13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Αστυπάλαια: Ένας «smoke free» παράδεισος!

    Η Αστυπάλαια μπορεί να ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, όμως είναι ένα νησί με έντονο το «χρώμα» των Κυκλάδων. Ο επισκέπτης δύσκολα μένει ασυγκίνητος από τη φυσική ομορφιά που πνέει άφθονη στο τοπίο και από τους εξαιρετικά φιλικούς ανθρώπους της, που είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν. Πρόκειται για ένα νησί, που πραγματικά εντυπωσιάζει τον Έλληνα και ξένο ταξιδιώτη, καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού του δημιουργείται η επιθυμία να επιστρέψει και το επόμενο καλοκαίρι. Μάλιστα η Αστυπάλαια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς από τον περασμένο χρόνο αποτελεί το πρώτο «smoke-free» νησίΜε πολύ θετική ενέργεια και ανάσες ευεξίας, η Αστυπάλαια αποτελεί έναν «must» προορισμό για το 2020.

    Δείτε, λοιπόν, παρακάτω τι πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο νησί:

    Πέρα Γιαλός

    Ο Πέρα Γιαλός βρίσκεται στα πόδια της Χώρας και δύσκολα ξεχωρίζει απ’ αυτή, καθώς τα λευκά σπιτάκια του έχουν σμίξει με αυτά που περιτριγυρίζουν το Κάστρο και την κεντρική πλατεία μπροστά από τους Μύλους. Αποτελεί το παραδοσιακό λιμάνι της Αστυπάλαιας και το κύριο, μέχρι πρότινος, πριν δημιουργηθεί το νέο στον Άγιο Ανδρέα.

    Χώρα

    Η Χώρα ή Αστυπάλαια είναι πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του και έχει περίπου 1.055 κατοίκους. Υπέροχη για απογευματινές βόλτες και φαγητό.

    Μπλε Λιμανάκι

    Το «Μπλε Λιμανάκι» είναι μια μικρή, γραφική παραλία 300-350 περίπου μέτρα από το λιμάνι της Μαλτεζάνας. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται από σύντομο και ήπιο χωματόδρομο. Τους καλοκαιρινούς μήνες γεμίζει με κόσμο από νωρίς το πρωί, καθώς μεγάλο πλεονέκτημα της παραλίας είναι ότι δεν την πιάνει ο καιρός.

    Eκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσας

    Η εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας αποτελεί μια από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται στη Χώρα, κάτω από το Κάστρο, στη θέση Ροδιά, και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου όλο το νησί μαζεύεται στο προαύλιό της.

    To Καφενείο του Μουγγού

    Στη χώρα της Αστυπάλαιας, λίγα μόλις μέτρα από τους μύλους, υπάρχει ένα από τα παλαιότερα καφενεία στην Ελλάδα, ένα στέκι από τα ελάχιστα της εποχής του που δεν άγγιξε ο χρόνος. Για καφέ, ούζο, μεζέδες και πληροφορίες, αυτή είναι η πόρτα, που πρέπει να χτυπήσει ο επισκέπτης.

    Η Σπηλιά του Δράκου

    Το σπήλαιο του Δράκου, στο Βαθύ ή αλλιώς η δρακοσπηλιά βρίσκεται στα βόρεια του νησιού, βόρεια της Παναγιάς του Θωμά. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται με καΐκι ή με αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια με τα πόδια. Είναι λίγο δύσκολη η διαδρομή, αλλά αξίζει τον κόπο.

    Κάστρο Αστυπάλαιας

    Το Ενετικό Κάστρο της χώρας χτίστηκε από την οικογένεια των Quirini τον 13ο αι. μ.Χ. πάνω στην Αρχαία Ακρόπολη. Είναι δομημένο με παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχίζεται από άσπρα σπιτάκια, οι εξωτερικοί τοίχοι των οποίων δημιουργούν ένα πραγματικό τείχος, με μικρά παράθυρα για πολεμίστρες. Μέσα στο κάστρο βρίσκει κανείς τις περίφημες κατάλευκες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά της Παναγιάς του Κάστρου  και του Αγίου Γεωργίου.

    Παραλία Κουτσομύτη

    Η πρόσβαση στην παραλία του Κουτσομύτη γίνεται με ιδιωτικό σκάφος από την παραλία Λιβάδι, είτε με εκδρομικό καΐκι από το λιμανάκι του Πέρα Γιαλού ή της Μαλτεζάνας.

    Παραλία Κουνούπες

    Το νησάκι Κουνούπες έχει ξεχωριστή φυσιογνωμία και αποτελεί το κάτι διαφορετικό, που αξίζει να δει κανείς κατά την παραμονή του στην Αστυπάλαια. Αποτελεί την εξωτική ζώνη του νησιού και ίσως το ωραιότερο σημείο για μπάνιο.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles