

    Arduino Uno

    Τι είναι το Arduino;

    Τι ακριβώς είναι, όμως, το Arduino; Πρόκειται για μία “ανοικτού κώδικα” πλατφόρμα “πρωτοτυποποίησης” ηλεκτρονικών, όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο site του, η οποία έχει ως βάση της ευέλικτο και εύκολο στη χρήση του hardware και software. Το μόνο που απαιτεί απ’ αυτόν που θα ασχοληθεί μαζί του είναι στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρονικών, μία μικρή προγραμματιστική εμπειρία και, φυσικά, πολύ ενδιαφέρον για τη δημιουργία πρωτότυπων και προσωποποιημένων gadgets. Από εκεί και πέρα, οι προοπτικές που προσφέρει η πλατφόρμα περιορίζονται μόνο από τη φαντασία σας. Είτε είστε καλλιτέχνης, είτε σχεδιαστής, είτε απλός χομπίστας, είτε πραγματικά ένας αρχάριος στον τομέα των ηλεκτρονικών, θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να καταφέρετε στον τομέα της δημιουργίας διαδραστικών αντικειμένων ή περιβαλλόντων.

    Κάποιες ακόμη “λεπτομέρειες”

    Το Arduino είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα, το οποίο βασίζεται στον μικροελεγκτή ATmega της Atmel και μπορεί να κατασκευάσει ο καθένας (με βάση σχέδια αναφοράς, αλλά και software που διανέμονται γι’ αυτό δωρεάν και μπορείτε να προσαρμόσετε στις ανάγκες σας) ή να αγοράσει σε προσυναρμολογημένα κιτ.

    Στη συνέχεια, μπορεί να συμπεριφερθεί σαν ένας μικροσκοπικός υπολογιστής καθώς ο χρήστης μπορεί να συνδέσει πάνω του μονάδες εισόδου εξόδου και να προγραμματίσει το μικροελεγκτή να δέχεται δεδομένα από τις μονάδες εισόδου, να τα επεξεργάζεται και να στέλνει τις κατάλληλες εντολές στις μονάδες εξόδου. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να “αισθανθεί” το περιβάλλον, λαμβάνοντας δεδομένα από μία ποικιλία αισθητήρων, να επεξεργαστεί αυτά τα δεδομένα και, στη συνέχεια, να πραγματοποιήσει διάφορες λειτουργίες όπως π.χ. να ελέγξει φώτα, διάφορους κινητήρες κ.ο.κ.

    Ο μικροελεγκτής στο κύκλωμα του Arduino έχει προγραμματιστεί χρησιμοποιώντας μία γλώσσα βασισμένη στο Wiring ενώ το περιβάλλον ανάπτυξης του λογισμικού βασίζεται στο Processing. Τα projects που βασίζονται στο Arduino μπορούν να λειτουργήσουν τόσο αυτόνομα όσο και να επικοινωνήσουν με software τρέχει σε έναν υπολογιστή.

    The First Prototype Arduino Board 2005
    Το πρώτο prototype board δημιουργήθηκε το 2005 και είχε την απλή σχεδίαση που βλέπετε στη φωτογραφία. Δεν ονομαζόταν καν Arduino με την ονομσία να δίνεται μερικούς μήνες αργότερα μέσα στη χρονιά από τον Massimo Banzi.

    2005. Το Arduino γεννιέται

    Η “γέννηση” του Arduino μάς πηγαίνει ένα ταξίδι στην Ivrea, μία μικρή γραφική πόλη στη Βόρεια Ιταλία, κοντά στο Τορίνο. Το όνομα του αποτελεί ένα φόρο τιμής στον Arduino, Βασιλιά της Ιταλίας από το 1002 έως το 1014, που προερχόταν από την Ivrea, αλλά και το Bar di Re Arduino, ένα μπαρ στην περιοχή που αποτέλεσε έμπνευση για το συνιδρυτή της πλατφόρμας, Massimo Banzi. Αναπτύχθηκε το 2005 ως ένα μικρό εργαλείο για τους μαθητές του Banzi στο Interaction Design Institure Ivrea, από αυτόν και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ήταν φανατικοί υποστηρικτές του ανοικτού λογισμικού.

    The-Arduino-core-team
    Ιδού το δημιουργικό team του Arduino. Από αριστερά προς τα δεξιά οι David Cuartielles, Gianluca Martino, Tom Igoe, David Mellis και φυσικά ο Massimo Banzi ποζάρουν στο Maker Faire στη Νέα Υόρκη.

    Κι αν θέλω να ασχοληθώ με το Arduino;

    Μπορείτε να αγοράσετε ένα κύκλωμα Arduino από το επίσημο κατάστημα σε τιμή που ξεκινάει π.χ από 20 ευρώ συν φόρους για το Arduino Uno και τα 79.90 ευρώ για το χρήσιμο για αρχάριους Arduino Starter Kit – ή να βρείτε τη λίστα των επίσημων προμηθευτών ανά χώρα εδώ. Φυσικά το www.arduino.cc αποτελεί την πρώτη πηγή πληροφοριών σας, αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το σπορ, όπως και σελίδες που θα βρείτε στις πηγές μας (ρίξτε, ωστόσο, μία ματιά και στο ελληνικό site www.ardumotive.com που μας σύστησε η αναγνώστριά μας Elena Kouts μέσω Facebook)

    Χρόνια πολλά Arduino!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles